Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
çay 

Çay tadımcıları çayları tatmaya başladı

RİZE TİCARET BORSASI TARAFINDAN YAKLAŞIK 1 YIL ÖNCE BAŞLATILAN ''ÇAY TADIMCISI YETİŞTİRME PROJESİ'' KAPSAMINDA YETİŞTİRİLEN 50 ÇAY TADIMCISININ BİR KISMI, KENTTEKİ ÖZEL SEKTÖR ÇAY FABRİKALARINDA GÖREVE BAŞLADI -RTB YÖNETİM KURULU BAŞKANI ERDOĞAN: ''TADIMCILAR ÜRETİM ANINDA ÇAYDAKİ TOZ, NEM, EKSTRAKT DEĞERLERİNİN NE OLDUĞUNU TADARAK HEMEN BELİRLİYOR. ÜRETİMİN SOLDURMA, FERMANTASYON, KIVIRMA GİBİ AŞAMALARININ HANGİSİNDE SORUN VARSA, O AŞAMAYA ANINDA MÜDAHALE EDİLİYOR'' -''TADIMCILAR, LABORATUVARDA ÇAYIN ANALİZİNİ DE YAPABİLİYOR. BU ÇALIŞMA DA HER BÖLGEDE, HERKESİN İÇECEĞİ ÇAYIN AYNI KALİTEDE OLMASINI, KALİTESİZ ÇAYIN ÜRETİLMEMESİ VE PİYASAYA SÜRÜLMEMESİNİ SAĞLIYOR''

 

RİZE (A.A) - Rize Ticaret Borsası (RTB) tarafından yaklaşık 1 yıl önce yapılan ''Çay Tadımcısı Yetiştirme Projesi'' kapsamında yetiştirilen 50 çay tadımcısının bir kısmı, kentteki özel sektör çay fabrikalarında göreve başladı.
 
     RTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de üretilen kuru çayın tadımı yapılmadan tüketime sunulduğunu, bunun da sorunlara neden olabildiğini belirtti. Bu sorunu ortadan kaldırmak ve sektördeki tadımcı açığını gidermek için AB Genç İstihdamı Destekleme Hibe Programı kapsamında ''Çay Tadımcısı Yetiştirme Projesi'' hazırladıklarını anlatan Erdoğan, ''Türk çay sektöründe eksikleri tespit etme amaçlı yurt dışı gezilerde edindiğimiz izlenimlerde, dünyada çay sektöründe en önemli konunun çay tadımcılığı, tadına göre kalitenin yönlendirilmesi olduğu sonucuna ulaştık. Bunun üzerine başka ülkelerle rekabet edebilmek ve Türk çayının kalitesini artırmak için çay tadımcılığı projesi geliştirmeye karar verdik'' dedi.
 
     Erdoğan, yaklaşık 1 yıl önce başlayan ve 450 bin lira dolayında maliyeti olan projenin yüzde 90'lık bölümünün AB hibe fonundan, yüzde 10'unun da RTB tarafından karşılandığını belirterek, ''Proje için en az lise mezunu, 15-29 yaş grubu arasında başvurular aldık. 500'ün üzerindeki başvurunun içinden hayatında hiç alkol, sigara kullanmamış, damak tat duygusu zarar görmemiş olanlar arasından 50 kişi seçtik. Seçilen kişilere alanında uzman kişilerce kaliteli çay ile ilgili 6 ay teorik eğitim verildi. Ardından da 3 ay boyunca çay fabrikalarında staj gördüler. Bu çalışmanın ardından pek çoğu, özel sektör firmalarında işe başladı'' diye konuştu.
    
     -Çok acı, çok tatlı, çok ekşi yemeleri yasak-
    
     Kursa katılan kişilerin kesinlikle sigara ve alkol kullanmamasına dikkat edildiğini belirten Erdoğan, sigara ve alkol kullanan kişilerin tat alma duyusunun zarar gördüğünü söyledi. Erdoğan, ''Tadımcıların çok acı, çok tatlı, çok ekşili yemesi de yasak. Tadımcılarda en önemli özellik budur'' dedi.
 
     Tadımcıların üretim ve üretim dönemi dışında farklı çalışmalar yaptıklarını ifade eden Erdoğan, şunları söyledi:
     ''Önceden çayı üretirken, üretilen çay laboratuvara gönderilip analiz yapılırdı. Aradan birkaç gün geçer, bu sırada da üretim devam ederdi. Bu süreçte hatalı bir üretim varsa, bu hata devam ederdi. Şu anda ise tadımcılar üretim anında çaydaki toz, nem, ekstrakt değerlerinin ne olduğunu tadarak hemen belirliyor. Üretimin soldurma, fermantasyon, kıvırma gibi aşamalarının hangisinde sorun varsa, o aşamaya anında müdahale ediliyor. Harmanlama ve paketlemede de hangi ürünün hangi kalitede olduğu belirleniyor. Tadımcılar, laboratuvarda çayın analizini de yapabiliyor. Bu çalışma da her bölgede, herkesin içeceği çayın aynı kalitede olmasını, kalitesiz çayın üretilmemesi ve piyasaya sürülmemesini sağlıyor.''
    
     -Tadımcı kalitesini beğenmezse çay piyasaya sürülmüyor-
    
     Dünyada çay sektöründe kendini kabul ettirmiş ülkelerin tadımcılık sektöründen çok fayda sağladıklarını vurgulayan Erdoğan, ''RTB başkanı ve bir sanayici olarak, 2023 yılında 50 bin ton Türk çayı ihraç hedefi koydum. Türk çayının dünyaya tanıtılması aşamasında, kalitesi düşük ürünlerin çıkmaması için tadımcıların çok büyük katkısı olacak. Türk çayına değer katacaklarına inanıyoruz. Hedef ülkelerimiz olabilecek Avrupa ülkelerinde beğenilen çayların araştırmasını yapıp, o ülkeye ona göre çay satabileceğiz'' dedi.
 
     Mehmet Erdoğan, kendi firmasında ürünlerin piyasaya sunulurken belirli kalite kontrolünden geçtiğini, çay tadımcısının işe başlamasının ardından ise ürününün iki kez kontrolden geçtiğine dikkat çekerek, ''Tadımcı kalitesini beğenmezse ürünleri piyasaya sürmekten vazgeçebiliyoruz. Müşteri memnuniyetini ön planda tutuyoruz. Belki bazı ürünleri piyasaya sürmeyerek belirli bir maddi kayıp yaşanabilecek ama müşteri memnuniyeti ile getirisi çok daha fazla olacaktır'' görüşünü ifade etti.
 
     Çay tadımcılarının çok sağlıklı tespit yapabildiğini dile getiren Erdoğan, tadımcıların 1,5 litre suda 2 gram tuzun farkına varabildiğini kaydetti.
 
     Erdoğan, proje kapsamında kursu tamamlayan tadımcıların sertifikalarının bu ay sonunda törenle verileceğini sözlerine ekledi.
 
     Bir firmada çay tadımcılığı yapan Ramazan Yazıcı ise tadım yapmadan en az yarım saat önce acı, tatlı, ekşi gibi yiyecekler yemediklerini anlatarak, ''Sigara ve alkol de kesinlikle kullanmıyoruz. Çünkü bunlar tat alma duyusunu zedeliyor'' dedi.
 
     Çay sanayinde 9 yıldır çeşitli aşamalarda çalıştığını ancak tadımcılığa projeyle başladığını anlatan Yazıcı, ''Tadım yaparken çayın tadına, sertliğine, posa rengi gibi özelliklere dikkat ediyoruz. Üretim aşamasında yaş çayın serilirken belirli kalınlıkta serilmesine, fırınlamada sıcaklığın uygun olmasına dikkat ediyoruz. Üretilen çay, belirli standartlarının dışında ise standartlara uygun üretilmesi için gerekli ayarlamaları yaptırıyoruz'' diye konuştu.
 
     Bir başka çay tadımcısı Deniz Zerdeci de çay tadımının belirli damak tadını oluşturmak için yapılan işlemler olduğunu belirterek, çay tadımında çayın rengi, burukluğu gibi konulara önem verdiklerini söyledi.

Ekleme Tarihi
18.10.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Çay tadımcıları çayları tatmaya başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız