Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Kaymağa sıkı denetim geldi, etiketsiz ürün satışı yasaklandı KAYMAK 

Kaymağa sıkı denetim geldi, etiketsiz ürün satışı yasaklandı
 
Afyonkarahisar'da, üretim izni ve etiketi olmayan kaymakların satışı yasaklandı.
 
Standart dışı üretilenler toplanıp imha edilecek. Belediye şehir çarşısı önündeki kaymak pazarının dışında cadde ve sokaklarda gelişi güzel kaymak satışı da yasaklandı. Zabıta Müdürü Turhan Gedikkaya, tüketicilerin daha sağlıklı ve kaliteli kaymak yemesi için denetimleri arttırdıklarını söyledi. Kaymak satan ve üreten işletmelerle bir toplantı yaptıklarını belirten Gedikkaya, “Burada kaymağın daha sağlıklı bir şekilde üretilmesi ve satılması konusunda kanunlarda yer alan bir takım kurallara uyulmasını istedik. Bundan sonra belirlenen yerlerin dışında kent merkezinde gelişigüzel kaymak satılamayacağı, etiketsiz ve üretim izni olmayan kaymakların da anında toplanacağını kendilerine bildirdik. Üretim izni olmayanlara da eksiklerini gidermeleri için bir ay süre verdik." dedi.
 
    Gedikkaya, vatandaşlara da çağrıda bulunarak etiketsiz ve üzerinde üretim izni bulunmayan kaymakları satın almamalarını istedi.
 
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Zekeriya Erdurmuş da Afyonkarahisar’ın en önemli sembol ürünlerinden biri olan kaymağın kalitesinden ödün vermemek için üretim ve satış noktalarının titizlikle denetlendiğini söyledi. Erdurmuş, üreticiler ve seyyar satıcılarla birlikte bir toplantı düzenlediklerini ve konuyu masaya yatırdıklarını kaydetti.
 
Afyonkarahisar’da 7 adet süt işleme tesisinin bakanlıktan izin alarak kaymak üretimi yaptığını ifade eden Erdurmuş, bunların dışında kayıtsız kaymak üretiminin ve satışının engellenmesi ve soğuk zincir altında satışının sağlanması için çalışmalar yürüttüklerini anlattı. Erdurmuş, “Seyyar kaymak satıcılarının denetimi de belediye zabıta ekipleri ile beraber periyodik olarak tarafımızca yürütülmektedir. Kayıt dışı üretilen ve soğuk zincir altında satılmayan kaymaklara belediye zabıta ekiplerince el konularak imha edilmektedir. Halk sağlığının korunması ve güvenilir gıdanın arzı amacıyla gerek üretim yerleri ile gerekse toplu tüketim, satış ve seyyar satıcılarla toplantılar düzenlenerek görüş alış verişinde bulunmaktayız.” şeklinde konuştu.
 
    Zekeriya Erdurmuş, denetimlere taviz vermeden devam edeceklerini ifade ederek, hedeflerinin gelecek kuşaklara aktarılacak önemli bir ürün olan kaymağın sui istimallere meydan vermeden kaliteli ve güvenli bir şekilde tüketicilere ulaşmasını sağlamak olduğunu anlattı. Afyonkarahisar ve çevresinde kaymak yapımında içerdiği fazla yağ miktarından ve yağının beyaz olmasından dolayı manda sütünün tercih edildiğini ifade eden Erdurmuş, "Türk Gıda Kodeksi’nde Afyon kaymağının en az yüzde 60 süt yağı içermesi istenmektedir. Yani kaymak dendiğinde ilk önce Afyonkarahisar akla gelmektedir.” diye konuştu.
 
AFYON KAYMAĞININ SIRRI
 
Afyonkarahisar'ın dünyaca ünlü Afyon kaymağı lokum, sucuk, kaplıcalar ve haşhaşla birlikte ilin tanıtımına sağladığı önemli katkının yanı sıra bölge köylüleri için geçim kaynağı olma niteliğini sürdürüyor.
 
Afyon kaymağının lezzet sırrı ise özel kaplarda ve manda sütünden, tekniğine uygun yapılmasında saklı. Kaymağın sadece 250 gramı 2 günde meydana geliyor. Kaymağın, Afyon kaymağı olabilmesi için önce manda sütünden yapılmış olması gerekiyor. Mandalar sabah saatlerinde sağılıyor. Sağılan süt kısık ateşte öğleye kadar kaynatılıyor. Kaynatmanın ardından üzerine bez parçalarıyla örtülerek terletiliyor. Mandalar akşam saatlerinde otlamadan döndükten sonra tekrar sağılarak, sabah kaynatılan sütün üzerine ilave edilip tekrar kaynatılıyor. Bütün bu işlemler bittikten sonra ise sütün üzerinde kalıplaşmış olan kaymağı keserek, özel kaplarına koyup, buzdolabında soğumaya bırakılıyor. Belirli bir süre soğutulan kaymak ertesi gün satışa çıkarılıyor.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
01.11.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Kaymağa sıkı denetim geldi, etiketsiz ürün satışı yasaklandı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız