Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Tıbbi Bitkide İlkel Hasat Dönemi Sona Eriyor

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Ziraat Fakültesi, tıbbi ve aromatik bitkilerin hasadında, taşınmasında, harmanında ve temizlenmesindeki olumsuzlukları ortadan kaldırmak ve bilimsel yöntemleri yerleştirmek amacıyla bir araştırma projesi başlattı. 
 
Projeyi yürüten ekipte yer alan Yrd. Doç. Dr. Deniz Yılmaz, Akdeniz Bölgesi'ndeki tıbbi ve aromatik bitkileri kapsayan çalışmanın 3 yıl süreceğini söyledi. 
 
Türkiye'nin çok değerli ihraç ürünleri arasında yer alan ve halen ilkel şartlarda hasat edilen tıbbi ve aromatik bitkilerin, harmanlama ve ayırma düzeninde daha bilimsel ve teknik yöntemlerin belirlenmesi ve geliştirilmesi için bir proje başlatıldı. SDÜ Ziraat Fakültesi'nin yürüteceği proje, TüBİTAK Ulusal Genç Araştırmacı Kariyer Geliştirme Programı tarafından destekleniyor. 
 
SDÜ Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Deniz Yılmaz, "Proje sayesinde, tıbbi ve aromatik bitkilerin harmanlama ve temizleme sorunu ortadan kalkacak. Bu çalışmayla, üretimde kullanılan iş gücü azalırken, bitki verimi ve kalitesi de artacak" dedi. Araştırma ile elde edilecek sonuçların literatüre katkı sağlayacağını belirten Yrd. Doç. Dr. Yılmaz, proje ile ilgili şu bilgiyi verdi: 
 
"Bu çalışmada, bölgemiz ve ülkemiz için önemli ekim ve ticaret potansiyeline sahip kekik, lavanta, adaçayı ve biberiye bitkilerinin özelliklerine bağlı harmanlama ve ayırma düzeni içeren bir prototip gerçekleştirilecek. Geliştirilen prototipin harmanlama parametreleri ve ayırma parametreleri belirlenecek. Hasat harman mekanizasyonu, tarımsal üretimdeki en önemli aşamalardan birisidir. Yıllardır gelişerek süren bu konu, özellikle tahıl ve baklagillerin hasat harman mekanizasyonu alanında yoğunlaşıyor. Fakat son yıllarda, farklı ürün grupları için de farklı hasat harman sistemleri denenmeye başlandı. Bu ürün gruplarından birisi de, tıbbi aromatik bitkiler grubu. Tıbbi aromatik bitkiler ile ilgili hasat harman mekanizasyonu tam olarak yapılamıyor. Bu bitkilerin hasadı Elle ya da biçerbağlarla çiçeklenme döneminde yapılıyor, harmanı ise belirli bir süre kurutulduktan sonra birbirine çarparak gerçekleştiriliyor. Proje, bütün bu olumsuzluklara son vermeyi amaçlıyor." 
 
Tıbbi ve aromatik bitkiler ilaçtan gıdaya, baharattan boyaya, kozmetikten parfüme kadar birçok alanda kullanılıyor. Türkiye'de tıbbi ve aromatik bitkilerin dış satımında dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alıyor. Türkiye'de doğadan toplanarak iç ve dış ticareti yapılan 347 tür bulunuyor.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
19.10.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Tıbbi Bitkide İlkel Hasat Dönemi Sona Eriyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız