Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
israil sazanı 

''İsrail Sazanı'' köylülere kazanç kapısı oldu

BANDIRMA (A.A) - Manyas Gölü'ne kıyısı bulunan Balıkesir'in Bandırma ilçesi Bereketli köyünden, Suriye ve Irak'a, istilacı bir tür olarak bilinen''İsrail Sazanı'' ihracatının yapıldığı bildirildi.
 
     Nüfusunun yüzde 70-80'i geçimini balıkçılıktan sağlayan Bereketli köyünün muhtarı Süleyman Sigo, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 10 tonu Bereketli köyünden olmak üzere, göl çevresindeki diğer köylerle birlikte günde yaklaşık 20 ton İsrail Sazanı yakalandığını belirtti.
 
     Sigo, 740 kişinin yaşadığı köyde hemen herkesin balıkçı olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
     ''1974 yılında kurulan Bereketli Köyü Su Ürünleri Satış Kooperatifi aracılığıyla, Suriye ve Irak'a yapılan İsrail Sazanı ihracatının ihalesini bu yıl, Gaziantepli bir iş adamı aldı. Kışın kilosu 150 kuruş olan İsrail Sazanı'nın yazın satış fiyatı 100 kuruşa kadar düştüyse de bu yıl elde ettiğimiz gelirden memnunuz. Gölden yakaladığımız balıklar, köyümüzde yıkanıp, temizlenerek, işlendikten sonra soğutma düzeni bulunan tırlarla Suriye ve Irak'a ihraç ediliyor. Bu balığa talep o kadar fazla ki günde 30 ton bile yakalansa, onu da satabileceğiz. Geçtiğimiz yıllarda, yurt içinde kilosu 65 kuruşa bile zor satılan İsrail Sazanı'nın fiyatı, Irak ve Suriye pazarının açılmasıyla yükseldi.''
 
     Manyas Gölü'nde geçmiş yıllarda daha bol ve değişik türde balık bulunduğunu hatırlatan Sigo, türlerin çeşitli nedenlerle azaldığını ve artık gölden ağırlıklı olarak İsrail Sazanı çıktığını belirtti.
     Dayanıklı bir tür olması, bulunduğu sudaki besin organizmalarını hızla tüketerek diğer balıklara yaşam şansı tanımaması ve hızla çoğalması nedeniyle tehlike oluşturduğu bildirilen ve ''istilacı'' balık türü olarak bilinen ''İsrail Sazanı (Carassius Gibelio)'', yıllarca yöre halkının yakınmasına neden olmuştu.

Ekleme Tarihi
22.10.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: ''İsrail Sazanı'' köylülere kazanç kapısı oldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız