Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
tzob pamuk 

Yurt genelindeki şiddetli yağışlar

 

TZOB: ''BU DÖNEMDEKİ YAĞIŞLAR, ÖZELLİKLE PAMUKTA KALİTE KAYBINA VE HASAT GÜÇLÜKLERİNE SEBEP OLMAKTADIR''

ANKARA (A.A) - Yurt genelinde etkili olan yağışların özellikle pamukta kalite kaybına ve hasat güçlüklerine sebep olduğu bildirildi.
 
     Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nden A.A'ya yapılman açıklamaya göre, bazı ürünlerin hasat dönemi, bazı ürünlerin de ekim dönemi olması nedeniyle Eylül sonu, Ekim ayı başlarındaki yağışlar kimi tarım ürünleri için faydalı olurken, kimileri için de zarara yol açtı.
 
     Bu dönemdeki yağışlar, özellikle pamukta kalite kaybına ve hasat güçlüklerine sebep oldu. Diğer meyve ve sebze türü ürünlerde aşırı yağış olmadığı, yağışların sel ve su baskınlarına dönüştüğü haller dışında, bazı ürünlerde kalite kaybı veya raf ömrünün kısalması gibi etkilere yol açıyor.
 
     Ekim ayı çoğu yerde pancar ve patates söküm zamanı olduğundan, yağışlar bu ürünlerin hasadında da zorluklara yol açıyor. Özellikle hububat üreticileri açısından ise bu mevsimdeki yağışlar olumlu sonuçlar doğuruyor. Kuruya ekim yapılan alanlarda bu yağışlar tohumun çimlenmesi için gereken nem ortamını sağlıyor. Hububat ekimini henüz yapmamış olan üreticiler için de bu son yağışlar toprak hazırlığı açısından büyük önem arz ediyor.
 
     Bu dönemdeki yağışlar, özellikle pamukta ciddi kalite ve hasat kayıplarına neden oluyor. Ege Bölgesinde ve özellikle Söke Ovasında dün meydana gelen yağışlar büyük zarara sebep oldu. Yağışlar, domates, patlıcan, biber, kabak, fasulye, lahana, karnabahar gibi ürünler için de, çeşitli verim ve kalite kayıplarına yol açtı.
 
     Üzüm, incir, kabak çekirdeği, ayçiçeği, kırmızı biber gibi ürünlerin kurutma dönemi olan bu sezondaki yağışlar, ürünlerde aflatoksin oluşumu ve sair kalite kayıplarından ileri gelen zararlara neden oluyor.
 
     Narenciye, nar, elma gibi meyvelerin hasat döneminde meydana gelen yağışlar, bu meyvelerde hasadın gecikmesi yanında çeşitli hasat kayıplarına ve meyvelerin raf ömürlerinin kısalmasına da yol açıyor. Fındıkta ise kurutma döneminde güçlüklere ve kalite kaybına sebebiyet veriyor.

Ekleme Tarihi
13.10.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Yurt genelindeki şiddetli yağışlar




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız