Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

''Antep Karası'' cinsi üzüm ihracatı

ZMO GAZİANTEP ŞUBE BAŞKANI KENAN SEÇKİN: -''ANTEP KARASI ÜZÜM ÜRETİMİ, BÖLGE EKONOMİSİ AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ. ÜRETİMİ YAPILAN ÜZÜMÜN YÜZDE 60'I İHRAÇ EDİLEREK, ÇİFTÇİLERE ÖNEMLİ BİR GELİR GETİRİYOR'' -''ÜZÜM ÜRETİMİNİ YAYGINLAŞTIRMAK VE PAZARI KAYBETMEMEK İÇİN GEREKLİ ÇALIŞMALARIN ŞİMDİDEN YAPILMASI GEREKİYOR''


GAZİANTEP (A.A) - Mehmet Öztaş - Gaziantep'te, ''Antep Karası'' cinsi sofralık üzüm ihracatının önemli bir gelir kaynağı olduğu, ihracatta yaşanan olumlu gelişmelerin sürmesi için üretimi yaygınlaştırmak gerektiği bildirildi.
 
     TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Kenan Seçkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, ihracat potansiyeli çok yüksek olan yerli çeşit, ''Antep Karası'' cinsi sofralık üzüm çeşidinin üretiminin arttırılmasının zorunlu olduğunu söyledi.
 
     Lezzetli oluşunun yanı sıra erken hasat edilmesi nedeniyle başta Rusya ve Ukrayna olmak üzere, Avrupa Birliği (AB) ve Ortadoğu ülkeleri tarafından ithal edilen sofralık üzümün, Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçesinde yaygın olarak üretildiğini ifade eden Seçkin, şöyle konuştu:
 
     ''Antep Karası üzüm üretimi, bölge ekonomisi açısından çok önemli. Üretimi yapılan üzümün yüzde 60'ı ihraç edilerek çiftçilere önemli bir gelir getiriyor. Bölgenin, iklim yapısının bağcılığa çok uygun olmasının yanı sıra, ulaşım açısından da çok avantajlı bir konumda bulunması, bölge tarımı için büyük bir avantaj. İhracatçı firmalar, bölgeden aldıkları üzümü, Mersin üzerinden deniz yolu ile ya da Karadeniz'den deniz yolu ile başta Rusya ve Ukrayna olmak üzere değişik ülkelere kolaylıkla ihraç edebiliyor.
 
     Ancak, son yıllarda, Antep Karası üzüm türünün, Mersin'in Tarsus İlçesi ile Manisa bölgesinde de üretiminin arttığına tanık oluyoruz. Nitekim, son yıllarda, Antep Karası cinsi üzüm çeşidi bağ fidanlarının daha çok Tarsus ve Manisa bölgesine gönderildiğini ve bu bölgelerde üretimin arttığını görüyoruz. Bu gelişme, bölge çiftçisi için olumsuz bir durum yaratabilir. Eğer, ihracatçı firmalar, istedikleri üzümleri bu bölgede bulabilirse, ihracat bu bölgelere kayabilir.''
 
     Seçkin, ''Antep Karası'' cinsi üzüm üretimini yaygınlaştırmak ve pazarı kaybetmemek için gerekli çalışmaların şimdiden yapılması gerektiğini, aksi takdirde 2-3 yıl içinde bölgeden yapılan üzüm ihracatının durma noktasına gelebileceğine dikkat çekti.
    
     -Bağcılık Geliştirilmeli-
    
     Üzüm üretiminin, bölge çiftçisi için çok önemli olduğuna işaret eden Seçkin, bağcılığın geliştirilmesi için daha etkin çalışmalar yapılması gerektiğine vurgu yaptı. Bölgede daha çok ilkel yöntemlerle yapılan bağcılığın, son yıllarda modern üretim teknikleri kullanılarak gelişmeye başladığını dile getiren Seçkin, şunları anlattı:
 
     ''Tarımsal üretimde çok önemli bir yere sahip olan Antep fıstığı ve zeytinden sonra, üzüm de çiftçiler için hayati öneme sahip bir ürün. Ancak, bölgede uzun yıllar eski usullerle üretim yapılması, özellikle tarım zararlılarına karşı etkin mücadele yapılamaması, ürünün para etmemesi gibi nedenlerle hızla azalan bağ alanları nedeniyle bağcılık istenilen gelişmeyi göstermedi. Çiftçimiz de emeğinin karşılığını alamadığını düşündüğü bu ürünün yerine başka alanlarda üretim yapmaya yöneldi.
 
     Fakat, son yıllarda, modern üretim tekniklerinin kullanılmaya başlaması ile birlikte, hem bağ alanlarının arttığını, hem de üretimde verim ve kalite artışının sağlandığını görüyoruz. Bağcılıkta, 2005'li yıllardan itibaren uygulanmaya başlanılan Telli Sistem Bağ Projesi kapsamındaki çalışmalardan olumlu sonuçlar alındığını görüyoruz.''
 
     Telli bağcılık sisteminin başta Gaziantep olmak üzere bir çok ilde başarı ile uygulandığına dikkat çeken Seçkin, ''Tarımın geliştirilmesi ve çiftçilerin gelir kaynaklarının arttırılması amacıyla uygulanan telli sistem bağcılık, çiftçiler için çok önemli. Modern bir bağcılık tekniği olan bu yöntem, hem verim, hem de kalite artışını sağlıyor. Çiftçilerin gelir kaynaklarının arttırılması amacıyla uygulanan projelerden biri olan telli sistem, yeni bağ alanlarının oluşturulması, eski bağların da modernleştirilmesini hedefliyor'' diye konuştu.
 
     Seçkin, ziraat mühendisleri olarak çiftçilere danışmanlık konusunda yardıma hazır olduklarını kaydetti.
    

Ekleme Tarihi
08.10.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: ''Antep Karası'' cinsi üzüm ihracatı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız