Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Sivas 

Sivas'ta yayla hayvancılığının su sorunu, güneş kolektörleri sayesinde çözülecek

SİVAS (A.A) - Seyit Ahmet Eksik - Sivas İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, yaklaşık bin 500 metre rakımlı Meraküm Yaylasındaki meralarda otlatılan hayvanların su sorununu, bölgeye kuracağı güneş kolektörlü terfili sistemler sayesinde çözmeyi planlıyor. Yaylaya göre kot olarak düşük olan köylerdeki su kaynaklarının, kurulacak bu sistem sayesinde meraya çıkarılması ve hayvancılığın kullanımına sunulması hedefleniyor.

     İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Aslan AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 11 köyün ortak kullanım alanı içerisinde yer alan Meraküm Yaylasının 100 bin dekar civarında bir meraya sahip olduğunu belirterek, ancak bu meradan yöre hayvancılığının yeteri kadar faydalanamadığını kaydetti.

     Yayladaki meralarda, hayvanların su içebileceği bir sulak ya da benzeri bir yapının olmadığını ifade eden Aslan, ''Bölgede su kaynağı da yok. Bundan dolayı bu meralarımız boş kalmakta. Bu durum, hem ilimiz hayvancılığı açısından, hem de ülkemiz ekonomisi için büyük bir zarar oluşturmaktadır'' dedi.
 
     Yayladaki meralarda otlatılan hayvanların su sorununu çözmek için çalışma başlattıklarını belirten Aslan, bölgede kuracakları güneş kolektörlü terfi sistemleri sayesinde merayı suya kavuşturacaklarını ifade ederek, ''Meraküm bölgesinde bulunan Başsöğüt, Hayranlı ve Yazıbaşı köylerinde bulunan su kaynakları kota olarak çok aşağıda. Bu su kaynaklarını güneş kolektörlü terfili sistemler kurarak daha yüksek rakımlı olan Meraküm Yaylasına çıkartacağız. Her 3 kilometreye bir sulak olacak şekilde bir çalışma yapacağız ve böylelikle Meraküm bölgesindeki tüm meraları suya kavuşturup hayvancılığımıza açmış olacağız'' diye konuştu.
 
     Sivas'ın ülke hayvancılığında önemli bir yere sahip olduğunu kaydeden Aslan, büyükbaş ve küçükbaş hayvanların beslenmesinde yem giderlerinin, en yüksek maliyetlerden biri olduğunu belirterek, Meraküm Yaylasının suya kavuşmasıyla birlikte çiftçilerin meralardan faydalandırılarak masraf yapmadan hayvancılık yapabileceklerini söyledi.

     Aslan, ''Mera hayvancılığı daha yüksek kesimlerde yayla hayvancılığı olarak geçiyor. Meralar, direk ucuz yem kaynağıdır. Çiftçilerin meralardan yararlanmaları için çok cüzi bir ücretleri var. Biz buralarda mera ıslah projelerini uygulayarak meraların yem verimlerini artırıyoruz. Maliyetleri oldukça düşecek. Biliyorsunuz ülkemizde son zamanlarda et fiyatlarının yüksekliğinden ya da ithal et getirilmesinden dolayı sıkıntılar oluşmakta. Bu şekilde de ülke hayvancılığına hizmet etmiş olacağız'' diye konuştu.


Ekleme Tarihi
10.10.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Sivas'ta yayla hayvancılığının su sorunu, güneş kolektörleri sayesinde




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız