Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

GÜBRE FİYATLARI ÜRETİCİYİ TEDİRGİN EDİYOR

BALIKESİR (İHA) - Balıkesir’in Edremit Ziraat Odası Başkanlığı adına açıklamalarda bulunan Oda Muhasip Üyesi Ali Yılmaz Diker, gübre fiyatlarındaki artışın üreticiyi tedirgin ettiğini söyledi ve durum değerlendirmesi yaptı.
 
Gübre fiyatlarındaki artışların devam etmesi durumunda verilecek desteğin gübredeki KDV’yi bile karşılayamayacağını söyleyen Ali Yılmaz Diker, “Gübre fiyatlarındaki artış son bir yılda yüzde 60’lara ulaştı.
 
Yüksek fiyatlar zaten ihtiyacın yarısı kadar kullanılan gübreden kaçışa, o da üretimin düşmesine neden oluyor. Fiyatlardaki artış devam edecek olursa, verilecek gübre desteği artan gübre fiyatlarındaki KDV’yi bile karşılamaz. Özellikle geçtiğimiz 3 ay içerisindeki dolar kurunda görülen yüksek artış (doların 1.48’lerden - 1.86’lara gelmesi) sebebiyle gübre fiyatlarının yüzde 60’lara varan bir artıştan dolayı, gerek zeytin üreticisi ve gerekse diğer tarım ürünleri eken üretici kesimlerini tedirgin etmektedir. Yüksek zamlar gübreden kaçışa, o da üretimin düşmesine neden oluyor. Fiyatlardaki artışlar devam ederse, verilecek destek gübredeki KDV’yi bile karşılamaz” dedi.
 
İlçede bitkisel üretimindeki verim ve miktar düşüklüğünün en önemli sebeplerinden birinin yeterli miktarda ve çeşitlerin kullanılmaması olduğunu ifade eden Muh.Üye Ali Yılmaz Diker, “Geçen yıl bile çiftçi parasızlıktan Zeytinliklerine pahalı olan taban gübreleri yerine daha ucuz olan azotlu gübrelerle gübrelemeyi geçiştirdiği, bunun da ağaçta eksik bir gübrelemeden dolayı zeytin ağaçlarında sadece filizlenmeye yaradığı, verimlilikte ve miktar da bir işe yaramadığı görülmüştür.
 
 
Halbuki bir tahlil sonucuna göre yerinde ve gerektiği kadar gübre kullanımı bitkisel ve zeytin üretiminde yüzde 40 dolayında üretimi arttırıcı etkisi olduğu dikkate alındığında, yeterli ve zamanında gübre kullanımının önemi çok daha iyi anlaşılacaktır.
 
Tarımsal üretiminin temel girdilerinden olan mazot, gübre ve zirai ilaç girdilerindeki artışların üretiminin önündeki en büyük engeller olup, üretimin devamlılığı ve verimin arttırılması açısından bu fiyat artışlarının Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yakından takip edilmesini ve gerekli önlemlerin alınmasını, ve gerekirse 2010 yılı için çiftçi ye verilecek olan gerek prim ve gerekse destekleme miktarları gözden geçirilerek, fiyat artışları karşısında çiftçinin mağduriyetinin giderilmesi çalışmaları yapılmalıdır” diye konuştu.

Ekleme Tarihi
25.10.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Gübre Fiyatları Üreticiyi Tedirgin Ediyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız