Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

 Fiskobirlik, TMO'dan yağlık fındık alımına başladı

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Fiskobirlik) Genel Müdürü Mehmet Sargın, yağlık olarak işlenmesi için Haziran ayında çıkarılan kararname doğrultusunda TMO’dan fındık alımına bugün başladıklarını söyledi.
 
 
 
 
 
Sargın, gazetecilere yaptığı açıklamada, 11 Haziran 2011 tarihinde, hükümet tarafından yağlık olarak işlenmesi şartıyla TMO tarafından, birliğe kilosu 1,1 liradan 50 bin ton fındık satması için kararname çıkarıldığını hatırlattı. Fiskobirlik olarak kararnamenin üzerinden geçen zaman içerisinde, TMO’dan alınacak fındıkların yağlığa dönüştürülmesi süreci için gereken hazırlıkları yaptıklarını vurgulayan Sargın, "Bugünden itibaren de TMO’dan fındık alımlarına başladık. Aylık 2 bin 500 tonluk dilimler halinde fındıkları alacağız." dedi.
 
TMO’dan alınacak fındıkların en iyi şekilde değerlendirilmesini hedeflediklerini vurgulayan Sargın, "Bundan sonraki süreçte alacağımız ürünün en iyi şekilde değerlendirilmesi bizim için çok önemli. Yapacağımız iş ve işlemlerde kararname kapsamında ön görülen hususlara azami dikkat göstereceğiz. Alacağımız ürünü kendi fabrikalarımızda kırıp, sonra da yarın yapacağımız ihale kapsamında da, ihaleyi alan firmaya sevk edeceğiz. Orada da tamamen yağlık işlemini gerçekleştireceğiz. Elde edeceğimiz fındığı, küspeyi, kabuk ile yağı ayrı ayrı ve sıkı bir denetim altında piyasaya satacağız." diye konuştu.
Fiskobirlik Genel Müdürü Sargın, kararnamede arzu ettikleri durumla, mevcut kapsamın birbirinden farklı olduğuna işaret etti. "Fiskobirlik alacağı ürünü entegre tesisinde işlesin, mamul madde haline getirsin ve bu şekilde piyasaya arz etsin istiyorduk" diyen Sargın, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak hükümetimizin takdiri budur. Elbette gereğini yapmakta bizlere düşüyor. Biz de üzerimize düşen neyse, bunu alıp, işleyip yağ olarak piyasa sunacağız. Elde edeceğimiz gelirle de kararnamenin bir emri olan üreticiye olan borçların ödenmesi hususuna azami hassasiyet göstereceğiz."
 
Fındık yağı fiyatlarının yükselmesinin birliğin, kararname kapsamında ciddi kazanç elde etmesini beklediklerini, ancak bugünden bu rakamı tahmin etmenin imkânsız olacağını ifade eden Sargın,"Bugünden elde edeceğimiz gelir hakkında bir tahmin etmek doğru değil. Çünkü fındıkta olduğu gibi yağ sektöründe de fiyatlar günlük değişebilecek durumda. Özellikle ayçiçeği yağıyla kıyaslandığında, fındık yağı fiyatları, ayçiçeği yağının çok fazla üzerindedir.
 
Zaten üzerinde olması dolayısıyla biz bu ürünü alıp yağ yapabileceğimizi söylüyoruz. Çünkü normal şartlarla fındık yağı, ayçiçeği yağıyla aynı paralelde olsa, bu bedel üzerinden Fiskobirlik’in kazanç elde edebilmesi mümkün değildi. Fındık yağının piyasada belki de şuan itibariyle tükenmiş durumda. Yine yeni girecek fındık yağının da sınırlı olacak.
 
Rakamın sınırlı olması yağ fiyatlarını belirli noktada tutacaktır. Ama bu bugün için. 2012 yılı rekoltesinin yüksek olacağı görüldüğünde, Mart-Nisan aylarında bu anlaşılırsa fındık fiyatları otomatik olarak geri gelecektir. Bu dolayısıyla yağ fiyatlarını da etkileyecektir. Dolayısıyla, ‘biz şimdiden şu kazancı elde edebiliriz’ dememiz mümkün değil. Ama mümkün olanın en üst seviyesinde kazanç elde edebilmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız." dedi.(CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
14.10.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Fiskobirlik, TMO'dan yağlık fındık alımına başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız