Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
Karadeniz'de balıklar kayıt altına alınacak

BALIK STOKUNUN TESPİT EDİLMESİ VE BUNA GÖRE BİR STRATEJİ İZLENEBİLMESİ AMACIYLA, KARADENİZ'DE AVLANAN BALIKLARIN KAYIT ALTINA ALINACAĞI BİLDİRİLDİ -DOĞU KARADENİZ BALIKÇILAR KOOPERATİFİ BAŞKANI MUTLU: ''KAYITLA BİRLİKTE AVLANMA POLİTİKASI BELİRLENEBİLECEK'' -''BALIĞA KOTA UYGULANMASI KONUSUNDAKİ TARTIŞMALARIN, BALIKLARIN KAYIT ALTINA ALINMASIYLA SONLANACAĞINA İNANIYORUZ''

TRABZON (A.A) - Burak Altunöz - Balık stokunun tespit edilmesi ve buna göre bir strateji izlenebilmesi amacıyla, Karadeniz'de avlanan balıkların kayıt altına alınacağı bildirildi.
 
     Doğu Karadeniz Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Ahmet Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'nün kurulmasının ardından önemli gelişmeler yaşandığını belirterek, bu yıl stokların tespit edilmesi amacıyla Su Ürünleri Kooperatifi Merkez Birliği'ne (SÜR-KOP) bazı yetkiler verildiğini söyledi.
 
     Balığa kota uygulanması konusundaki tartışmaların, balıkların kayıt altına alınması ile sonlandırılacağına inandıklarını dile getiren Mutlu, şöyle devam etti:
 
     ''Burada amaç, çok balık tutan insanlardan daha çok vergi almak değil. Önemli olan bizim elimizdeki stokların ne kadar olduğunu öğrenmek. Kota uygulansın deniliyor. Kota uygulayalım ama vatandaşın da bu balığı tüketmesi lazım. Bunun için stoklarımızı bilmek ve tespit etmemiz gerekiyor. Kayıt altına alınacak nakil belgelerini bizler tutacağız ve balıkçı arkadaşlarımız bu bilgileri bizlere bildirecekler. Böylece yıl sonlarında denizlerimizdeki hamsi ve istavrit gibi balık stokumuz ortaya çıkacak. Bu uygulama ile avlanma politikası belirlenebilecek.''
 
     Çalışma ile balıkçıların çıkış noktalarında görevli kişilerin olacağını, teknedeki kasa sayısı ile dönüşteki tutulan balık miktarının kayıtlara geçileceğini anlatan Mutlu, ''Trabzon'da dört çıkış noktası bulunuyor. Buraların geliştirilmesinin ardından görevli arkadaşlar bulundurulacak. Yani denetimler daha da sıklaştırılacak diyebiliriz. Amaç bağcıyı dövmek değil, hep birlikte üzüm yemek. Bu uygulama ile balığı daha değerli bir şekilde piyasaya sunabileceğiz'' dedi.
 
     Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü organizasyonunda konuyla ilgili olarak bir toplantı yapacaklarına işaret eden Mutlu, nakil belgelerinin ve çıkış noktalarının denetimleriyle ilgili görüş alışverişinde bulunacaklarını vurguladı.
    
     -''Ege'nin balığı Karadeniz'de''
    
     Son yıllarda balıkçılıkta yaşanan olumsuz gelişmelere de değinen Mutlu, başlatılacak uygulamanın ülke balıkçılığı için önemli bir geçiş dönemi olacağını belirtti.
 
     Mutlu, balıkçıların yapılacak olumlu her çalışmaya hazır olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
 
     ''Bugünlerde 20 derece olması gereken deniz suyu 25 derece. Yani bir nebze de olsa iklim değişti diyebiliyoruz. Bugün, Akdeniz'deki balıklar Karadeniz'de görülmeye başlandı. Tabiki bu gelişmelerin bilimsel açıklaması da olabilir ama bunlar bizim gözlemlerimiz. Geçen sene 200 ton sardalyayı Karadeniz'de tuttuk. Sarpa denen balık Ege'de olur ama onu da tutmaya başladık. Demek ki iklimsel bir etkiden söz edilebilir. Bu nedenle balıkçı, yapılacak her olumlu harekete hazır. Çünkü bu insanlar da yarınını düşünen insanlar.''

Ekleme Tarihi
18.10.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Karadeniz'de balıklar kayıt altına alınacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız