Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Batman’da kurbanlık hayvan nakilleri uyarısı

Batman İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü kurbanlık hayvan nakillerinde uyulması gereken kurallar konusunda uyarıda bulundu.
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yaptığı yazılı açıklamada, kurbanlık hayvan nakilleriyle muhtemel bir hastalığın bulaşmasını önlemek için, hayvan yetiştiricileri, araç sahipleri ve kurbanlık alacak vatandaşların bazı hususlara dikkat etmesi gerektiğini bildirdi.
 
    Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle tüm ilerde hayvan sevklerinde önemli miktarlarda artış meydana geldiğine dikkat çekilen açıklamada, sağlık kontrolünden geçmemiş ve gerekli aşıları yapılmamış hayvanların yurt içinde nakledilmelerinin salgın hayvan hastalıklarının yayılmasında büyük rol oynadığı vurgulandı.
 
Açıklamada, “5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve ilgili yönetmelikler gereğince il merkezi ve ilçelerden başka il ve ilçelere yapılacak her türlü hayvan ve hayvansal madde sevklerinde, menşeine en yakın yerdeki yetkili birimden veteriner sağlık raporu alınması mecburidir." denildi. 
 
Sevk edilecek sığır cinsi hayvanların sevklerinden en fazla 6 ay önce şap aşısı ile aşılanmış olmaları gerektiği, aşısı olmayan hayvanlara aşı yapılarak aşılandığı tarihten 15 gün sonra sevklerine izin verileceği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi: 
 
"Kurbanlık küçükbaş hayvanların en fazla 6 ay, en az 15 gün önceden şap aşısı ve hayatları boyunca en az bir kez koyun-keçi vebası aşısı yapılmış olmalısı gerekmektedir. Hayvanların mutlaka kulak küpesi ve hayvan pasaportu bulunmalıdır. Belirtilen bu şartları uygun olmayan hayvanlar için kesinlikle veteriner sağlık raporu düzenlenmeyecek ve önceki yıllarda olduğu gibi hayvan pazarlarına sokulmalarına izin verilmeyecektir. 
 
Kaçak sevk durumlarında ise 5996 Sayılı Kanun'un 36. maddesi gereğince hayvan ve nakil vasıtaları sahiplerine idari para cezası verilmektedir. Ayrıca yine aynı kanun maddesi gereğince; tanımlattırılmamış yani numaralı kulak küpesi bulunmayan sığır cinsi hayvanlar ile koyun ve keçilerin nakil sırasında yakalanması halinde tüm masrafları sahibi tarafından karşılanarak en yakın kesimhanede kestirilerek, sahibine teslim edilmektedir.”
 
Açıklamada ayrıca, üreticilerin, il ve ilçe müdürlüklerine müracaat etmeleri durumunda bu konularda kendilerine her türlü yardımın yapılacağı belirtildi.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
19.10.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Batman’da kurbanlık hayvan nakilleri uyarısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız