Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
ANZER BALI 

Kilogramı 620 lira olan Anzer balını almak için 600 kişi sıraya girdi

Rize'nin İkizdere ilçesine bağlı Anzer Yaylası'nda üretilen Anzer balına, kilogramı 620 lira olmasına karşın yoğun talep gösteriliyor. Yaylada birçok endemik türün bulunduğu 2300–3000 rakımda, 150 dolayında arıcı tarafından yaklaşık 3 bin kovanda üretilen baldan almak için şu ana kadar 600 kişinin müracaat ettiği öğrenildi.
 
    Anzer Ballı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Şükrü Çatır, gazetecilere yaptığı açıklamada, mide, bağırsak, kalp ve damar başta olmak üzere pek çok hastalığa iyi geldiğini söylediği balın, 620 liradan satışa sunulmasına rağmen yoğun talep gördüğünü bildirdi. 
 
    Kooperatif çatısı altındaki arıcılardan toplanarak Hacettepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü'nde polen analizi yapıldıktan sonra tescil edilip mühürlenen balların piyasaya sürüldüğünü hatırlatan Çatır, “20 Mayıs ile 20 Ağustos tarihleri arasında havaların güneşli olması halinde yaylada endemik türde bol çiçek oluyor. Bu da bal miktarını artırıyor. Geçen yıl hava şartlarının elverişli olması ve yaylaya fazla küçükbaş hayvan çıkmaması sonucu bir ton civarında bal üretilmişti. Bu son 10 yılda alınan en yüksek verimdi." dedi. 
 
    Geçen yıl kadar olmasa bile bu yıl da hava şartlarının uygun olduğunu, arıcıların yaklaşık 900 kilo bal ürettiğini dile getiren Çatır, üretilen balın ilk etapta 600 kilogramını, sonra da diğer bölümünü tahlil için Hacettepe Üniversitesi'ne gönderdiklerini belirtti. 
 
    Yıllar önce üniversitenin biyoloji bölümü öğretim üyeleri tarafından Anzer Yaylası'nda çiçekler üzerinde araştırma yapıldığını, yörenin polen kültürünün çıkarıldığını vurgulayan Çatır, şunları söyledi: "Biyoloji bölümüne gönderdiğimiz ballarda söz konusu polen kültürü araştırılıyor. Bal yörenin polen kültürünü yansıtıyorsa kavanoz mühürlenip tescil ediliyor. Havaların güneşli olması bu nedenle çok önemli, söz konusu tarihler arasında uygun hava şartları oluşmazsa yaylada çiçekler açmıyor. Dolayısıyla gönderdiğimiz ballarda polen miktarı istenen düzeyde olmadığı için ballar tescil edilmiyor. Bu yıl ilk etapta tahlile gönderdiğimiz balların 200 kilogramı tescillendi. İkinci etapta gönderdiğimiz balların da kısa sürede tescillenip elimize ulaşacağını tahmin ediyoruz." 
 
    Anzer balının özelliğinin yöredeki çiçek türlerinin çokluğundan kaynaklandığını ifade eden Çatır, "Yaylada 100 dolayında endemik olmak üzere binin üzerinde çiçek türü bulunuyor. Bu miktarda bir çiçek kültürü başka hiçbir yerde yok. Balımız mide, bağırsak, kalp ve damar başta olmak üzere pek çok hastalığın tedavisi amacıyla kullanılıyor." diye konuştu. 
 
    Bu yıl Anzer balının kilosunu 620 liradan, polenin kilogramını da 820 liradan satışa sunduklarını bildiren Çatır, "Vatandaşlardan yoğun şekilde talep alıyoruz. Fazla miktarlarda bal isteyenler oluyor, ancak her isteyenin talebini karşılayabilmek için kişi başına en fazla bir kilogram bal veriyoruz. Şu ana kadar bal almak için 600 kişi müracaat etti. Talepler gelmeye devam ediyor, ancak fazla bal olmadığı için taleplerin tamamını karşılayamıyoruz." diye konuştu. 
 
    TÜKETİCİ SAHTE ANZER BALINDAN SAKINSIN
 
    Şükrü Çatır, piyasaya Anzer balı adı altında sahte bal sürülebileceğine dikkati çekerek, şöyle dedi: "İnternet sitelerinde veya herhangi bir ilde bakkallarda Anzer balı adı altında bal satılıyor. Hatta bizim belirlediğimiz fiyatın iki katına Anzer diye bal satanlar bile var. Yarı fiyatına mühürsüz ballar var. Bunların Anzer balı olması mümkün değil. Balın marka tescili ve satışı sadece kooperatifimiz tarafından yapılmaktadır. Bayimiz yoktur. Vatandaşlarımız sahte Anzer balı satıcılarına karşı dikkatli olsunlar.
 
Üretilen ve tescil edilen balın miktarı, satış fiyatı bellidir. Vatandaşlar bu tür firmalara aldanmasın. Biz de bu tür olayların önüne geçmeye çalışıyoruz. Bu konuda hukuki mücadele de veriyoruz. Vatandaşlarımızın kandırılmasını önlemek istiyoruz."(CİHAN)

Ekleme Tarihi
07.10.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Kilogramı 620 lira olan Anzer balını almak için 600 kişi sıraya girdi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız