Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
Ziraat Fakültesi’nin yetiştirdiği küçük baş hayvanlar kurbanlık oldu

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi’nde bilimsel araştırmalarda ve öğrencilerin küçük baş hayvan yetiştirme derslerinde kullanılmak üzere fakültede yetiştirilen koyun ve koçlar, Kurban Bayramı sebebiyle satışa çıkarıldı.
 
Dişisinin kiloğramı olarak 12 lira, erkeğinin ise 14 lira satılan koyun ve koçlara talep yüksek olunca hayvanların hepsinin kısa sürede satıldığı bildirildi. 
 
Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’nın desteği ile OMÜ Ziraat Fakültesi tarafından yürütülen Halk Elindeki Karayaka Koyunları’nın Islahı Projesi kapsamında fakültenin uygulama ve araştırma çiftliğinde yetiştirilen yerli ırk Karayaka koyun ve koçlarından damızlık seçilenler, sağlık kontrollerinden geçildikten sonra Kurban Bayramı satışa çıkarıldı. Araştırmada kullanılan koyun sürülerinin tamamının değiştirilmesi nedeniyle az sayıdaki küçükbaş hayvanın tamamı satılırken, gelecek yıl daha fazla yerli ırk koyun ve koçun satılacağı öğrenildi. 
 
OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kuran, hayvanları canlı ağırlıkları üzerinden sattıklarını ifade ederek, "Fakültemizde yaptığımız araştırma faaliyetimiz esnasında damızlık dışı tuttuğumuz sınırlı sayıda hayvanımız da oldu. Bunları da Kurbanlık olarak satışa sunduk. Her yıl olduğu gibi yüksek bir taleple hemen satışları tamamladı. Uygun nitelikli erkek koyunların tamamı satıldı. Önümüzdeki yıl biraz daha fazla olur. Çünkü sürümüzü büyütüyoruz." dedi. 
 
 
 
Ellerinde 50 baş Zanen keçileri bulunduğuna da değinen Dekan Prof. Dr. Mehmet Kuran, "Elimizde Zanen keçileri var. Bu yıl nispeten damızlık teke satışımız oldu. Zanen keçi yetiştiricilerinin bölgemizde yaygınlaşıyor. Bununla da ilgili üstün nitelikli süt verimi yüksek Zanen keçilerini keçi yetiştiriciliği yapan ve keçi sütünü yüksek fiyata satma imkanı olanlar için gelir kaynağı olduğunu düşünüyoruz. Keçi sütü olduğu dönemlerde taze veya bir ürüne işleyip özellikle dondurma üretiminde değerlendiriyoruz. ' ifadelerini kullandı. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
23.10.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Ziraat Fakültesi’nin yetiştirdiği küçük baş hayvanlar kurbanlık oldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız