Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Adana 5. Tarım ve Sera Bahçe 2011 fuarları açıldı  

ADANA 5. TARIM VE SERA BAHÇE 2011 FUARLARI AÇILDI -KKTC TARIM VE DOĞAL KAYNAKLAR BAKANI AMCAOĞLU: ''TÜRKİYE TARIMSAL ÜRETİM AÇISINDAN GERÇEKTEN ÖRNEK GÖSTERİLECEK BOYUTTA BİR GELİŞME GÖSTERMİŞTİR'' -BİTKİSEL ÜRETİM GENEL MÜDÜR YARDIMCISI ŞENTÜRK: ''SON 10 YILDA TARIMSAL ÜRETİM DEĞERİMİZ 23.7 MİLYAR DOLARDAN 62 MİLYAR DOLARA YÜKSELDİ'' 


ADANA (A.A) - Tüyap Adana Fuarcılık tarafından düzenlenen ''Adana 5. Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı'' ile ''Adana 5. Seracılık, Bahçecilik, Fidancılık, Tohumculuk, Çiçekçilik ve Teknoloji Fuarı'' açıldı.

     Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki açılış töreni öncesi Hakkari'nin Çukurca ilçesinde teröristlerin saldırısı sonucu şehit olan askerler için saygı duruşunda bulunuldu.

     KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu, törende yaptığı konuşmada, dünya nüfusunun hızla arttığını buna paralel olarak buğdaya ihtiyacın da arttığını söyledi.

     Tüketmek yerine önceden üretmeyi hedef olarak koymanın en akılcı yol olduğunu belirten Amcaoğlu, şunları kaydetti:

     ''Bugün Türkiye'mizde sağlanan tarımsal desteklerle üretimi kalkındırmaya yönelik girişimler takdirle karşılanmaktadır ve Türkiye'miz önce üretmeyi ondan sonra da tüketimi gündemine yerleştirerek önemli bir başarıyı yakalamıştır. Türkiye tarımsal üretim açısından gerçekten örnek gösterilecek boyutta bir gelişme göstermiştir. Biz de bunun küçük bir örneğini destek programını kendi ülkemizde Anavatanımızın desteği ile gerçekleştirmeye çalışıyoruz.''

     Amcaoğlu, ürettikleri ürünlerin değerlendirilmesi açısından ciddi sıkıntılar yaşadıklarını bildirerek, ''Bugün maalesef Güney Kıbrıs Rum yönetiminin yaptığı lobiler sonucu KKTC'den herhangi bir ürünün Türkiye dışındaki ülkelere ihracı hepimiz biliyoruz ki mümkün değildir. Burada da Anavatanımız, Türkiye'miz bize bu konuda destek vererek KKTC'de üretilen ürünlerin dış pazar bulmasına olanak tanımaktadır. Bu da bizim için önemli bir şanstır'' dedi.

     Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Talat Şentürk ise dünyada 950 milyonun üzerinde insanın açlık sınırı ile karşı karşıya olduğunu, bunlardan 200 milyonunun İslam ülkelerinde bulunduğunu bildirdi.

     Tarımsal ürün piyasalarında 2007 yılından sonra çok büyük fiyat dalgalanmaları meydana geldiğini anlatan Şentürk, şunları kaydetti:

     ''Bütün büyük sektörler tarıma yöneldi çünkü gıda fiyatları arttı. Bunda en büyük etmenlerden birisi de enerji fiyatlarının artmasıydı. Ayrıca meydana gelen kuraklıklar tarıma olan ilgiyi artırdı. Dünyada durum bu iken ülkemizde son 8 yılda tarımda önemli yapısal değişikler meydana geldi, destekleme politikalarında önemli değişiklikler oldu. Eskiden üretsin, üretmesin alana verdiğimiz destek bugün kırsal kalkınmaya kaliteli ve sağlıklı ürünlerin yetiştirilmesine ve verimliliğe doğru yönlendirildi. Desteklerin ödenme zamanları ön plana çekildi, yerinde ve zamanında ödeme yapıldı. Önceden desteklemeler her ekim zamanından sonra açıklanırdı, şimdi bu ekim zamanının önüne çekildi. Bunun sonucunda tarımda önemli gelişmeler oldu. Son 10 yılda tarımsal üretim değerimiz 23.7 milyar dolardan 62 milyar dolara yükseldi. Tarımda kişi başına gelir bin dolar seviyelerinde iken daha 2000'li yıllarda bugün 3 bin 600 dolarlara çıktı. Yine dünyadaki tarımsal ekonomik değer bakımından, tarımsal üretim değeri bakımından 11'inci sırada iken bugün 7'nci sıradayız. Hatta dünya bankasının son verilerine göre 6'ncı sıraya yükseldik. Yine ihracatımız 4 milyar dolarlardan 13 milyar dolarlara çıktı. Daha önceden bin 480 ürün ihraç ederken bugün bin 530'a çıktı. 161 ülkeye ihracat yaparken bu rakam 177'ye yükseldi.''

     Adana Valisi Hüseyin Avni Coş da Adana'nın 234 dünya ülkesi içinde nüfusu ve ekonomik potansiyeli ile 80 devletten daha büyük nüfusa ve ekonomik potansiyele sahip olduğunu kaydetti.

    
Coş, Adana'nın gelişme stratejisi içinde hizmet sektöründe bölgesel bir merkez haline gelmekte olduğunu belirterek, bu konuda fuarların da önemli olduğunu kaydetti.
 
     Konuşmalarının ardından kurdele keserek fuarın açılışını yapan protokol üyeleri daha sonra stantları gezdi.
     3 ayrı salonda 350 firmanın katıldığı fuarların 23 Ekim tarihine kadar süreceği bildirildi.
   

Ekleme Tarihi
20.10.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Adana 5. Tarım ve Sera Bahçe 2011 fuarları açıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız