Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Üretici gübre fiyatlarına tepkili

 

  

  Gübre fiyatlarına son bir yılda yüzde 60’lara varan zam yapılmasına üreticiler tepki gösteriyor. Zamlardan dolayı üreticinin gübre kullanmaktan kaçmasının üretimi olumsuz etkilediği kaydedildi.

Edremitli üreticiler gübre fiyatlarına son bir yıl içinde yüzde 60’ı bulan zam yapılmasından bir hayli rahatsız. Edremit Ziraat Odasından yapılan açıklamada, ihtiyacın yarısı kadar gübre kullanan üreticinin bundan da kaçacağı belirtildi. Edremit Ziraat Odası Başkanlığı (EZO) adına açıklama yapan Oda Muhasip Üyesi Ali Yılmaz Diker, gübre fiyatlarındaki artışın son bir yılda yüzde 60’lara ulaştığını bildirdi.

Yüksek fiyatların zaten ihtiyacın yarısı kadar kullanılan gübreden kaçışa neden olacağını ifade edenYılmaz Diker, bunun da üretimin düşmesine neden olacağını söyledi. Diker yaptığı açıklamada, "Fiyatlardaki artış devam edecek olursa, verilecek gübre desteği artan gübre fiyatlarındaki KDV’yi bile karşılamaz." dedi.

Diker, özellikle geçtiğimiz 3 ay içerisindeki dolar kurunda görülen yüksek artış, doların 1.48’lerden–1.86’lara yükselmesi sebebiyle gübre fiyatlarının yüzde 60’lara varan bir artıştan dolayı gerek zeytin üreticisi ve gerekse diğer tarım ürünleri eken üretici kesimlerini tedirgin ettiğini söyledi.

Edremit’te bitkisel üretimindeki verim ve miktar düşüklüğünün en önemli sebeplerinden birinin yeterli miktarda ve çeşitlerde gübre kullanılmaması olduğunu ifade eden EZO Muhasip Üyesi Diker, "Geçen yıl bile çiftçi parasızlıktan Zeytinliklerine pahalı olan taban gübreleri yerine daha ucuz olan azotlu gübrelerle gübrelemeyi geçiştirdi. Bu da ağaçta eksik bir gübrelemeden dolayı sadece filizlenmeye yaradığı, verimlilikte ve miktar da bir işe yaramadığı görülmüştür. Halbuki bir tahlil sonucuna göre yerinde ve gerektiği kadar gübre kullanımı bitkisel ve zeytin üretiminde yüzde 40 dolayında üretimi arttırıcı etkisi olduğu dikkate alındığında, yeterli ve zamanında gübre kullanımının önemi çok daha iyi anlaşılacaktır." diye konuştu.

Diker sözlerine şöyle devam etti: "Tarımsal Üretiminin temel girdilerinden olan mazot, gübre ve zirai ilaç girdilerinde ki artışlar m üretiminin önündeki en büyük engeller olup, üretimin devamlılığı ve verimin arttırılması açısından bu fiyat artışlarının Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yakından takip edilmesi ve gerekli önlemlerin alınması, gerekirse 2011 yılı için çiftçi ye verilecek olan gerek prim, gerekse destekleme miktarları gözden geçirilerek fiyat artışları karşısında çiftçinin mağduriyetinin giderilmesi çalışmaları yapılmalıdır."  (CİHAN)

Ekleme Tarihi
26.10.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Üretici gübre fiyatlarına tepkili




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız