Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

ÖZBEKİSTAN 7. ULUSLARARASI PAMUK VE TEKSTİL FUARI -DÜNYANIN ÖNDE GELEN 3. PAMUK İHRACATÇISI ÖZBEKİSTAN, TEKSTİL SEKTÖRÜNÜ GELİŞTİREREK HAM PAMUK İHRACATINI GİDEREK AZALTMAYI HEDEFLİYOR


TAŞKENT (A.A) - Dünyanın önde gelen pamuk ihracatçı ülkesi Özbekistan, tekstil sektörünün geliştirilmesi yoluyla ülkede işlenen pamuk lifi hacminin artırılmasını ve ham pamuk ihracatını giderek azaltmayı amaçlıyor.

     Özbekistan Hükümeti, Uluslararası Pamuk Kurumu ve Cotton Outlook Dergisi tarafından organize edilen, 7. Uluslararası Pamuk Fuarının açılışında konuşan Başbakan Şevket Mirziyayev, yakın yıllarda çağdaş teknolojilerle donatılan tekstil fabrikalarının kurulması yoluyla ülkede işlenen pamuk hacminin giderek artacağını ve bu çerçevede yurtdışına ihraç edilecek pamuk lifi hacminin ise azalacağını belirtti.

     Mirziyayev, son 5 yılda ülkedeki tekstil üretiminin 2,6 kat arttığını hatırlatarak, günümüzde ülkedeki tekstil fabrikalarında ülkede üretilen pamuğun üçte birinin işlendiğini, yakın yıllarda ise ülkede üretilen pamuğun üçte ikisini ülkedeki tekstil fabrikalarında işlemeyi amaçladıklarını vurguladı.

     Pamuk Fuarıyla ilgili konferansta konuşan Dışekonomik İlişkiler, Yatırım ve Ticaret Bakanı Ravşan Gulamov da, ülkede yıllık ortalama 1,1 milyon ton pamuk lifi üretildiğini hatırlatarak, günümüzde bu pamuk lifinin 650 bin tonunun yurtdışına ihraç edildiğini belirtti.

     Dünya pamuk ihracatında Özbekistan'ın yüzde 9'luk bir pay ile ABD (yüzde 41) ve Hindistan'dan (yüzde 14) sonra üçüncü sırada yer aldığını ifade eden Gulamov, son yıllarda Özbek pamuğunun ihraç edildiği ülkeler arasında başta Çin, Güney Kore, Bangladeş, Rusya, Türkiye, Japonya, Pakistan, Vietnam ve Endonezya gibi ülkelerin yer aldığını hatırlattı.

     Gulamov, bağımsızlığın ilk yıllarında ülkenin toplam ihracat hacminin yüzde 60'ını oluşturan pamuk lifi ihracatı oluştururken, günümüzde ülkenin toplam ihracatının yüzde 11'ini pamuk lifi ihracatı oluşturduğunu hatırlattı.

     Gulamov, kaliteli pamuğunun yanı sıra ucuz enerji kaynakları ile kaliteli işçi gücüne sahip Özbekistan'ın, yabancı partnerlerle tekstil sektöründe ortak projeleri gerçekleştirmeye hazır olduğunu ifade etti.

     2 gün devam edecek olan Pamuk ve Tekstil Fuarına, dünyanın 38 ülkesinden 660'a yakın pamuk alım-satımı ve işlemesi yapan işletme ve şirket temsilcisi katılıyor.

     Fuar katılımcıları yarın Taşkent yakınlarındaki pamuk tarlalarını gezecek ve bir pamuk işleme fabrikasında incelemelerde bulunacak.

     Geçen yıl Taşkent'te altıncısı düzenlenen Pamuk Fuarına, 34 ülkeden pamuk tüketimi ve ticareti yapan 500'e yakın işletme ve şirket temsilcileri katılırken, bu çerçevede 600 bin tona yakın pamuk lifinin satılmasıyla ilgili anlaşmalar imzalanmıştı.

     Pamuk üretiminde dünyada 6., pamuk ihracatında ise 3. sırada bulunan Özbekistan'da yıllık 3,5 milyon ton ham pamuk üretilirken, bundan ortalama 1,0-1,2 milyon ton lifli pamuk elde ediliyor.

Ekleme Tarihi
13.10.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Özbekistan 7. uluslararası pamuk ve tekstil fuarı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız