Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Yumurtalık'ta organik çilek üretilecek

Adana’nın Yumurtalık ilçesinde 10 çiftçi 50 dönüm arazide organik çilek yetiştirecek.
 
Türkiye’nin en önemli tarım merkezlerinden Çukurova’da pamuk ve tahıl ürünlerinin ardından çiftçiler yavaş yavaş alternatif ürünlere yöneliyor.
 
 Yumurtalık ilçesine bağlı Yeşilköy beldesinde 10 çiftçi İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün projesi kapsamında bölgede üretimi çok az olan çileği hem de organik olarak yetiştirecek.
Yumurtalık ilçesinde İSKEN tesislerinde gerçekleştirilen projenin tanıtım toplantısına Adana Vali Yardımcısı Reşat Özdemir, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Akmaz ve proje ortaklarıyla çiftçilerin katıldı.
 
Toplantıda konuşan Ömer Akmaz, Adana’nın sebzecilik, meyvecilik, hayvancılık alanında ülke genelinde ses getirecek kadar her şeyin mevcut olduğunu söyledi. Çukurova’da buyıl 627 bin dekar arazide pamuk, 427 bin dekarda ayçiçeği, 1 milyon 400 bin dekar arazide mısır ekimi yapıldığını bu ürünlerin ülke genelindeki üretiminin büyük bir kısmını buralardan karşılandığını aktaran Akmaz, “Bütün ürünler burada mevcut. Maşallah her şeye sahibiz. Yaptığımız araştırmada çilek yok denecek kadar az. Bahar mevsimi geldiğinde çilek hormonlu mu organik mi tartışmaları yapılıyor. Adana gibi bereketin fışkırdığı bu topraklarda çilek de yetiştirmek istedik. Organik çilek için Yumurtalık’ı pilot bölge seçtik. Buranın toprak yapısı ve iklimi son derce müsait." dedi.
 
10 çiftçiyle toplam 50 dönüm alanda organik çilek üretimi yapacaklarını aktaran Akmaz, “İlk yıl için 100 ton ürün bekliyoruz. Bu da çiftçiler için son derce güzel bir gelir kaynağı olacak. Her türlü bakım ve yetiştirme anlamında biz yardımcı olacağız.” diye konuştu. Çileğin ekonomik getirisinin yanında insan sağlığına da çok büyük faydasının olduğunu dile getiren Akmaz, “Çileğin içindeki bol miktardaki demir, kalsiyum, fosfor gibi mineral maddeler insan sağlığı için son derce önemli. Çağımızın hastalığı strese karşı birebirdir. Antioksidan özelliği taşıdığı için insanın bağışık sistemini artırır. Cilt güzelliği için son derece önemlidir. Salisilik asit sayesinde eklem ağrılarına çok iyi geldiği bilinir.” diye konuştu.
 
Vali Yardımcısı Reşat Özdemir ise dünyanın en önemli ovasına sahip Adana’nın aynı zamanda işsizlikte şampiyon olmasını, insanların güvenli ürün konusunda sıkıntı yaşamasını kabullenemediğini ifade etti.
Türkiye’nin yanında bir çok Avrupa ülkesini besleyecek potansiyele sahip Çukurova’dan plansızlık ve organize olunamadığı için bir türlü faydalanılamadığını anlatan Özdemir, bu tür projelerin bölgenin potansiyelini ortaya çıkaracağını kaydetti.
Konuşmaların ardından Proje Koordinatörü Bünyamin Özkan, proje hakkında bilgi verdi. Özken, proje kapsamında çiftçilerin 5 dönümlük alanda 2 yılda 22 bin lira kar edebileceğini belirterek, geçen yıl 10 dönümlük alanda denemesini yaptıkları organik çilek yetiştiriciliğinde başarılı olduklarını aktardı.
Geçen yıl 5 dönüm arazide organik çilek Yetiştirdiğini belirten Yeşilköylü çiftçilerden Ali Yüzer, “Yetiştirdiğim çileğin kilosunu 2.5 liradan sattım. 80 gün hasadını yaptığım 5 dönüm çilekten 16 bin lira kazandım. 2 bin lira masrafım oldu. Bu yıl 10 dönüme ekim yapmak istiyorum.“ dedi.
 
 

Ekleme Tarihi
28.10.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Yumurtalık'ta organik çilek üretilecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız