Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Başkanı Necdet Gürsoy, 

Fındıkta iç piyasa tüketimi 80 bin tona ulaştı
 
ORDU (A.A) - Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Başkanı Necdet Gürsoy, ''Türkiye'de fındık tüketimi geçmişe oranla artık çok daha fazla'' dedi.
 
     Gürsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındık ürününün iç piyasada son bir yıl içinde tüketiminin 80 bin ton seviyesine ulaştığını söyledi.

     Tüketim miktarının günümüz koşullarına göre yeterli seviyede olmadığını, tüketimin artırılması yönünde çeşitli girişimler yapılması gerektiğini vurgulayan Gürsoy, ''Türkiye'de iç fındığın çerez olarak tüketimi ağırlıkta. Bunun yanı sıra sınırlı seviyede pasta sanayi, dondurma sanayi ve çikolata sanayisinde tüketim oluyor. Üretim rakamlarına bakıldığında yıllık iç piyasa tüketimi 80 bin tona ulaşan ürünün tüketiminin büyük bir rakam olarak görülmemesi gerekir'' dedi.

     Fındığın iç piyasada sınırlı miktarda tüketilmesinin, fiyatların yüksek oluşundan kaynaklandığını da ifade eden Gürsoy, ''Şuan 6.50 lira olan kabuklu fındığın iç olarak 14 lira seviyelerinde satıldığı yerde kavrulmuş fındık doğal olarak 20 liraya satılıyor. Türkiye koşullarına göre de bu fiyatlar gerçekten pahalı gözüküyor. Dolayısıyla pahalı olduğu için ürünün tüketimi de maalesef sınırlı oluyor'' diye konuştu.

     Fındığın çerez olarak tüketilmesinden ziyade sanayide tüketimine ağırlık verilmesi gerektiğini de belirten Gürsoy, ''Türkiye'de fındık tüketimi geçmişe oranla artık çok daha fazla. Daha da artırılması gerekir. AR-GE'ye ağırlık verilmelidir. AR-GE çalışmaları neticesinde sanayicilerin yeni yatırımlara yönelmesi sağlanmalıdır'' dedi.

     Türkiye'de iç fındığın daha fazla tüketilmesi halinde ürünün daha da değer kazanacağını öne süren Gürsoy, bu sayede üreticinin de sıkıntısının sona ereceğini sözlerine ekledi.

Ekleme Tarihi
02.11.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Fındıkta iç piyasa tüketimi 80 bin tona ulaştı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız