Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
Çarşamba Ovası söğüt ve kavak tehdidi altında

ÇARŞAMBA OVASI TARLA SINIRLARINI BELİRTMEK İÇİN DİKİLEN SÖĞÜT VE KAVAK AĞAÇLARI NEDENİYLE OVA OLMA ÖZELLİĞİNİ YİTİRME TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYA -ÇARŞAMBA ZİRAAT ODASI BAŞKANI İSMAİL GÜNGÖR: -''ÇARŞAMBA OVASININ YÜZDE 17'Sİ AĞAÇLARLA KAPLANDI'' -ÇİFTÇİ NAMIK MISIRLI: ''AĞAÇLAR, HEM KABUKLARINDA KIŞI GEÇİREN TUTA VE AMERİKAN KELEBEĞİ NEDENİYLE SEBZELERE ZARAR VERİYOR HEM DE OVAYI ORMANLAŞTIRIYOR''


SAMSUN (A.A) - İlyas Gün - Samsun'un Çarşamba ilçesi sınırlarında yer alan 89 bin 500 hektarlık Çarşamba Ovası'nın tarla sınırlarını belirmek için dikilen söğüt ve kavak ağaçları nedeniyle ormana dönüştü.
 
     Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör, AA muhabirine yaptığı açıklamada Çarşamba Ovası'nın yüzde 17'lik bölümünü tarla sınırını belirlemek için dikilen kavak ve söğüt ağaçlarının kapladığını söyledi.
 
     Çiftçilerin özellikle tarla sınırlarını belirlemek için diktiği söğüt ve kavak ağaçlarında bazı ürün zararlılarının barındığını, bunun da hem meyve ağaçlarına hemde sebzelere büyük zarar verdiğini belirten Güngör, şunları kaydetti:
 
     ''Çiftçimiz sebzelerini ilaçlıyor ama ağaçların ilaçlanmaması sebebiyle bölgemizi Amerikan Kelebeği diye bir böcek sardı. Bu zararlı, fındık, dut, kiraz ağaçlarının yapraklarını yedi. Daha sonrada sebzeye yöneldi. Üreticilerimiz baskıyla değil kendileri görerek ağaçlarını kesmesi lazım. Yani çiftçimiz bu haşerelerin ağaçlardan geldiğini bilmesi gerekiyor. Sadece ağaçla sınır belirlemek bizim bölgemizde var.
 
Bu uygulama sadece Çarşamba ilçesine has bir uygulama. Çocuklarına miras bırakan her ebeveyn, hemen tarlayı ikiye bölmek için ağaç dikiyor. Halbuki bu farklı yöntemlerle de yapılabilir. Bu bölge kültüründe yer edinmiş bir uygulama. Bu alışkanlıktan kısa sürede vazgeçmemiz gerekiyor.''
 
     Bölgede üretim yapan 65 yaşındaki Namık Mısırlı, bölgedeki ağaçların kârından çok zararının olduğunu vurgulayarak ''Ben tarlamın sınırlarını oluşturan söğüt ağaçlarımı örnek olsun diye kestim. Ağaçlar hem kabuklarında kışı geçiren Tuta ve Amerikan Kelebeği nedeniyle sebzelere büyük zarar veriyor,hem de ovayı ormanlaştırıyor. Seralarımızdaki sebzelere söğüt ağaçlarının kabuğunda kışı geçiren Tuta Kelebeği çok büyük oranda zarar verdi. Geçen yıl bu haşere domatesi yok ettiği için kışın domates fiyatı 7 liraya kadar çıktı. Bunun için ağaçların ovadan kaldırılması lazım'' diye konuştu.
 
     Çiftçinin kavak ve söğüt ağacından kazandığı parayı sebze ilacına ödediğini de vurgulayan Mısırlı, ''Tarla kenarlarındaki ağaçlar kesilirse haşerenin de yok olacağı inancındayım. Bu sayede üründe de yüzde 30 ile 40 arasında verimlilik artacak ve çiftçilerimiz daha fazla ürün alabilecek. Bunun neticesinde de vatandaşımız ucuz sebze yeme fırsatı bulacak'' şeklinde konuştu.
 
     Osman Gürel adlı çiftçi ise ilaç parası ödemekten organik tarıma geçemediklerini belirterek, ''Çiftçilerimizin bilinçlendirilmesi gerekiyor. Çünkü bazı çiftçilerimiz ağacı kesmemek için direniyor. Kavak ağacı çok su emerek, söğüt ve fındık ise haşere barındırarak sebzeleri yok ediyor. İlaçlamakla bunun önüne geçemiyoruz. Ovayı canlandırmak için devletin bir dizi önlem alarak ağaç aksamını komple kestirmesi gerekir. Organik tarıma geçmeyi planlıyorduk. 23 kişi bir araya gelerek kooperatif kurduk ama haşereler nedeniyle ilaç parası vermekten organik tarıma geçemedik'' diye konuştu.

Ekleme Tarihi
18.10.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Çarşamba Ovası söğüt ve kavak tehdidi altında




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız