Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
İhracat Teşvik Priminin 50 Doları Çiftçiye Verilsin 

GÖKÇEL: “İHRACAT TEŞVİK PRİMİNİN 50 DOLARI ÇİFTÇİYE VERİLSİN”
- MERSİN ZİRAAT ODASI BAŞKANI GÖKÇEL, BAKAN ÇAĞLAYAN’DAN TALEPTE BULUNACAK
- BAŞKAN GÖKÇEL:
- “BAKANA 125 DOLAR İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUZ AMA BUNUN 50 DOLARINI ÇİFTÇİYE İSTİYORUZ”
- “DOLARIN ARTMASI VE TEŞVİK 70 KURUŞLUK ARTI GETİRDİ”
- “REKOLTEDEKİ DÜŞÜŞ HEM İÇTE HEM DIŞTA NARENCİYEYE TALEBİ ARTIRACAK”


MERSİN (İHA) - Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, narenciye ihracatçısına verilen 125 dolar teşvik priminin 50 dolarının, ihracat ürünü yetiştiren çiftçiye verilmesini istedi. Gökçel, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a bu talebi ileteceğini ve sonuna kadar da mücadele edeceklerini bildirdi.
 
Narenciye sezonunun başlaması dolayısıyla sıkıntılar ve beklentiler konusunda İHA muhabirine açıklama yapan Ziraat Odası Başkanı Gökçel, bu yıl narenciyede ihracatçıya ilk kez 125 dolar teşvik pirimi verildiğini, bu miktarın son yıllarda alışık olmadıkları bir rakam olduğunu belirtti. “Henüz sezonun başındayız ve bu bizi fazlasıyla umutlandırıyor” diyen Gökçel, ayrıca narenciyenin yurt dışında dolar üzerinden fiyatlandırıldığını ve değer kazandığını ifade etti. Geçen yıl 1,45 TL seviyelerinde olan doların bugün 1,85 TL civarında seyretmesi ve 1,90 TL ile rekor kırdığı bir dönemde 40-45 kuruşluk bir rakam ortaya çıktığına işaret eden Gökçel, “Bunun üstüne bir de 125 dolar ihracata uygulanan teşvik primini eklersek 25 kuruş da bu yapıyor; 60-70 kuruşluk bir rakam var ortada. Bu rakam çiftçiye, ihracatçıya nasıl yansır, narenciyenin genel piyasasına nasıl yansır, bu tabi ki bütün ürünlerin hasadının başladığı dönemde belli olacak” dedi.
 
“NARENCİYE ÜRETİCİSİNDE ŞU AN BİR SIKINTI YOK”
 
Narenciyede şubat-mart aylarında bölgede çok fazla yağış olması nedeniyle çiçeklenme döneminde meyveye dönüşün biraz problemli olduğunu, dolayısıyla bazı narenciye ürünlerinde ve özellikle limonda rekoltenin düşeceğini anlatan Gökçel, ancak bu düşüşün hem iç piyasanın talebini artıracağını hem de dövizdeki artışın ve ihracata uygulanan destek priminin mutlaka narenciye fiyatlarına olumlu şekilde yansıyacağını söyledi.
Dünyada yaşanan ekonomik krize de değinen Gökçel, özellikle Yunanistan’daki ekonomik krizin Türkiye’yi yakından ilgilendirdiğini dile getirdi. Ayrıca Suriye ve İran ile olan ilişkilerin gerginliğinin de narenciyeye yansımaları olabileceğine işaret eden Gökçel, “Ama buna rağmen hem iç piyasada bu yıl narenciyenin talep göreceğini hem de yurt dışında bu işin ticaretini yapan çiftçiye mutlaka olumlu yönde yansıyacağını düşünüyorum. Narenciye üreticisinde şu an için bir sıkıntı görmüyorum. Geçen yıl özellikle limonu dalda 25-30 kuruşa satamadık ama bugün 40-50 kuruş, hatta ilk 20 Eylül’de enterdonat cinsi limonla ihracatımız başladı, bu dönemde 60 kuruşa limon ürünü alındı. Ancak, özellikle Arjantin limonunun Rusya’da bir miktar bizi engellediği ya da zorladığı söyleniyor. Şu an yurt dışında talep biraz az oldu. İnşallah 3-5 gün zarfında Arjantin limonunun satılmasından sonra Türk ürünlerine talep artacaktır” diye konuştu.
 
Bundan 10 yıl öncesinde AB oluşmadan, Euro’ya geçilmeden Almanya başta olmak üzere diğer Avrupa ülkelerine tarım ürünlerinin çoğunu Türkiye’nin pazarladığına dikkat çeken Cengiz Gökçel, şöyle devam etti: “Ama bizim Gümrük Birliği’ne geçmemiz, AB’nin kurulması, Euro para biriminin gündeme gelmesinden sonra maalesef biz Avrupa’ya yeterince ürün satamaz hale geldik, özellikle yaş meyve-sebze satamıyoruz. Bunun gerekçeleri; AB’ye dahil edilen ülkelerin içinde hep rekabet ettiğimiz İspanya ve İtalya gibi ülkeler var. Buralarda da oldukça bol miktarda özellikle narenciye ve yaş meyve sebze üretiliyor. Avrupalılar da AB’ye üye olmuş ülkelerden bu ürünleri almayı tercih ediyorlar, bizden fazla ürün talep etmiyorlar son yıllarda. Bu bizi sıkıntıya sokuyor ama inanıyorum ki, son yıllarda Tarım Bakanlığı’nın yaptığı ürünlerin sağlıklı yetiştirilmesi ile ilgili çalışmalar netice verdi. Belki bundan sonra Avrupa’dan da bu durumu düzelttiğimiz için talep alırız diye düşünüyorum, öyle bekliyoruz.”
 
“TEŞVİK PRİMİNİN 50 DOLARININ ÇİFTÇİYE VERİLMESİNİ İSTİYORUZ”
 
Mersin Ziraat Odası olarak yeni bir çalışmanın içinde oldukları bilgisini veren Gökçel, hükümetten bazı beklentileri olduğunu vurguladı. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın, Mersin’den milletvekili adayı olduğunda kendilerine verdiği teşvik primi sözünü tuttuğunu, bundan dolayı Bakan Çağlayan’a teşekkür ettiğini belirten Gökçel, teşvik priminin 125 dolara çıkarıldığını anımsattı. Geçen yıl nakit olarak ödenen primin bu yıl ihracatçıya mahsuben ödenmesini ise eleştiren Gökçel, “Biz nakit olarak ödenmesini bekliyorduk. Bu da amacına ulaşacaktır diye düşünüyorum ve teşekkür ediyorum. Bakan gerçekten sözünde durdu. Primin nakit ödenmesi piyasada talebi artıracaktır” ifadelerini kullandı.
 
Bu sistemin ihracatın ödüllendirildiği bir sistem olduğunun altını çizen Gökçel, bu çerçevede ihraç ürünü narenciye yetiştiren çiftçinin de verilen destekten yararlanması gerektiğini söyledi. Teşvik priminin bir bölümünün çiftçiye verilmesini isteyen Gökçel şöyle konuştu: “Biz bu desteklerin bir miktarının da bu kapsamdaki çiftçiye kilo ya da ton bazında verilmesini, desteklerden faydalanması gerektiğini gündeme getireceğiz. Bu konuda yoğun mücadele vereceğiz. Artık çiftçilerimiz de alınabilecek bu desteklerden en azından gübresini, ilacını, zararlılarla mücadelede hareket kabiliyetini geliştirebilsin, daha kaliteli, daha güzel ürünler üretebilsin. Geçen yıl ilk sezona başladığımızda ihracatçıya 75 dolar verilmişti ton bazında, bu yıl 125 dolara çıkartıldı. Bu miktarın en az 50 dolarını ihracat amaçlı narenciye ürününü yurt dışına satılması koşuluyla satan çiftçimizin alması uygun olur.”
İhracat primlerinin ödenmesiyle ilgili yürütmede özellikle bu sene ihracatçıya prim ödemesinde müstahsil makbuzunun şart koşulduğunu kaydeden Gökçel, “Yani hangi müstahsilden ne kadara ürün aldı ihracatçımız bunu belgeleyecek. İhracatçımız ihracatçı birliklerinde destek primini talep ediyorsa zaten çiftçimizi de orada o belgeyi vererek beyan etmiş oluyor. Verilen 125 dolar desteğin 50 dolarının da çiftçimize verilmesini istiyoruz. Ton başına 50 dolar, şu anda başlangıç olarak bu yeterli diye düşünüyorum” dedi.
 
Gökçel, bu konuyu Mersin Ziraat Odası olarak gündeme getireceklerini ve Bakan Çağlayan ile yapacağı ilk görüşmede bunu dile getireceğini, önümüzdeki yıllarda bu uygulamaya mutlaka geçilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
 

Ekleme Tarihi
13.10.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: İhracat Teşvik Priminin 50 Doları Çiftçiye Verilsin




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız