Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 06 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
üzüm, kara üzüm 

Hizan Üzümü İç Piyasada Rağbet Görüyor

Hizan'da 8 bin dekar alanda yetiştirilen üzümün, iç piyasada büyük ilgi gördüğü bildirildi. 
 
Hizan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fatih Asak, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin bağcılık için uygun iklim şartlarına sahip olduğunu, bu nedenle ilçede asma yetiştiriciliğinin yüzyıllardan beri yapıldığını söyledi. 
 
İlçede Gayda, Harmandöven, Ekintepe, Erencik, Döküktaş, Sağırkaya, Gökay, Akşar köyleri ve merkezde, toplam 8 bin dekarlık alanda üzüm yetiştiriciliği yapıldığını kaydeden Asak, şöyle konuştu: 
 
"İlçemize has yöresel çeşitleriyle meşhur üzümlerimiz tadıyla, aromasıyla ve pazarda gördüğü rağbetle, farkını ortaya koymuştur. Hizan üzümü çevre il ve ilçelerde, büyük rağbet görmekte. İlçede çok kaliteli bal, fındık ve nar da yetiştiriliyor. İlçede yetiştirilen üzüm de emsallerinden çok daha lezzetli ve kaliteli. Üzüm, sofralık, şaraplık, kurutmalık olarak üç şekilde değerlendirilir. Bunun yanında üzümün pekmez, pestil, sucuk, ezme gibi değerlendirme yolları da vardır. Fakat ilçemizde üzüm, genellikle sofralık, kurutmalık, pekmez, pestil ve bastık olarak değerlendirilmekte." 
 
İlçede üzümün çeşidine göre eylül ve ekim ayına kadar hasat edildiğini, hasat zamanı ve şeklinin de sofralık ya da kurutmalık oluşuna göre değiştiğini anlatan Asak, şunları kaydetti: 
 
"Pazar isteklerine, tatlanma durumuna, salkım sapı ve iskeletinin rengine göre hasada başlanır. Bağcılık gelir açısından önemli tarım kollarından biri. İlçemizde bağcılık aile işletmelerinde yapılmakta. Büyük ve modern anlamda bağcılık yapılmamakta. Bu amaçla büyük aile işletmeleri özendirilmekte ve bununla ilgili yayım faaliyetleri yapılmaktadır. Bağcılık, en uygun iklim kuşağında yer alan ilçemiz için, vazgeçilmez tarım kollarından biri. İlçemiz bağcılığını geliştirmek için modern bağcılık tekniklerini kullanmak, üretim ve pazarlama zincirini sağlamak, müdürlüğümüzün en önemli hedeflerinden biridir." 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
21.10.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Hizan Üzümü İç Piyasada Rağbet Görüyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız