Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 06 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
''Cimin Üzümü'' bağlarında hasat dönemi

 

ÜZÜMLÜ ZİRAAT ODASI BAŞKANI YEŞİLBAŞ: -''BU YIL YAŞANAN YAĞMUR, SOĞUK HAVA VE BAZI BÖLGELERDEKİ DOLU YAĞIŞI NEDENİYLE YETİŞTİRİCİLERİMİZ MAĞDUR OLDU''

ERZİNCAN (A.A) - Erzincan'a bağlı Üzümlü ilçesinde yetişen tescilli ''Cimin Üzümü''nün hasat çalışmaları devam ediyor.
 
     Üzümlü Ziraat Odası Başkanı İhsan Yeşilbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl üzüm yetiştiricilerinin sıkıntılı olduğunu söyledi.

     Bu yıl yaşanan yağmur, soğuk hava ve bazı bölgelerdeki dolu yağışı nedeniyle yetiştiricilerin mağdur olduğunu ifade eden Yeşilbaş, ''Üzümün olgunlaşması olumsuz hava şartları nedeniyle bir aylık gecikmeye uğradı. Bu da doğrudan yetiştiriciyi olumsuz etkiledi. Çünkü 1 aylık gecikme sebebiyle bağlarda bulunan üzümün hasadı yağmurlarda yapılıyor ve bu sebeple üzümlerde patlama ve çürüme gibi istenmeyen durumlarla karşılaşılabiliyor. Ayrıca havaların olumsuz olması nedeniyle de mahsulün bir kısmı da olgunlaşmadı'' diye konuştu.

     Üzüm yetiştiricisi Servet Kağan ise yağışların etkisini göstermeden üzüm hasadını bitirmeyi hedeflediklerini belirterek, şunları söyledi:

     ''Bu sene ürünümüzdeki verim gayet iyiydi. Havaların soğuk gitmesinden dolayı ürünün olgunlaşmasında gecikme yaşanıp 1 aylık gecikme ile hasat dönemi başladı. Yoğun bir çalışma ile yağmurların etkisini göstermeden ürünü toplamayı hedefliyoruz. Yağmurlardan dolayı üzümler çürüyebilir. Ürün verimli olduğu için diğer illerde yeterli geldi. Fiyatlar gecikmeden dolayı 5 liradan başladı, şu anda 2 liradan satılıyor.''

     İlçede toplam 8 bin 650 dekar üzüm bağında yılda 6 bin ton üretimi yapılan sofralık çekirdekli üzüm sınıfında olan Cimin Üzümü'nün Doğu Anadolu Bölgesi'nde Elazığ ve Malatya'nın ardından üçüncü sırada en çok yetiştirilen üzüm olduğu belirtiliyor.
 
     Kendine has eşsiz mayhoş tadıyla sofralık olarak talep gören Cimin Üzümü'nün içerisindeki şeker oranının sıfıra yakın olmasından dolayı şeker hastalarının da sıhhi olarak tüketebildiği, sağlık açısından birçok yararı bulunduğu belirtiliyor.

     Üzümlü Belediyesi'nin 2000 yılında Türk Patent Enstitüsü'ne müracaatı ile ''Cimin Üzümü'' ismi ile tescillenen ürün, Türkiye'nin birçok bölgesine gönderilirken, Avrupa'ya da ihraç ediliyor.


Ekleme Tarihi
18.10.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: ''Cimin Üzümü'' bağlarında hasat dönemi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız