Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

SINIRIN SIFIR NOKTASINDA PAMUK HASADI BAŞLADI


Türkiye-Irak sınırının sıfır noktasında bulunan bölgede pamuk hasadı başladı. Pamuk tarlasında çalışan işçiler zaman zaman Cudi Dağı'nda top seslerinin yankılandığını söyledi.

Şırnak’ın Silopi ilçesi ve bağlı bulunan köylerde çiftçilerin uzun zamandır uğraş verdiği pamuk tarlaları, bereketli bir sezon geçirdi. Kuzey Irak’ta devam eden operasyonların gölgesinde başlayan pamuk hasadında çalışan kadınlar aile bütçesine katkı için çalıştıklarını dile getirdi. Günlük 20 ile 25 TL yevmiye ile çalıştıklarını dile getiren kadınlar, bölgede süren operasyonlar nedeniyle bazen Cudi Dağı'ndan top seslerinin yükseldiğini ifade etti.

Tarım işçisi Züleyha Mete, “100 kilo ürün toplarsak 20 TL kazanıyoruz. Gelirimiz o kadar. Bu işi yaparken her hangi bir zorluk çekmiyorum. Bu işimden memnunum.”dedi.

Başka bir tarım işçisi Meryem Yılmaz ise şunları söyledi: “3 yıldır pamuk toplamaya geliyorum. Topladığımız ürünün kilosuna göre kazanıyoruz. Köyümüzden sabah ezanı vaktinde yola çıkıyoruz. Akşam saatlerinde işi bırakıyoruz. Ailemize katkıda bulunmak için bu işi yapıyoruz.”

Pamuk tarlasında 67 bayan işçinin çalıştığını belirten işçi çavuşu Salih Yiğit de “İşçilere günlük topladıkları ürün kadar para veriyoruz. Çalışan bayanların çoğu ailelerine katkı sunmak için bu işi yapıyor. Sabah iş başı yapıyorlar ve akşam saat 5’te iş bırakıyorlar.”diye konuştu.

Mersin’den gelerek Güneydoğu Anadolu bölgesinde pamuk hasadı yaptığını belirten pamuk toplama makinesi operatörü Hasan Yıldırım ise “2003 yılından beri bu makinenin operatörüyüm. 4 yıldır bu bölgede pamuk topluyorum. İşçi tarafından kıyaslanacak olursa makine günde 100 dönüm ile 120 dönüm arasında arazide pamuk topluyor. Bu da demektir ki 500 işçinin 1 ayda yaptığı işi makine 3 günde yapıyor.” ifadelerini kullandı.

Pamuk toplama makinesinin özellikleri hakkında bilgi veren Yıdırım, “400 litre mazot kapasiteli makine 100 dönümde 400 litre mazot yakar. 16 ton ağırlığındadır. Amerikan malıdır ve 1951 yılında üretilip tarlaya sürülmüştür." şeklinde konuştu.

Hasan Yıldırım, işçi pamuk toplarken pamuğun kozasını, toprağını, yeşilliğini, dalını her şeyini çuvala doldurabilir ama makine sadece pamuk dalının üzerindeki pamuğu alır. Kozayı dahi almaz." diye konuştu.(CİHAN)

 
 
 
 

Ekleme Tarihi
29.10.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Sınırın sıfır noktasında pamuk hasadı başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız