Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 07 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Fındıkta ihracat potansiyeli...

TTB YÖNETİM KURULU BAŞKANI KÖLEOĞLU: -''FINDIKTA PİYASA KONTROLÜMÜZÜN GÜÇLÜ OLABİLMESİ İÇİN BAŞTA FİYAT OLMAK ÜZERE İSTİKRARLI POLİTİKALAR İZLEMELİYİZ'' -''HEDEFİMİZ ÜRETEBİLDİĞİNİZ FINDIĞIN TAMAMINI İHRAÇ ETMEK OLMALIDIR''

TRABZON (A.A) - Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, fındık sektöründe her alanda etkinliğin ve buna bağlı olarak da piyasa kontrolünün güçlü olabilmesi için başta fiyat olmak üzere istikrarlı politikalar izlenmesi gerektiğini ifade etti.
 
     Köleoğlu, yazılı açıklamasında, kendisiyle birlikte TTB Meclis Başkanı Mehmet Cirav, meclis ve disiplin kurulu üyelerinin yer aldığı heyetin, Batum, Kutaysi ve Tiflis'deki fındık alanları ve işleme tesislerinde incelemelerde bulunduğunu belirtti.

     Köleoğlu, Gürcistan'ın Acara Özerk Cumhuriyeti'nin başkenti Batum'a 140 kilometre mesafede bulunan Zugdidi şehrindeki fındık alanları ile en büyük fındık işleme tesisi olan Argonuts ile 2 kırma fabrikasında incelemelerde bulunan heyetin, bu ülkede üretim ve ticaret ile ilgili bilgiler aldığını ifade etti.

 
     Gürcistan ile Azerbaycan'daki fındık üretiminde son yıllarda belirgin bir artış olduğuna dikkat çeken Köleoğlu, şunları kaydetti:
 
     ''Gürcistan'daki üretim ile ilgili bilgiler sağlıklı değil. Ancak 10 yıl önce 15 bin hektar civarında olan üretim alanlarının 25 bin hektarı aştığını tahmin ediyoruz. İklim yapısı itibariyle benzerliğimiz bulunan komşumuzda üretim yapılabilecek alanların 80 bin hektar civarında olduğu bilinmektedir. Bu rakamları Türkiye'nin üretimi ile kıyaslamak mümkün değildir. Ancak yine de dikkate alınmalıdır.''
 
     Dünya fındık üretim ve ihracatının yaklaşık yüzde 75'ini elinde bulunduran Türkiye'nin, özellikle fiyat istikrarını sağlayamadığı dönemlerde başka ülkelerdeki üretimleri adeta teşvik ettiğini belirten Köleoğlu, şöyle devam etti:
 
     ''Fındık sektöründe her alanda etkinliğimizin ve buna bağlı olarak da piyasa kontrolümüzün güçlü olabilmesi için başta fiyat olmak üzere istikrarlı politikalar izlemeliyiz. Fiyatlar rekolteye bağlı olsa da aşırı yükselmeler ister istemez alıcıları başka arayışlara yöneltecek, bu da dünyada fındık diken ülkelerdeki üretimi artıracaktır.''
 
     Köleoğlu, Gürcistan'daki fındık kalitesi ile işleme fabrikalarını, Türk fındığı ve Türkiye'nin sahip olduğu dünyanın en gelişmiş entegre tesisler ile mukayese etmenin doğru olmadığını ifade ederek, şunları kaydetti:
 
     ''Komşumuzun fındığa ilgisi artıyor. Ancak istikrarlı politikalar izlersek bize rakip olamaz. Sektörde Türkiye olarak avantajlarımızı kullanıyoruz. Biz her alanda dikkatli ve istikrarlı olmalı, verim ve kalitemiz ile ihracatımızı artırmalıyız. Hedefimiz üretebildiğiniz fındığın tamamını ihraç etmek olmalıdır. Bizim borsa olarak da yıllardan beri gösterdiğimiz çabalar bunun içindir.''

Ekleme Tarihi
02.11.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Fındıkta ihracat potansiyeli...




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız