Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
Bilinçli tarım uygulaması Manavgat'ta meyve çeşitliliğini artırdı
 
Bilinçli tarım uygulamaları ile Antalya'nın Manavgat ilçesinde meyve üretiminde ürün çeşitliliği çoğaltılacağı belirtildi. Manavgat Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, köylerde başladığı çiftçi eğitimi programı ile hangi köyde daha verimli meyve ve sebze yetişmesi ile ilgili bilgilendirme yapıyor.
 
Manavgat'ta ürün çeşitliliğini artırma ve çiftçi eğitimi uygulamaları ile ilgili Cihan Haber Ajansı(Cihan)'na açıklamada bulunan Manavgat Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Gıda Yüksek Mühendisi Birol Tuncel, orta vadede ilçede organik tarımı yaygınlaştıracaklarını söyledi. Ürün çeşitliliğinin fazlalaştırılması ve 'bu meyve burada yetişmez' anlayışını yıkmaya yönelik İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bahçesine muz dikimi yaparak başladıklarını belirten Tuncel, diktikleri muzun meyvede durduğunu söyledi.
 
Manavgat toprak zenginliği ve iklim yapısının dünyanın ılıman bölgelerinde yetişen meyve ve sebzelerin yetişmesine elverişli olduğuna dikkat çeken Tuncel, yetiştirdikleri muzla, muzun Türkiye'de sadece Alanya, Gazipaşa ve Anamur'da değil, başka bölgelerde de uygun ortam hazırlanırsa yetişebileceğini gösterdiklerini kaydetti. Tuncel, "Manavgat'ın coğrafi, iklim ve toprak yapısını yılın 12 tarım yapmaya elverişli. Kaliteli ve nitelikli ürün elde etmenin ilk yolu da meyve ve sebzenin yetişeceği toprak yapısını belirlemek. Bunun içinde ilk önce toprak tahlili yapılması gerekir. Köylerimizde uygulamaya koyduğumuz çiftçi eğitimi ve bilgilendirme programı ile bire on veren ürün elde etmek istiyoruz. Bunun içinde çiftçi eğitimini ilk elde ve doğru bilgi ile yapıyoruz." diye konuştu. 
 
Avrupa ülkelerinde yaygın olan organik tarım yapımı ile ilgili Manavgat'ta da geniş çaplı saha araştırması yaptıklarını altını çizen Tuncel, bu konu ile ilgilenen bir ziraat mühendisi görevlendirdiğini söyledi. Bazı kişilerin iyi tarım uygulamaları ile organik tarım yapımını birbirine karıştırdığını belirten Tuncel, organik tarım yapımının çok zor, uzun vadeli ve iyi bir tarım eğitimi ile sonuç alınabileceğini kaydetti. 
 
Tuncel, bilinçli tarım uygulamaları ile son yıllarda Manavgat'ta zeytin, nar, limon, portakal, mandalina, harnup(keçiboynuzu), defne, badem, ceviz, yaz elması ve üzüm türü meyve yetiştiriciliğinin arttığını ifade etti. 
 
Öte yandan Manavgat'ın iklim yapısının dünyada yetişen meyve, sebze, turunç ve tropikal meyve yetiştirme elverişli olduğunu belirten ziraat mühendisi İsmail Orman, kurduğu örtü altı serada kışın turfanda nektarın ve şeftali yetiştirdiğini söyledi.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
09.10.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Bilinçli tarım uygulaması Manavgat'ta meyve çeşitliliğini artırdı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız