Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 13 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Zeytinyağında ihracat hedefleri

İZMİR (A.A) - Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, yeni sezonda 220 bin ton rekolte beklediklerini, bu sezon Türkiye'de ihracatını en çok artıran sektör olacaklarını belirtti.
 
     Ege İhracatçı Birlikleri'nde (EİB) düzenlenen sektör değerlendirme toplantısında konuşan Güreli, zeytinde desteklemeler sayesinde yeni dikilen ağaçlarla Türkiye'nin 600 bin tonluk üretime doğru gittiğini, bu yıl son 4 yılın en iyi rekoltesini yakaladıklarını, iyi bir ihracat sezonu beklediklerini ifade etti.
     Sektörün geçen 4 yıllık süreçte ürünü değil farklı konuları tartışmak zorunda kaldığını, sektörde değişimi savunanlarla buna direnenler arasında çekişme yaşandığını anlatan Güreli, şöyle konuştu:
     ''Basını bugüne kadar kavgalarla işgal ettik ama bundan sonra ihracatımızla, rakamlarla işgal edeceğiz. Bu sene iyi bir rekolteyle birlikte ihracat rakamının artacağını düşünüyoruz. Bu sezon Türkiye'de ihracatı en çok artan sektör olacağız. İhracatın 7 bin tondan 35-40 bin tonlara çıkması yüzdesel olarak çok yüksek gözükecektir. Bu yıl 220 bin ton rekolte bekliyoruz, Türkiye tüketimi 105 bin ton. İç tüketimin de ürün bollaştıkça artacağını düşünüyoruz. Bu yıl ihracata sıfırdan başlar gibi başlayacağız. Çünkü geçen süreçte uluslararası pazarlarda raflardan düştük. Kutulu ihracat devam eder. Eğer mal fazlası gelirse dökme de devam eder.
     Dünya fiyatlarının çok düşük seyretmesine rağmen döviz kurları ve ürünün bol olması ihracat için önemli bir avantaj. Sektör için en iyi pazarlar Uzakdoğu, Çin, Kanada ve ABD. Kötü pazarlarsa bizden yağ alıp kendi ambalajına koyup, iyi pazarlara satan İtalya ve İspanya. Türkiye bu ülkelere mecburiyetten yağ satıyordu. 4 sene raftan düşünce kötü pazarlarla başlamak zorundayız.''
    
     -Çin pazarı hedef-
    
     Güreli, üretimin artmasıyla ürün bolluğunun yaşanacağını ve iç tüketimin artacağını, market raflarında görülen marka sayısının 200'e çıkacağını, Türkiye'nin bitkisel yağ ithalatının da zaman içinde azalacağını ifade etti.
     Sektörde, Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında ithalat konusunda tartışmalar yaşandığını, yüksek miktarda üretim nedeniyle ithalata çok gerek olmasa da bu taleplerini yinelemeye devam edeceklerini kaydeden Güreli, DİR kapsamında ithalatın bulunmadığı tek zeytinyağı üreticisi ülkenin Türkiye olduğunu savundu.
     Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkanı Metin Ölken ise zeytinyağında Çin ve Japonya'yı hedef aldıklarını, özellikle Çin'in ithalatının her yıl ikiye katlandığını, 2020 yılında 80 bin tona ulaşmasının beklendiğini, bu pazara büyük önem verdiklerini söyledi.
     Rusya ve Irak'a hem zeytin hem zeytinyağında, Romanya, Almanya ve İngiltere pazarlarında ise zeytinde ağırlık vereceklerini belirten Ölken, iç pazarda da İstanbul'da üç alışveriş merkezinde tadım etkinliği yapacaklarını ifade etti.

Ekleme Tarihi
21.10.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Zeytinyağında ihracat hedefleri




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız