Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
tropikal meyveler 

Tropikal meyve üretimi

MERSİN (A.A) - Mersin Genç İş Adamları Derneği (MEGİAD) Başkanı Alper Gürsoy, Mersin'in iklim yapısı ile tropikal meyve yetiştiriciliği açısından en uygun kent olduğunu bildirdi.
 
     Gürsoy, yaptığı yazılı açıklamada, Ekonomi Bakanlığı'nın Girdi Tedarik Stratejisi (GİTES) kapsamında çeşitlendirilecek ürünlerden tropikal meyvelerin üretimi için Mersin'in önemli olduğunu belirterek, bu konuda destek verilmesi gerektiğini belirtti.
     Mevsimsel özellikleri nedeniyle Anamur'un kış mevsiminde don oranının düşük olması ve denizsel etki nedeniyle subtopik ve tropik iklim meyveleri yetiştiriciliğinde önemli bir yapıya sahip olduğuna işaret eden Gürsoy, ''Mersin, iklim yapısıyla, passiflora edulis, papaya, avakado ve pepino gibi tropik meyvelerin yetiştiriciliği açısından en uygun kent. Bu pazarı doğru kullanmamız gerekir'' ifadesini kulandı.
 
     GİTES kapsamında ihracata yönelik üretimde, kişi başına düşen milli gelirin yüksek olduğu ülkelerdeki tüketicileri hedefleyen ürünlerin üretiminin artırılmasının gündeme geldiğini hatırlatan Gürsoy, şunları kaydetti:
 
     ''Cari açığı azaltmak için ithal ürünlerin iç piyasada üretilmesi noktasında Mersin önemli bir role sahip. Tropikal meyve üretimi yapılabilen iklim koşulları ile Mersin'de ihracat odaklı üretim yapılabilir. Zaten Mersin tarım ürünleri ihracatında üzerine düşen görevi yıllardır yapıyor. Erdemli Türkiye'nin limon ihracatının yüzde 60'ını karşılıyor. Öte yandan muz üretimi yapan Anamurlu çiftçiler, tropikal iklim meyve yetiştiriciliği konusunda deneysel amaçla başladıkları çalışmalarında, bölgemizin farklı meyve türleri yetiştirmeye de müsait olduğunu kanıtladılar. Üretim konusunda çiftçimiz gerekli desteği aldığında hedeflenen ihracatı gerçekleştirebilecektir. Dolayısıyla organik tarıma yapılacak destekle AB standartlarında üretim yapılabilir.''

Ekleme Tarihi
31.10.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Tropikal meyve üretimi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız