Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

ÇORUM'DAN GÜRCİSTAN'A PATATES İHRACATI
 
ÇORUM ZİRAAT ODASI BAŞKANI MEHMET SAYAN:  "ÇORUM'U PATATES ÜRETİM MERKEZİ YAPACAĞIZ"

 
ÇORUM (İHA) - Çorum'da patates üretiminin artışı, ihracatı da beraberinde getirdi. İl genelinde yıllık 3 bin ton patates üretiminin yapıldığı merkeze bağlı Deliler köyünden Gürcistan'a patates ihracatı başladı.
 
Çorum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, Türkiye'nin en önemli patates merkezleri olan Niğde ve Nevşehir'deki ürünlerde hastalık görülmesinin ardından, Çorum'un alternatif olarak görülmeye başladığını söyledi.
 
İl genelinde yıllık yaklaşık 7 bin ton patates üretimi yapıldığının bunun 3 bin tonunun Deliler köyünden karşılandığını açıklayan Sayan, bu yıl Gürcistan'a 550 ton patates ihracatı yaptıklarını açıkladı.
 
Oğuzlar'ın ceviz, Osmancık'ın pirinci ile Türkiye'de bir marka olduğunu ve bölge halkının bu ürünlerle iyi bir gelir elde ettiğine dikkat çeken Sayan, "Biz de Deliler'de üretimi yapılan patateste Türkiye genelinde marka olmayı hedefliyoruz. Bunu başaracak güçteyiz. Son yıllarda il genelinde patates üretiminin artışı ve beraberinde gelen ihracat bunun en büyük göstergesi" dedi.
Hazırladık sulama projesi ile köydeki patates üretimini iki katına çıkarmayı hedeflediklerini dile getiren Sayan, "Sulama projesini hayata geçirdiğimizde topraklarımız can bulacak. Bu bölgenin gelişip kalkınmasında lokomotif görevi görecek. Şuanda 5 grup halinde 40 köyümüzü kapsayan sulama projesi çalışmalarımız var. Bu projemiz hayata geçtiğinde bölgedeki sulanabilir tarım arazileri artacak. Bu yeni tarım ürünlerini ve ürünlerdeki verim artışını da tetikleyecek" diye konuştu.
Deliler köyü Muhtarı İdris Dağlamaz ise, köyde patates üretiminin yanı sıra soğan üretiminin de yaygın olduğunu söyledi. Geçtiğimiz yıllara göre soğan üretiminde elde edilen gelirin istenilen seviyede olmadığını dile getiren muhtar Dağlamaz, satışa sundukları patateslerin ise 60 ila 65 kuruş arasında alıcı bulduğunu ifade etti.

PATATES KIRSALDA YAŞAYAN KADINLARINDA GEÇİM KAYNAĞI OLDU
 
Deliler köyündeki yıllık 3 bin olan kırsalda yaşayan kadınlar için de istihdam alanı oluşturdu. Patates hasadı için tarlalarda gündelikçi olarak çalışan kadınlar, aile bütçesine katkı sağlıyor. Sabah patates tarlasına gelerek çalışan kadınlar, akşam işleri bitince ya çalışmalarının karşılığı belirlenen parayı alıyor, ya da ona karşılık patates alıp evlerine gidiyor.
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
12.10.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Çorum'dan Gürcistan'a Patates İhracatı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız