Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 06 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
Üreticilerin ''Bayramiç Beyazı''nın tescillenmesi umudu

BAYRAMİÇ ZİRAAT ODASININ, YÖREYE ÖZGÜ NEKTARİNİN COĞRAFİ İŞARET OLARAK TESCİLLENMESİ İÇİN TPE'YE YAPTIĞI BAŞVURUNUN RESMİ GAZETE'DE İLAN EDİLMESİ ÜRETİCİLERİ HEYECANLANDIRDI -BAYRAMİÇ ZİRAAT ODASI BAŞKANI PEHLİVAN: -''HEDEFİMİZ, BAYRAMİÇ BEYAZI'NDAN REÇEL VE PARFÜM YAPMAK''


ÇANAKKALE (A.A) - Sabahattin Sallama - Bayramiç Ziraat Odası'nın, Kaz Dağları eteklerinde yetiştirilen ve 'Bayramiç Beyazı' olarak adlandırılan nektarinin coğrafi işaret olarak tescillenmesi için Türk Patent Enstitüsü'ne (TPE) yaptığı başvurunun Resmi Gazete'de ilan edilmesi, bölge üreticisini sevindirdi.

     12 Ekim tarihli Resmi Gazetede ilanın yayımlanmasının ardından, 6 aylık itiraz süresi başlamış oldu. Bu süre içinde itiraz gelmemesi halinde Bayramiç Beyazı Nektarini coğrafi işaret olarak tescillenmiş olacak.

     Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, coğrafi işaret başvurusuyla ilgili, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ile işbirliği yaptıklarını ve 6 yıllık çalışma sonucunda bu aşamaya gelindiğini söyledi.

     Bayramiç Beyazı olarak bilinen nektarinin, ilçeye özgü bir meyve olduğunu dile getiren Pehlivan, ''Çekirdekten yetişen, kokusu, aroması ve farklı bir tadı olan meyve. Aynı meyve fidanı Bayramiç dışında dikildiğinde oluşan meyveler renk, tat ve şekil itibarı ile farklı oluyor. Bu da Kazdağları'nın oluşturduğu hava akımından kaynaklanıyor. Öncelikli olarak Bayramiç Beyazı bir kimliğe kavuştu. Önümüzdeki süreçte hedefimiz Bayramiç Beyazından reçel ve parfüm yapmak. Bu meyveyi tatmış olanlar çok iyi bilirler ki meyvenin kendine has cezbedici bir tadı ve kokusu var'' diye konuştu.

     Yörede organik nektarin ve elma üreticiliği yapan üniversite mezunu Mesut Şen ise, bölgede beyaz tüysüz şeftali olarak da anılan meyvenin kimliğe kavuşmasının, bölge halkına büyük bir ekonomik girdi sağlayacağını bildirdi. Şen, ''Bayramiç Beyazı yöremize has bir meyve. Özellikle İstanbul pazarında büyük rağbet görüyor. Böyle bir meyvenin kimliğe kavuşuyor olmasından dolayı bir üretici olarak çok mutlu oldum. Şimdi bu kimlik sayesinde meyveyi yurt dışına pazarlama şansı bulacağız'' dedi.

     Bayramiç Belediye Meclisi Üyesi ve üretici Alaaddin Yalçın ise, Bayramiç Beyazı'nın tescil çalışmalarını yakından takip ettiğini kaydederek, ''Odamızın yapmış olduğu bu çok önemli çalışmadan dolayı kendilerini kutluyorum. Yaklaşık 6 yıldır süre gelen bu çalışma ilçemiz adına çok önemli, ilçemiz ekonomisine ve Bayramiç'in adının duyulmasına önemli katkı sağlayacak'' ifadelerini kullandı.

    
     -İlan-
    
     Resmi Gazete'deki ilanda, menşe adı olarak tescillenmesi istenilen ürünün ayırt edici özelliğinin; kendine özgü rengi, tadı, kokusu ve aroması ile diğer nektarin çeşitlerine göre kısmen daha uzun süre dayanması ve pazarlarda yüksek fiyat bulması olduğu ifade edildi.

     Ürünün, Bayramiç yöresi dışındaki bölgelerdeki üreticilerin de talep ettikleri bir nektarin olduğu belirtilerek, yörede bugüne kadar yapılan bilimsel çalışmalar sonucu Bayramiç Beyazı nektarinlerinin ilçede tamamen çekirdekten yetiştirilmesi nedeniyle belirgin bir varyasyonun ortaya çıktığının görüldüğü kaydedildi.

     Bayramiç Beyazı nektarin ağaçlarının morfolojik özellikleri bakımından şeftali ve diğer nektarinlere çok benzemesine karşın meyve özellikleri bakımından büyük farklılıklar sergilediği, bu farklılığın nedeninin ise sert çekirdekli meyve türleri arasında karşılıklı doğal melezlenme sonrası oluştuğunun düşünüldüğü dile getirildi.

     

Ekleme Tarihi
16.10.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Üreticilerin ''Bayramiç Beyazı''nın tescillenmesi umudu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız