Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Fındık fiyatlarındaki düşüş

 

ULUSAL FINDIK KONSEYİ ÜYESİ BAŞARAN: ''FINDIK FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞLER, BANA ÖNCEDEN ORGANİZE EDİLMİŞ BİR HAREKET GİBİ GELİYOR''

DÜZCE (A.A) - Ulusal Fındık Konseyi Üyesi Levent Şahin Başaran,''Fındık fiyatlarındaki düşüşler, bana önceden organize edilmiş bir hareket gibi geliyor'' dedi.
 
     Başaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son zamanlarda fındık fiyatlarında yaşanan düşüşün kendisine önceden organize edilmiş bir hareket gibi geldiğini belirterek,''Çünkü sezonun başladığı günden bu yana ki süreçte tahmin edilen rekoltenin yarıya yakın bir kısmı piyasaya inmiş durumda. Sezonun kapanmasına daha 8 ay olduğunu varsayarsak, demek ki 8 aylık döneme fındığın yüzde 50'lik kısmı kalıyor'' dedi.
 
     Başaran, bu artış ve inişlerin ihracatçılar tarafından değerlendirmeye alındığını kaydederek, şöyle devam etti:
 
     ''Ona göre bir fiyat politikası oluşturuluyor. Bu süreç içerisinde önümüzdeki günlerde Tarım Kredi Kooperatifi'nin borçların ödenmesiyle ilgili vade sonunun, Denizbank ödemelerinin yaklaşmış olmasının ve Kurban Bayramı'nda insanların harcamalarının yükselecek olmasının vatandaşın paraya ihtiyacını daha da arttıracaktır. Bu bilindiği için fiyatlarda nispeten geriye çekiş yapılacak. Bu hareket, 3-5 gün sonra fındığın eski fiyatına dönmesiyle birlikte vatandaşımızın panik havasında elindeki fındığı piyasaya indirmesinin yolunu açan bir harekettir.''
 
     Üreticilerin bu duruma çok fazla rağbet etmemesi gerektiğini dile getiren Başaran, beklemeyi tercih eden fındık üreticilerinin beklemeye devam etmesi gerektiğini bildirdi.
    
     - ''Fındık fiyatı yıl başına doğru 7-7.5 lira bandına oturacaktır'' -
    
     Fındığın fiyatının yıl başına doğru 7-7.5 lira bandına oturacağını tahmin eden Başaran, bu nedenle üreticilerin paniğe kapılmadan ihtiyacı kadar ürününü piyasaya indirmesi gerektiğini ifade etti.
 
     Ulusal Fındık Konseyi'nin Kasım ayında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bir rapor ileteceğini de bildiren Başaran,''Bu raporun taslağı hakkında görüş birliği sağlandı. Geçen cumartesi günü konseyin toplantısı vardı. Biz konseyde üreticilerin ayağını temsil ediyoruz.
 
Üreticilerimizin Tarım Kredi Kooperatifi, Ziraat Bankası borçları, kamu ve özel bankalarla ilgili çiftçi borçlarının ötelenmesiyle ilgili problemlerinin o rapor içerisinde yer almasını önerdik. Bu da oy birliğiyle kabul edilerek taslak da yer aldı'' diye konuştu.
 
     Fındığın üretimiyle ilgili 2009 yılında bir kararname çıktığını hatırlatan Başaran, bu kararnamenin uygulanabilmesi için bazı iyileştirmelerin yapılması gerektiğine işaret ederek,''Mesela taban arazide fındığın sökülmesi işi vardı. Fakat görüldü ki fındık sökülemedi.
 
Demek ki fındık sökümüyle ilgili yeterli çeşitlilik verilmedi. Bunun açılımıyla ilgili tabi ki biz konsey olarak önerilerimizi o raporda zikredeceğiz. Asıl işimiz mevcut arazilerde üretimi nasıl arttırırız, bunun çalışmalarını yapmaktır'' dedi.

Ekleme Tarihi
20.10.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Fındık fiyatlarındaki düşüş




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız