Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
ABD 

İhraç edilen çam fıstığında ''Salmonella'' bakterisi çıktığı iddiası

 

EGE KURU MEYVE İHRACATÇILARI BİRLİĞİ BAŞKANI ÖZ: ''BU KONUDA BİZE İNTİKAL ETMİŞ BİR ŞEY YOK'' ''BİN TONU AŞAN İHRACAT İÇİNDE 2,5 TON ÜRÜNDEN BAHSEDİLİYOR, BU KONU ABARTILMAMALI''
 
İZMİR (A.A) - Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Öz, ABD'ye Türkiye'den gönderilen çam fıstığında ''salmonella'' adı verilen bakteriye rastlandığı iddialarıyla ilgili kendilerine ulaşmış bir bilgi olmadığını, Türkiye'nin bin tonu aşan ihracatı içinde 2,5 tonda salmonella görülmesinin abartılmaması gerektiğini söyledi. 
 
     Öz, bazı internet sitelerinde yer bulan, ABD'ye Türkiye'den gönderilen çam fıstığındaki salmonella bakterisi nedeniyle hastalığa yakalananların olduğu ve 2,5 ton ürünün toplandığı yönündeki iddialarla ilgili AA muhabirine değerlendirme yaptı. 
     Türkiye'de çam fıstığı üretim ve ihracatının önemli bölümünün Ege Bölgesi'nden yapıldığını, ancak ABD'de salmonella bakterisi görüldüğüyle ilgili bugüne kadar bir bilginin kendilerine intikal etmediğini ifade eden Öz, şöyle konuştu: 
 
     ''Salmonella, kuş dışkılarından bile bulaşabilen bir bakteri. Sadece çam fıstığında değil kekik, adaçayı gibi doğadan toplanan birçok üründe görülme olasılığı var. Çam fıstığı üretiminde de ağaçtan toplanan kozalakların açılması için toprağa serme işlemi uygulanır. Kozalaklar açılana kadar toprakta bekler. Daha sonra fıstığın kolay alınabilmesi için ıslatılır. Bu sırada doğadan gelebilen kuş pisliği gibi etkenler nedeniyle bakteri fıstığa bulaşabilir.'' 
 
     Öz, Türkiye'nin bin tonu aşkın çam fıstığı ihracatı yaptığını, 2,5 ton ürünün toplandığı iddialarının bulunduğunu belirterek, ''Bin tonu aşan ihracat içinde 2,5 ton üründen bahsediliyor, bu konu abartılmamalı. Pek çok ülkenin ihraç ettiği pek çok üründe salmonella görülebilir. Bunun büyütülecek bir tarafı yok'' dedi. 
     Öte yandan çam fıstığı üretiminin önemli bölümünün yapıldığı Bergama'daki Kozak Yaylası'nda salmonella bakterisi ile ilgili iddialar şaşkınlıkla karşılandı. 
     Bölgede yoğun üretimi bulunan bir firma yetkilisi, ihracatın büyük bölümünün AB ülkelerine yapıldığını, daha sıkı kontrol sistemleri bulunan AB pazarından bugüne kadar böyle bir şikayete rastlanmadığını belirterek salmonella iddiasıyla ilk kez karşılaştıklarını dile getirdi. 
 
     Olayın ''münferit bir vaka'' olarak algılanması gerektiğini belirten yetkililer, kozalak içindeki fıstığın alınması için ürünün kasım ayından temmuza kadar toprakta bekletildiğini, bunun hijyenik riskler oluşturabildiğini belirti. 
 
     Yetkililer, yeni geliştirilen makinelerle ağaçtan toplanan kozalağın beklemeye gerek kalmadan fıstığının çıkarılabildiğini, makineli ayrıştırmanın hızla yayıldığını, bu tip sorunların kısa süre içinde ortadan kalkacağını ifade ettiler. 
 
     Türkiye'de yıllık ortalama bin 500 ton çam fıstığı üretiliyor. Bunun yaklaşık bin tonluk bölümü Bergama ilçesine bağlı Kozak Yaylası'ndaki 6 köy tarafından karşılanıyor. 

Ekleme Tarihi
29.10.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: İhraç edilen çam fıstığında ''Salmonella'' bakterisi çıktığı iddiası




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız