Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

- MERSİN TROPİKAL MEYVE ÜRETİMİNE TEŞVİK İSTİYOR

- MEGİAD BAŞKANI ALPER GÜRSOY:

- “MERSİN, TROPİKAL MEYVE ÜRETİMİ İÇİN ÇOK UYGUN”

- “MERSİN’DE YILIN HER AYI İHRAÇ EDİLEBİLİR TROPİKAL ÜRÜN YETİŞTİRİLEBİLİR”

- “MERSİN’E GİRDİ TEDARİK STRATEJİSİ KAPSAMINDA TEŞVİK VERİLSİN”



MERSİN (İHA) - Mersin Genç İşadamları Derneği (MEGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Gürsoy, Mersin’in tropikal ve subtropikal ürün yetiştirmek için çok uygun bir bölge olduğunu belirterek, Girdi Tedarik Stratejisi kapsamında kente teşvik verilmesini istedi.

Mersin iş dünyası, kentin iklim yapısı ile tropikal meyve üretimi için son derece uygun olduğunu belirterek, bu tür meyve üretimlerine yönelik teşvik verilmesi için seferber oldu. Girdi Tedarik Stratejisi kapsamında çeşitlendirilecek ürünlerden meyve üretimi için adres olarak Mersin gösterildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan MEGİAD Başkanı Alper Gürsoy, Mersin’in Girdi Tedarik Stratejisi kapsamında çeşitlendirilecek ürünlerden meyve üretimi için çok uygun bir bölge olduğunu bildirdi. Mevsimsel özellikleri ile Anamur’un kış mevsiminde don oranın düşük olması ve denizsel etki nedeniyle subtropik ve tropik iklim meyveleri yetiştiriciliğinde önemli bir yapıya sahip olduğunu kaydeden Gürsoy, Mersin’in passiflora edulis, papaya, avokado ve pepino gibi tropik meyvelerin yetiştiriciliği için çok uygun olduğunun altını çizerek, “Mersin böyle bir üretim için en uygun aday, bu pazarı doğru kullanmamız gerekir” dedi.

Girdi Tedarik Stratejisi kapsamında ihracata yönelik üretimlerde Türkiye’de, meyvede zamana yayılan çeşitliliğin artırılması ve kişi başına düşen milli gelirin yüksek olduğu ülkelerdeki tüketicileri hedefleyen ürünlerin üretiminin artırılmasının gündeme geldiğini hatırlatan Gürsoy, cari açığı azaltmak için ithal ürünlerin iç piyasada üretilmesi noktasında Mersin’in önemli bir role sahip olduğunu vurguladı. Tropikal meyve üretimi yapılabilen iklim koşulları ile Mersin’de ihracat odaklı üretim yapılabileceğine dikkat çeken Gürsoy, “şunları söyledi: “Mersin, tarım ürünleri ihracatında üzerine düşen görevi yıllardır yapıyor. Erdemli, Türkiye’nin limon ihracatının yüzde 60’nı karşılıyor. Muz üretimi yapan Anamurlu çiftçiler, tropikal iklim meyve yetiştiriciliği konusunda önceleri deneysel amaçla başladıkları çalışmalarında bölgemizin farklı meyve türleri yetiştirmeye de müsait olduğunu kanıtladılar. Yetiştirilen bu meyveler Ekonomi Bakanlığı’nın GİTES kapsamında hedeflediği kişi başına düşen milli geliri yüksek ülkelerin tüketici taleplerine uygun. Üretim konusunda çiftçimiz gerekli desteği aldığında hedeflenen ihracatı gerçekleştirebileceklerdir.”

Mersin’in Anamur Muzu dışında papaya, mango gibi farklı tropik meyveleri yetiştirdiğine işaret eden Gürsoy, organik tarıma yapılacak destek ile AB standartlarında üretim yapılabileceğini ifade etti. Gürsoy, “Artık ürün kalitesinde doğal üretim yapılmış, insan sağlığı ön planda tutulan ürünlerin tüketimine büyük önem veriliyor. Daha fazla ürün elde etmek amacı ile kullanılan kimyasallar üretim rekoltesini artırsa da bu ürünler dünya pazarlarında yer almıyor. Organik tarımın ciddi şekilde desteklenmesi ve tüm tarım ürünlerinde bu üretim türüne geçiş sağlanmalı” talebinde bulundu.

Zamana yayılmış tarımsal üretim ile yılın her ayı ihraç edilebilir ürün yetiştirme konusunda Mersin’in çok uygun bir bölge olduğunu dile getiren Gürsoy, üst gelir seviyesine hitap eden tropikal ve subtropikal meyve üretiminin Mersin’de gerçekleştiğini sözlerine ekledi.

Ekleme Tarihi
29.10.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Mersin Tropikal Meyve Üretimine Teşvik İstiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız