Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
tütün 

Tütün ihracatçılarından ''katkı maddesi'' uyarısı

TİM SEKTÖRLER KONSEYİ ÜYESİ GÜREL: -''KENDİ ÜLKEMİZDEKİ ÜRETİLEN TÜTÜNÜN SİGARADA KULLANIMINI ZORLAŞTIRIRSAK, KENDİ KALEMİZE GOL ATMIŞ OLURUZ'' -''TÜRKİYE ÇALIŞMA KOMİTESİ, SİGARA İMALATINDAKİ KATKI MADDELERİNE YÖNELİK TAVSİYELERİNDE ÇOK DİKKATLİ HAREKET ETMELİ'' -''HAKSIZ GEREKÇELERLE VE ZORAKİ ŞEKİLDE YAPILACAK KISITLAMALAR, YASA DIŞI SİGARAYA OLAN TALEBİ ARTIRIR'' -''TÜTÜN İHRACATÇILARI OLARAK, ŞARK TİPİ TÜTÜN ÜRETİMİNİ BALTALAYAN POLİTİKALARA DİKKAT EDİLMESİ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ''

ANKARA (A.A) - Erdal Çelikel - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Sektörler Konseyi Üyesi Noyan Gürel, ''Türkiye Çalışma Komitesinin Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) sigara imalatında kullanılan katkı maddelerinin kısıtlanmasına yönelik çerçeve anlaşması maddelerine yönelik öneri sunarken dikkatli olması gerektiğini'' belirterek, ''Kendi ülkemizdeki üretilen tütünün sigarada kullanımını zorlaştırırsak, kendi kalemize gol atmış oluruz'' dedi. 
 
     Gürel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, WHO'nun geliştirdiği ve Türkiye'nin de imzaladığı ''Tütün Kontrolü Çerçeve Anlaşması''nın ilgili ülkelerle istişare kanalı ile içinin doldurulduğunu ve anlaşmaya nihai olarak imza atan ülkelerin bu maddeleri kanunlaştırması gerekeceğini hatırlattı.
 
     Tütün sektörü olarak anlaşmaya karşı olmadıklarını kaydeden Gürel, ''Ancak ülke menfaatlerimizi göz önünde tutarak hareket edilmesi gerektiğini savunuyoruz. Bu anlaşma ile alakalı maalesef bilen bilmeyen herkes ileri-geri konuşmuştur ve kafaları karıştırmıştır'' dedi.
 
     Anlaşmanın 9 ve 10'ncu maddelerinin sigara imalatında kullanılan katkı maddeleri ile ilgili bazı kısıtlamalar getirilmesini öngördüğünü anlatan Gürel, ''Türkiye Çalışma Komitesinin söz konusu maddelerle ilgili tavsiyeler yaparken çok dikkatli hareket etmesi gerektiğini'' ifade etti.
 
     Türkiye'nin miktar olarak ciddi bir tütün üreticisi olduğunu kaydeden Gürel, şunları söyledi:
 
     ''Bundan ülke menfaat sağlıyor ve dersimizi iyi çalışırsak sağlamaya da devam edecek. Bizim üretici ve bu maddelerin oluşumunda kilit ülke olmamızdan dolayı bizi bu konuda izleyecek çok ülke olacaktır. Kendi ülkemizdeki üretilen tütünün sigarada kullanımını zorlaştırırsak kendi kalemize gol atmış oluruz. Başka ülkelerin bizim uygulamaları kopyalamasından dolayı da bu ülkelerde tütünümüze olan talebi azaltır veya yok ederiz. Sigara üretimi, kısıtlanacak bazı katkı maddeleri gerektirmeyen başka ülke kökenli tütünler kullanılarak devam edecektir. Böyle bir gelişmede hangi ülkelerin menfaat sağlayacağı apaçık ortadadır.''
    
     -''Kısıtlama girişimleri üretim ve ihracatı olumsuz etkiler''-
    
     Şark tipi tütünün bilimsel araştırmalara dayanılmadan yapılmaya çalışılan düzenlemeler yüzünden ciddi tehdit altında olduğunu dile getiren Gürel, ekonominin can damarlarından biri olan tütün üretiminin; 55 bin çiftçiye, aileleriyle birlikte ise yaklaşık 250 bin kişiye geçim kaynağı sağladığını belirtti.
 
     Dünyanın en değerli şark tütünü olarak kabul edilen Türk tütününün, Türkiye'nin önemli ihracat kalemlerinden biri olduğunu hatırlatan Gürel, bilimsel araştırmalara dayanmayan girişimlerin Türk tütününe çok büyük zarar vereceği yorumunda bulundu.
 
     Gürel, tarım ve ihracat alanındaki tüm destekleyici politikalara rağmen, geleneksel harmanlı sigaralarda kullanılan bazı girdi maddelerinin kullanımının ''hiçbir bilimsel veriye dayanmadan'' sınırlanması veya yasaklanması yönünde girişimlerin söz konusu olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
 
     ''Bu tip girişimler, dünya genelinde şark tipi tütün üretimini ve ihracatında lider konumda olan ülkemizi olumsuz yönde etkileyecektir. Harman yapılarına müdahale niteliğindeki bu girişimler, tütün çeşitlerinde ayrımcılığa yol açacak ve tütün ticaretinde engeller yaratarak Türkiye'yi ekonomik zarara sokacaktır. Şu anda bu uygulama sadece ve sadece Kanada'da hayata geçirilmiş olup, Dünya Ticaret Örgütü nezdinde ilgili otoritelerimiz tarafından birçok ülke ile beraber eleştirilere maruz kalmıştır.''
 
     ''Haksız gerekçelerle ve zoraki şekilde yapılacak söz konusu kısıtlamaların, Türkiye için hali hazırda ciddi bir sorun olan yasa dışı sigaraya olan talebi artıracağını'' savunan Gürel, şark tipi tütünün, dünya sigara pazarında Amerika ve Çin hariç tutulduğunda yaklaşık yüzde 75, Türkiye'de ise yüzde 96'lık bir paya sahip olan geleneksel harmanlı sigaraların vazgeçilmez bir unsuru olduğunu kaydetti.
 
     Dünyadaki en değerli şark tütünü olarak bilen Türk tütün rekoltesinin yüzde 90'ının uluslararası pazarlara ihraç edildiğini anımsatan Gürel, ''Türk tütün ihracatçıları olarak, 2010 yılında gerçekleştirdiğimiz 413 milyon 779 bin 529 dolar tutarındaki tütün ihracatımızı, daha da üst seviyelere çıkararak, ülke ekonomisine katkıda bulunmaya devam etmek istiyoruz'' dedi.
 
     Tütün çiftçilerini korumak ve ekonomik değer yaratmak için sektörü zora sokacak uygulamalar yerine, ekonomiyi güçlendirecek adımlara ihtiyaç duyulduğunu anlatan Gürel, ''tütün ihracatçıları olarak şark tipi tütün üretimini baltalayan politikalara dikkat edilmesi gerektiğini düşündüklerini'' ifade etti.
    
     -Çerçeve anlaşmasının ilgili maddeleri-
    
     ''Tütün Kontrolü Çerçeve Anlaşması''nın tütün ürünlerinin içerikleri ile ilgili düzenlemeyi öngören 9'ncu maddesi ''Taraflar Konferansının, uluslararası uzmanlık kuruluşlarıyla danışarak, tütün ürünlerinin içerikleri ve yaydıklarını ölçmek ve test etmek ve bunları düzenlemek için rehber ilkeler önermesini ve her bir tarafın ulusal uzmanlık kurumlarınca onaylandığında, bu tür düzenlemeler, ölçümler ve testler için etkin yasal, icrai, idari ve diğer önlemleri alması ve uygulamasını'' hükme bağlıyor.
 
     Aynı anlaşmanın, tütün ürünlerinin ifşası ile ilgili 10'ncu maddesi ise ''her bir tarafın, ulusal kanunlar doğrultusunda, tütün üreticileri ve ithalatçılarının tütün ürünlerinin içerikleri ve yaydıklarıyla ilgili bilgiyi hükümet birimlerine bildirmelerini sağlayacak etkili yasal, icrai, idari ve diğer önlemleri almaları ve uygulamalarını, ayrıca tarafların tütün ürünlerinin zehirli ögeleri ve yaydıklarıyla ilgili bilgilerin kamuoyuna duyurulması için etkin önlemler almasını ve uygulamasını'' öngörüyor.

Ekleme Tarihi
18.10.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Tütün ihracatçılarından ''katkı maddesi'' uyarısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız