Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Çiftçi yaralarını TARSİM'le sardı

TARSİM'DEN BUGÜNE KADAR ÜRETİCİLERE 308 BİN HASARLI POLİÇE İÇİN TOPLAM 418 MİLYON LİRA ÖDEME YAPILDI -TARIM SİGORTASININ BAŞLADIĞI HAZİRAN 2006'DAN BU YANA TOPLAM 1 MİLYON 739 BİN 977 POLİÇE KESİLEREK 16 MİLYAR 600 MİLYON LİRALIK TARIMSAL VARLIK SİGORTA KAPSAMINA ALINDI -ANTALYA'DAKİ SEL BASKINLARI VE FIRTINADAN 43 BİN 684 DEKAR TARIM ALANI ZARAR GÖRÜP, 1.277 ÜRETİCİ AFETTEN ETKİLENİRKEN, BU ÇİFTÇİLERİN YAKLAŞIK YARISININ TARIM SİGORTASI YAPTIRDIĞI ÖĞRENİLDİ

ANKARA (A.A) - Tamer Toğanaş-Fazilet Özer - Tarım Sigortaları Havuzu'ndan (TARSİM), bugüne kadar üreticilere 308 bin hasarlı poliçe için toplam 418 milyon lira ödeme yapıldı.
     Son günlerde yaşanan aşırı yağış, fırtına ve sel baskınları Tarım Sigortalarını yeniden Türkiye'nin gündemine getirdi.
     Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, tarım sigortası yaptırmaları konusunda üreticileri teşvik ediyor ve sigorta priminin yarısını ödüyor. Bakanlık, 2006 yılında hayata geçirilen ve yüzde 50 devlet destekli tarım sigortalarının kapsamını genişleterek, daha çok üreticinin sigorta hizmetinden faydalanması için çalışmalara devam ediyor.
 
     Bu çalışmalar sonucunda bitkisel üretim, seracılık, büyük ve küçükbaş hayvancılık, su ürünleri ve kümes hayvancılığı sigorta kapsamına alındı.
     Tarım sigortası yaptırmaları konusunda üreticileri teşvik eden bakanlık, sigorta prim bedelinin yarısını hibe olarak Tarım Sigortaları Havuzu'na ödüyor.
     AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Tarım sigortasının başladığı Haziran 2006'dan bu yana toplam 1 milyon 739 bin 977 poliçe kesildi ve 16 milyar 600 milyon liralık tarımsal varlık sigorta kapsamına alındı.
     Tarım Sigortaları Havuzu da bugüne kadar 308 bin hasarlı poliçe için üreticilere 417 milyon 945 lira ödeme yaptı.
    
     -İlgi her geçen gün artıyor-
    
     Öte yandan, tarım sigortalarına ilgi her geçen gün artarak devam ediyor. Geçen yıla göre kesilen poliçe sayısı ve sigortalanan alan miktarı ciddi oranda arttı. 2010 yılında 371 bin poliçe kesilirken, 2011'in 9 ayında bu rakam 569 bine ulaştı.
     Aynı dönemdeki hasarlı poliçe sayısı 75 binden 104 bine çıktı.
    
     -Antalya'daki afetten etkilenen üreticilerin yarısı sigortalı-
    
     Son günlerde yaşanan aşırı yağış, fırtına ve sel baskınlarıyla birlikte Tarım Sigortasının önemi bir kez daha ortaya çıktı.
     Son olarak Antalya'da meydana gelen sel baskınları ve fırtınadan 43 bin 684 dekar tarım alanı zarar gördü. Ön hasar tespit çalışmalarına göre, Antalya'da bin 277 üretici afetten etkilendi. Afetten etkilenen üreticilerin yaklaşık yüzde 50'sinin tarım sigortası yaptırdığı öğrenildi.
     Afet çalışmalarının devam ettiği bölgede, üreticilerin zararları kesilen poliçeler üzerinden ödenecek. Tarım sigortası yaptırmayan fakat tabi afetlerde hayvan varlığının yüzde 40 ve üzerini yitiren üreticilere, 2090 sayılı kanun kapsamında da yardımlar yapılabilecek.
    
     -Tarım sigortasının kapsamında neler var?-
    
     Tarım sigortasının kapsamında bitkisel ürünlerde; dolu, fırtına, yangın, heyelan ve deprem ile sel ve su baskınları, açık alanda yetiştirilen tüm meyvelerde don riski, seralarda; dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel, su baskını ve taşıt çarpması ile kar ve dolu ağırlığı, süt hayvanı sığırlarının ölüm riski, bio-güvenlik ve hijyen tedbirleri alınmış, kapalı kümeslerde yetiştirilen kümes hayvanlarında ölüm riski, denizlerde ve iç sularda yetiştirilen su ürünlerine (her türlü hastalık, zehirlenme, kaza ve bazı doğal afetler) ölüm riski sigortası yer alıyor.
     Bunlara ek olarak bu yıl ilk defa süt sığırlarının yanı sıra erkek besi sığırları ve açıkta yetiştirilen meyvelerde çiçeklenme dönemi de sigorta kapsamına alındı.

Ekleme Tarihi
13.10.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Çiftçi yaralarını TARSİM'le sardı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız