Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 13 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Zeytin ve zeytinyağı sektörünün ihracat hamlesi

JAPON, ÇİN VE İRAN HEYETLERİNE İZMİR'DE TANITIM YAPILDI -ZZTK YÖNETİM KURULU BAŞKANI ÖLKEN: -''2023 YILINDA 3.8 MİLYAR DOLAR İHRACATA ULAŞACAK ADIMLARI ATIYORUZ''

İZMİR (A.A) - Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) ve Zeytin Zeytinyağı Tanıtım Komitesi'nce (ZZTK), Japon, Çin ve İran heyetlerine zeytin, zeytinyağı tanıtımı yapıldı.
 
     Etkinlikte, işadamları ve gazetecilerin aralarında bulunduğu konuk heyetlere, zeytin ve zeytinyağı hakkında bilgi verildi.
     ZZTK Yönetim Kurulu Başkanı Metin Ölken, tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, zeytinin Anadolu'da 6 bin yıldan bu yana yetiştiğini, Türkiye'nin ''zeytin ve zeytinyağı işini çok iyi yaptığını'' vurguladı.
 
     Zeytinin ağırlıklı olarak Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerde üretildiğini, Türkiye'nin de bu şanslı ülkelerden biri olduğunu anlatan Ölken, Türkiye'nin sofralık zeytin üretiminde dünyada ikinci, zeytinyağında ise dünyada dördüncü sırada yer aldığını kaydetti.
 
     Ölken, Türkiye'deki zeytin ağacı sayısının 160-170 milyona ulaştığını, hedeflerinin ''sofralık zeytinde dünya birinciliği, zeytinyağı üretiminde ise dünya ikinciliği'' olduğunu, son yıllarda zeytinyağının başta ABD, Kanada, Japonya, Avustralya olmak üzere birçok yerde tüketilmeye başlandığını söyledi.
 
     Dünyada 3 milyon ton zeytinyağı üretildiğini, Türkiye'nin bu üretimde yüzde 5'lik paya sahip olduğunu belirten Ölken, Türkiye'nin 600 bin tonluk zeytinyağı ihracatı pazarının yüzde 4'ünü karşıladığını ve 90 ülkeye ihracat yaptığını kaydetti.
 
     Ölken, 60 ülkeye sofralık zeytin ihracatı yapıldığını da bildirdi.
 
     Japonya'nın damak tadından dolayı çok fazla sofralık zeytin talebinde bulunmadığını, zaman içerisinde bu ürünün kabul göreceğine inandıklarını dile getiren Ölken, bu ülkedeki yüzde 6'lık payın yapılacak tanıtım çalışmalarıyla birlikte yüzde 25'lere çıkarılmasının hedeflendiğini bildirdi.
 
     Türk zeytin ve zeytinyağının Çin'de yüzde 1'lik paya sahip olduğunu, İran'a sofralık zeytinin de satılabildiğini kaydeden Ölken, ''Geçen yıl yine böyle yaptığımız tanıtım çalışmalarının olumlu yansımalarını aldık. Bu ülkelerdeki pazar payımızı yüzde 25'lere çıkarmayı hedefliyoruz. 2023 yılında 3.8 milyar dolar ihracata ulaşacak adımları atıyoruz. Bu ülkelerden gelen işadamları ile Türk firmaları görüşecekler ve çeşitli iş bağlantıları yapacaklar'' diye konuştu.
 
     Tanıtım toplantısının ardından Japon, Çin ve İranlı işadamlarıyla Türk işadamları ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Ekleme Tarihi
02.11.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Zeytin ve zeytinyağı sektörünün ihracat hamlesi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız