Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
Antalya'da elma kalitesine göre 1 ile 1,5 liradan alıcı buluyor

Antalya bölgesinde elma toplama mevsimi başladı.
 
Antalya'nın Korkuteli, Elmalı, Manavgat, Akseki, Gündoğmuş, Kaş(Gömbe) ve İbradı ilçelerinde toplanan elma kalitesine göre 1 ile 1,5 lira arasında alıcı buluyor. Meyve suyu fabrikalarına verilen ankon(elmanın küçüğü) fiyatı ise 30 kuruş olarak belirlendi. Bu yıl Antalya'nın Elma üretimi yapılan 7 ilçesinden 260 bin ton elma üretimi olması bekleniyor. Antalya'nın elma üretiminin yüzde 64'nü ise Elmalı ilçesi karşılıyor. 
 
Türkiye elma üretiminde dünyada Çin, ABD, Şili ve Arjantin'den sonra beşinci sırada yer alıyor. 
 
Türkiye'de 19 milyon hektar bitkisel üretimin yapıldığı alanın 2 milyon hektarını elma bahçesi oluşturuyor. Narenciye, örtü taltı sebze ve meyve üretiminde olduğu gibi ülkede yetiştirilen elmanın yüzde 8,1 Antalya'da yetiştiriliyor. İbradı Yeşil Elma Üretici Derneği Başkanı İbrahim Yıldız, Antalya bölgesinde elma toplama mevsiminin başladığını söyledi. Elmanın kilosunun yapısı ve kalitesine göre kilosunun 1 ile 1,5 lira arasında alıcı bulduğunu belirten Yıldız, elmada ihracat kapılarının açılmadığı ifade etti.
 
Elmanın iç piyasada tüketildiğini belirten Yıldız, 45 gün içinde Bulgaristan, Romanya, Bosna Hersek, Makedonya, Ukrayna ve Baltık ülkelerine ihracat olmasını beklediklerini kaydetti. Yıldız, "Elmada ihracat kapılarının açılmasını bekliyoruz. Elma genelde iç piyasada tüketiliyor. İhracat başlarsa elmanın fiyatı 1,5 lirada sabitlenir." diye konuştu. 
 
Üreticinin elmasını genelde satış fiyatının biraz daha belirginleşmesi için soğuk hava depolarına koymağı tercih ettiğinin altını çizen Yıldız, Balkan ülkeleri dışında Mısır, Libya, Tunus, Bahreyn ve Yemen'e yönelik ihracat çalışması yapacaklarını söyledi. 
 
Elmalı ilçesinde 20 dönüm elma bahçesinde elma yetiştiriciliği yaptığını belirten Ramazan Aytaç, bu yıl elma fiyatlarının üreticinin yüzünü güldüreceğine inandığını söyledi. Elmanın kalitesine göre 1 ile 1,5 lira arasında alıcı bulduğunu belirten Aytaç, elma suyu fabrikaları için ankon fiyatının ise 30 kuruş olduğunu kaydetti. 
 
Korkuteli ilçesinde 15 dönüm bahçesinde değişik türlerde elma yetiştirdiğini belirten İsmail Gülcemal, elmada bir an önce ihracat kapılarının açılmasını istediklerini söyledi. İlçede elmanın 1,1 liradan alıcı bulduğunu belirten Gülcemal, Kurban Bayramı sonrası bu fiyatın 1,5 lira olmasını beklediklerini kaydetti. 
 
14 yıldır geçimini Korkuteli'nde elma üretimi yaparak sağladığını belirten Ali Öztürk, elma bahçesinin bazı bölümlerinde dolu ve şiddetli yağmur yağışına bağlı kara leke hastalığı oluşturduğunu ifade etti. Öztürk, kara leke kalıntısı bulunan meyvenin kilosunun düşük fiyattan alıcı bulduğunu kaydetti.(CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
13.10.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Antalya'da elma kalitesine göre 1 ile 1,5 liradan alıcı buluyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız