Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

ÖZBEKİSTAN'DA PAMUK FUARI -7. ULUSLARARASI PAMUK FUARI'NDA 600 BİN TON PAMUK LİFİ SATIŞIYLA İLGİLİ ANLAŞMALAR İMZALANDI


TAŞKENT (A.A) - Özbekistan'da yedincisi bu yıl düzenlenen Uluslararası Pamuk ve Tekstil Fuarı'nda, 600 bin ton pamuk lifinin satılmasıyla ilgili anlaşmalar imzalandı.

     Özbekistan Hükümeti, Uluslararası Pamuk Kurumu ve Cotton Outlook Dergisi tarafından organize edilen 7. Uluslararası Pamuk Fuarı'nda ayrıca tekstil ürünleri ve pamuk ipliği ihracatıyla ilgili 550 milyon dolarlık anlaşmalara imza atıldı.

     2011 yılının pamuk hasadından elde edilen ve fuarda sergilenen 600 bin ton Özbek pamuğunun alıcıları arasında başta Bangladeş, Çin, Güney Kore, Birleşik Arap Emirlikleri, Pakistan, Rusya, Japonya, İran ve Türkiye gibi ülkeler yer aldı.

     Taşkent'teki Uzexpocenter'da düzenlenen fuarda, dünyanın 38 ülkesinden pamuk ticareti ve işlemesi yapan işletme ve şirket temsilcisi katılırken, fuar çerçevesinde, ülkede üretilen pamuk çeşitlerinden örnekler sergilendi, fuar katılımcıları ayrıca, Taşkent yakınlarındaki pamuk tarlalarını ve pamuk işleme fabrikasında incelemelerde bulundu.

     Fuar çerçevesinde dünya pamuk piyasasıyla ilgili uluslararası konferans da düzenlenirken, bu konferansta dünya pamuk piyasası ve Çin, Bangladeş gibi Özbek pamuğunun önemli alıcıları arasında yer alan ülkelerin pamuk piyasası detaylı olarak ele alındı.
 
     Fuarın açılış gününde konuşan Başbakan Şevket Mirziyayev, yakın yıllarda çağdaş teknolojilerle donatılan tekstil fabrikalarının kurulması yoluyla ülkede işlenen pamuk hacminin giderek artacağını ve bu çerçevede yurt dışına ihraç edilecek pamuk lifi hacminin ise azalacağını belirterek, günümüzde ülkede üretilen pamuk lifinin üçte birinin ülkede işlendiğini, yakın yıllarda ise bu rakamın üçte ikiye çıkarmayı hedeflediklerini dile getirmişti.
 
     Fuara katılan Arı Tekstil yetkilisi Nihat Alpay da yaptığı açıklamada, söz konusu fuarın dünyaca ünlü Özbek pamuğunun doğrudan satın alınması için iyi bir fırsat olduğunu vurgulayarak, fuarda ayrıca ülkede üretilen tüm pamuk çeşitlerinin sergilendiğini ve kendileri için gereken pamuk çeşidini seçtiklerini belirtti.
 
     Alpay, ayrıca pamuk fuarı çerçevesinde Yengiyol Çırçır Fabrikası, Taşkent-Tola Pamuk Lojistik Merkezi, Özteks Tekstil Fabrikasında incelemelerde bulunduklarını ve ülkedeki sadece pamuk sektörünün değil, belki de tekstil sektörünün de giderek geliştiğini bizzat gördüklerini dile getirdi.

     Pamuk üretiminde dünyada altıncı, pamuk ihracatında ise üçüncü sırada bulunan Özbekistan'da yıllık ortalama 1,0-1,2 milyon ton lifli pamuk elde edilirken, bunun üçte biri yurt dışına ihraç ediliyor.


Ekleme Tarihi
15.10.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Özbekistan'da pamuk fuarı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız