Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Ege Bölgesi'nde pamuk rekolte tahmini

İZTB YÖNETİM KURULU BAŞKANVEKİLİ KOCAGÖZ: ''PAMUK EKİM ALANI YÜZDE 38 CİVARINDA ARTAN EGE BÖLGESİ'NDE YAKLAŞIK 149 BİN TON PAMUK ÜRETİMİ BEKLİYORUZ'' 'YAĞIŞLAR HAFTA SONU DEVAM EDERSE BU REKOLTE TAHMİNİNİ REVİZE ETMEK ZORUNDA KALABİLİRİZ''

İZMİR (A.A) - İzmir Ticaret Borsası (İZTB) Yönetim Kurulu Başkanvekili Barış Kocagöz, Ege Bölgesi'ndeki pamuk ekim alanlarının geçen yıla göre yüzde 38 civarında arttığını, bu yıl yüzde 35 civarındaki artışla rekoltenin 149 bin ton olacağını tahmin ettiklerini söyledi.
 
     İZTB koordinatörlüğünde İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı Birlikleri, TARİŞ ve Söke Ticaret Borsası'nın katkılarıyla Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü tarafından gerçekleştirilen Uzaktan Algılama Yöntemi ile Ege Bölgesi 2011-2012 sezonu pamuk rekoltesi tahminleri açıklandı.

     Kocagöz, İZTB Meclis Salonu'ndaki basın toplantısında, pamuğun Türk tarımı açısından büyük öneme sahip olduğunu, Türkiye'nin dünya pamuk üretiminin yüzde 1-1,5'unu karşıladığını anlattı.

     Ege Bölgesi'ndeki pamuk ekim alanlarının geçen yıla göre yaklaşık yüzde 38 oranında arttığını belirten, Kocagöz artışın İzmir'de yüzde 29, Manisa'da yüzde 182, Denizli'de yüzde 100 civarında olduğunu ifade etti.

     Kocagöz, Aydın'da 60 bin hektar, İzmir'de 29 bin 700, Balıkesir'de bin, Denizli'de 6 bin 800, Manisa'da 5 bin 200, Muğla'da bin 475, Çanakkale'de 598, Bursa'da ise 25 hektar olmak üzere bölgede toplam pamuk ekim alanının 104 bin 924 hektara ulaştığını kaydetti.

     Aydın'da 85 bin, İzmir'de 41 bin, Balıkesir'de bin, Denizli'de 10 bin, Manisa'da 7 bin, Muğla'da 2 bin ton pamuk üretimi beklediklerini ifade eden Kocagöz, ''Pamuk ekim alanı yüzde 38 civarında artan Ege Bölgesi'nde yaklaşık 149 bin ton pamuk üretimi bekliyoruz'' dedi.

    
     -''Yağmur pamuğun kalitesini değil rengini etkiledi''-
    
     Son yağışların ürünlere etkisinin tarlalara girildikten sonra daha net bir şekilde ortaya çıkacağını dile getiren Kocagöz şöyle konuştu:

     ''Yağışlardan sonra hasada girilmedi. Sanıyorum cumartesi gününden önce tarlaya girilmez. Eğer yağışlar hafta sonu devam ederse bu rekolte tahminini revize etmek zorunda kalabiliriz. Şu anda yağışlardan dolayı meydana gelen hasarları aşağı yukarı tespit ettik. Ege Bölgesi için önümüzdeki günlere de bakarak hükümetten zararla ilgili talepte bulunmayı düşünüyoruz.

     Yağışlar pamuğun elyafını, kalitesini etkilemedi ancak rengini etkiledi. Yağışlardan önce çok kaliteli bir pamuk vardı. Yine de dünyada kaliteli pamuğun olmadığı bir dönemde Türk pamuğu çok kaliteli.''

     Kocagöz, pamuğun üretici için riskli ürünlerin başında geldiğini belirterek, gelecek yıllarda pamuk ekim alanlarının artıp artmayacağına ilişkin, ''Üretici başka üründen ne kadar kazandığına bakar. Pamuk için 1.8 lira maliyetle 20 kuruş kazanmak için 12 ay bekleyecek. Böyle bir yarışa girmek üretici için zor gelebilir'' diye konuştu.


Ekleme Tarihi
13.10.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Ege Bölgesi'nde pamuk rekolte tahmini




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız