Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
Nar hasadı başladı

 

TARSUS ZİRAAT ODASI BAŞKANI ALİ ERGEZER: ''5 YIL İÇİNDE ÇUKUROVA BÖLGESİ, NAR ÜRETİMİNDE İRAN'I GEÇECEK''

MERSİN (A.A) - Türkiye'nin en önemli nar üretim merkezlerinden Mersin'in Tarsus ilçesinde hasat başladı.
 
     Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, bir grup üretici ile ilk hasadı gerçekleştirdikten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, dünyada en çok nar üretimi yapılan ülkenin 600 bin tonla İran olduğunu, bu ülkeyi de 350 bin tonla Türkiye'nin takip ettiğini söyledi.
 
     Türkiye'deki nar üretiminin 200 bin tonunun ise Tarsus'tan elde edildiğini ifade eden Ergezer, ilçede 2 milyon nar ağacı bulunduğunu ve üreticilerin nara olan ilgisinin her geçen gün hızla arttığını vurguladı.
 
     Bu yıl Tarsus'ta nar rekoltesinin 200 bin tonu aşacağını ve üretilen narın yüzde 85'inin başta Rusya olmak üzere, Almanya, Hollanda, Ukrayna, İngiltere ve Fransa gibi Avrupa ülkelerine ihraç edileceğini kaydeden Ergezer, Türkiye'de en yaygın olarak üretilen Hicaz narının kalite ve verim olarak Çukurova bölgesi için ideal bir ürün olduğunu vurgulayarak, ''Tarsus'ta ağaçların yaşına göre dönüme 2 ila 5 ton arasında verim alıyoruz. Ağacın yaşı ilerledikçe verim miktarı da artıyor. Dolayısı ilçemizdeki hasat miktarı her geçen gün yıl katlanarak artacaktır'' dedi.
 
 

     Dünya nar üretiminde ilk sırayı alan İran'da virüs nedeniyle 2 yıldan bu yana verim sıkıntısı yaşandığına dikkati çeken Ergezer, ''Bu nedenle ülkemizde ve özellikle de Tarsus başta olmak üzere Çukurova bölgesinde üretilen nar daha çok rağbet görüyor.
 
Bölgemizin narları dalında 80-90 kuruştan satılıyor. Önümüzdeki 5 yıl içinde Çukurova yöresi, nar üretiminde İran'ı geçecek. Bundan en ufak bir şüphemiz bile yok'' diye konuştu.

     İnsan sağlığına son derece faydalı olduğu kanıtlanan narın fidanı konusunda Tarsus ilçesi ve Çukurova yöresinin geliştiğini anlatan Ergezer, narın sanayide kullanılmasına yönelik olarak çalışmalara bir an önce başlanmasını istedi.

Ekleme Tarihi
12.10.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Nar hasadı başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız