Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Pamuk üreticisi 9 Afrika ülkesinin temsilcileri İzmir 

Pamuk üreticisi 9 Afrika ülkesinin temsilcileri İzmir'de

 

EGE İHRACATÇI BİRLİKLERİNİ ZİYARET EDEN KONUK HEYETE TÜRKİYE'DEKİ PAMUK ÜRETİMİ VE TEKSTİL SEKTÖRÜ HAKKINDA BİLGİ VERİLDİ

İZMİR (A.A) - Batı ve Orta Afrika'dan pamuk üreticisi 9 ülkeden 15 temsilci Türkiye'deki pamuk üretimi hakkında bilgi almak için İzmir'e geldi.
 
     Ege İhracatçı Birlikleri'ni (EİB) ziyaret eden Afrikalı konuklara Türkiye'deki pamuk ekimi, üretimi, tekstil sektörü hakkında bilgi verildi.
     Ulusal Pamuk Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Ticaret Borsası Başkanvekili Barış Kocagöz, Türkiye tekstil sektörünün 1,5 milyon tonluk tüketimi ile ülke ekonomisinde, ihracat ve istihdamında çok önemli bir yer tuttuğunu, 2001-2002 yılında 935 bin ton olan pamuk üretiminin, bu sezon 700 bin tonlara ulaşmasının beklendiğini anlattı.
 
     Pamuk üretiminin, sanayi ile bir bütün olması gerektiğini vurgulayan Kocagöz şunları söyledi:
 
     ''Sizler de sanayisi olmayan bir pamuk üretiminin sürdürülebilir olduğunu düşünmeyin. Bu nedenle ülkelerinizde tekstil sanayisinin kurulabilmesi için çaba sarf ederek politikalar üretin. Kısa vadeli düşünülen üretim politikaları sağlıksız ve dalgalı üretim desenleri oluşturacak.
 
     Türkiye, tekstil sanayisi, pamuk üretimi ve tüketimi ile bu sektöre örnek bir ülke. Türkiye'de pamuk üretimi bugün en modern teknikler kullanılarak yapılıyor. Üstelik dünya üretiminin çoğunluğuna yayılmış olan GMO'lu tohumlar ile değil 'GMO Free' tohumlar ile bu üretim sürdürülüyor. Türk pamukçuluğu verim sıralamasında Avustralya'dan sonra ikinci. Ancak maliyetlerimiz o kadar yüksek ki pamuk üretim rakamlarımız bir türlü istikrar kazanamıyor. Yani devlet politikalarına bağlı olarak üreticimiz bazı yıllar para kazansa da bazı yıllar pamuk üreterek para kaybediyor. Sizler de bir gün işçilik maliyetlerinizin Afrika globalleştikçe artacağını unutmayın ve pamuk üretim teknolojilerinden mümkün olduğunca, ucuz işçiliğe güvenerek uzak durmayın.''
     Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk ise 2008 yılından beri her yıl pamuk hasat mevsiminin başlangıcında, Afrika'nın pamuk üreticisi ülkelerinden gelen meslektaşlarıyla bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.
     Ege Bölgesi'nin kuru üzüm, kuru incir, tütün ve pamuğun birkaç yüzyıldan beri yetiştirildiği bir bölge, İzmir'in ise bu ürünlerin ihraç edildiği çok önemli bir liman şehri olduğunu anlatan Ünlütürk, bu nedenle tarih ve tarımın bu bölgenin ayrılmaz değerleri olduğunu vurguladı.
     Ünlütürk, Afrikalı konukların bir hafta boyunca Ege Bölgesi'nin önemli şehir ve kasabalarında hem tarihsel kalıntıları, hem de tarımı bir arada göreceğini söyledi.
    
     -Pamuk üretimi 60 bin çiftçi tarafından gerçekleştiriliyor-
    
     Pamuk üretiminin Ege Bölgesi'nde çoğunluğu küçük ve orta ölçekli yaklaşık 60 bin çiftçi tarafından gerçekleştirildiğini, bu yıl yüksek bir üretimin beklendiğini ifade eden Ünlütürk, son rekolte tahminlerine göre Ege Bölgesi'nde 104 bin hektarlık pamuk ekim alanından bu yıl 150 bin ton üretimin beklendiğini kaydetti.
     Türkiye'nin pamukla ilgili deneyimlerini de paylaşan Ünlütürk şöyle dedi:
     ''Afrika ülkeleri ile işbirliği, hükümetlerimizin önem ve öncelik verdiği konular arasında. Dışişleri Bakanlığımız son yıllarda, bu ülkelerde elçilik ve konsolosluk düzeyinde temsilcilikler açtı. Afrika'dan gelen misafirlerimiz vizelerini çoğunlukla kendi ülkelerindeki konsolosluklarımızdan alma şansına sahip oldu. THY'da Afrika'ya uçuş ağını genişletti. Zaman artık işbirliğini karşılıklı olarak geliştirme zamanı.''

Ekleme Tarihi
18.10.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Pamuk üreticisi 9 Afrika ülkesinin temsilcileri İzmir'de




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız