Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

25 EKİM DÜNYA MAKARNA GÜNÜ -GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANI EKER: ''TÜRKİYE ÖNEMLİ MESAFE KATETTİ HALA DA KATEDECEĞİMİZ YOL VAR. SIKINTILARIMIZ OLUYOR, TERÖRLE BOĞUŞUYORUZ, PRANGA GİBİ AYAKLARIMIZI TUTUYOR ZAMAN ZAMAN. ENERJİMİZİ ALIYOR'' -''MÜCADELEMİZİ DEVAM ETTİRECEĞİZ. SİLAHLI SALDIRIYA UĞRADIĞINIZ ZAMAN YAPACAĞINIZ ŞEY MÜCADELEDİR'' -''AMA MÜZAKERELERİMİZİ DE DEVAM ETTİRECEĞİZ. YANİ SİYASİ OLARAK YAPILMASI GEREKEN NEYSE, TOPLUMUN BEKLENTİLERİ, DEMOKRATİKLEŞMEYLE, SİVİLLEŞMEYLE İLGİLİ ÇABALARIMIZI DA SÜRDÜRECEĞİZ'' 

 
 
 
ANKARA (A.A) - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'nin her alanda önemli mesafe katettiğini, hala da katedilecek yolu bulunduğunu, ancak bazı sıkıntıların da olduğunu belirterek, ''Sıkıntılarımız oluyor, terörle boğuşuyoruz, pranga gibi ayaklarımızı tutuyor zaman zaman. Enerjimizi alıyor'' dedi.

     Eker, Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) tarafından, 25 Ekim Dünya Makarna Günü dolayısıyla düzenlenen yemeğe katıldı.

     Burada yaptığı konuşmada, tarım alanında kaydedilen gelişmeleri değerlendiren Eker, Türkiye'nin ihtiyacından fazla buğday ürettiği zamanlarda bile kalite sorunu nedeniyle ithalat yapmak zorunda kaldığını, 2005 yılından itibaren ise tarımsal üretimde verim ve kalitenin artmasıyla bu sıkıntının ortadan kalktığını söyledi.
     Bu önemli gelişmenin yanı sıra ülkenin buğday unu ihracatında dünyada bazı yıllarda birinci, bazı yıllarda da ikinci sıraya geldiğini anlatan Eker, Türkiye'de tüketim fazlası buğdayın işlenerek ihraç edildiğini, dahilde işleme rejimi çerçevesinde de buğdayın temin edilip işlendikten sonra ihraç edildiğini dile getirdi.
     Bu yıl başlattıkları yeni bir uygulamayla alımlarda, buğdayın protein analizini yapıp ürüne ona göre fiyat vermeye başladıklarını, ayrı özelliklerdeki ürünlerin ayrı ayrı depolandığını da hatırlatan Eker, bunun kaliteyi teşvik anlamında son derece önemli olduğunu söyledi.
     Tarım sektörünün bu yılın ilk 6 ayında yüzde 6,8 büyüdüğünü, bu oranın büyük ölçüde mevsimsel şartlara bağlı üretim yapan sektör için çok yüksek bir oran olduğunu belirten Eker, 2007-2008'de yaşanan kuraklık dönemi hariç tarım sektörünün 2003'ten beri pozitif büyüdüğünü ifade etti.
     Bu durumun tabiat şartlarına bağımlılığın azaldığının bir göstergesi olduğunu dile getiren Eker, şöyle devam etti:
     ''Türkiye'de tarımda verimlilik artıyor. 8 sene evvel 24 milyon hektarlık alanda 23 milyar dolar hasıla elde ediyordu Türkiye ve dünya ülkeleri içinde 11'inci büyük tarım ülkesiydi. 2010'da aynı alanda 61,8 milyar dolar tarım hasılası elde etti ve dünyada 7. ülke oldu. Geride bıraktığı 4 ülkeden üçü ise Avrupa ülkesi. Bunu görünce Avrupa'daki bazı dostların Türkiye'yi Avrupa Birliği'nde (AB) görmeyi neden istemediklerini anlıyoruz.
     Türkiye önemli mesafe katetti hala da katedeceğimiz yol var. Sıkıntılarımız oluyor, terörle boğuşuyoruz, pranga gibi ayaklarımızı tutuyor zaman zaman. Enerjimizi alıyor. Mücadelemizi devam ettireceğiz. Silahlı saldırıya uğradığınız zaman yapacağınız şey mücadeledir ama müzakerelerimizi de devam ettireceğiz, yani siyasi olarak yapılması gereken neyse, toplumun beklentileri, demokratikleşmeyle, sivilleşmeyle ilgili çabalarımızı da sürdüreceğiz.''
    
     -Van'a 200 bin paket makarna-
    
     Van'da meydana gelen depreme de değinen Eker, yaraların sarılacağını söyledi.
     Böyle zamanlarda Türk insanının yardımlaşma duygusunun her zamankinden daha fazla öne çıktığını belirten Eker, Türkiye Makarna Sanayicileri Derneğinin de bölgeye 200 bin paket makarna göndereceğini bildirdi.
     Gıda Dernekleri Federasyonunun da bu yönde bir çalışmasının olacağını dile getiren Eker, israf olmayacak şekilde bu yardımların yapılmasının önemine işaret etti.
    
     -TİM Başkanı Büyükekşi-

    
     Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de Türkiye'nin dünya makarna üretiminden yüzde 32 oranında pay aldığını, makarna ihracatında ise İtalya ile yarış içinde olduğunu söyledi.
     Büyükekşi, Türkiye'nin bu alandaki etkinliğinin daha da artması için ABD'de anti damping ile ilgili, AB'de de kotaların artmasıyla ilgili adımlar atılması gerektiğini ifade etti.
     Türkiye'nin son 10 yılda ekonomik anlamda çok önemli mesafe kat ettiğini, bugün gelinen noktanın ''takdire şayan'' olduğunu söyleyen Büyükekşi, Türkiye'nin Avrupa'da yaşanan krizden de fırsat çıkaracağını belirtti.
     Hakkari'deki terörist saldırılara da değinen Büyükekşi, ihracat rakamlarını 1 Kasım'da Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Hakkari'de açıklayacaklarını kaydetti.
    
     -TMSD Başkanı Bozkurt-

    
     TMSD Başkanı Murat Bozkurt ise makarna sanayicilerinin 140 ülkeye ihracat yaptıklarını, ancak ABD'de anti damping, AB'de de miktar kotası uygulaması nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Bozkurt, ''Buralarda da önümüz açılırsa çok başarılı olacağımıza inanıyoruz'' dedi.
     Türkiye'de makarna üretiminin son 10 yılda 850-900 bin tona çıktığını ama tüketimdeki artışın buna paralel olmadığını da belirten Bozkurt, ülkede kişi başına makarna tüketiminin yıllık 6 kilogram düzeyinde bulunduğunu, bu rakamı artırmaya çalıştıklarını kaydetti.
     Konuşmaların ardından dernek adına Bakan Eker ile TİM Başkanı Büyükekşi'ye birer plaket sunuldu.
     
 
 
 

Ekleme Tarihi
26.10.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Dünya Makarna Günü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız