Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Ilıcalı: Kurban Bayramı'nda gebe hayvan kesimi, ekonomiye ciddi darbe vuruyor

Doğu Anadolu Besiciler Birliği (DATÜB) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Ilıcalı, Kurban Bayramı'nda gebe hayvan kesiminden uzak durulmasını istedi.
 
    Ülke genelinde yaklaşık 200 bin dişi büyükbaş gebe hayvanın Kurbay Bayramı'nda kesildiği bunun ise milli ekonomiye ve hayvancılık sektörüne darbe vurduğu bildirildi.
 
DATÜB Başkanı Nazmi Ilıcalı, her Kurban Bayramı'nda yaklaşık 220 bin gebe hayvanın kesildiğine dikkat çekti. Ilıcalı, gebe kurbanlık kesiminin önüne geçilebelmisi için yerel yönetimlerin ya da tarım- gıda ve hayvancılık il ve ilçe müdürlüklerinin hayvan pazarlarına röntgen cihazları yerleştirmesini istedi. Her yıl ortalama gebe hayvan kesimi nedeniyle 500 bin lira ülke ekonomisinin zarar ettiğini ve 500 bin büyükbaş hayvanın da sayı olarak azaldığına değinen Ilıcalı, "Maalesef her Kurban Bayramı'nda yaklaşık 200 bin danayı doğmadan öldürüyoruz. Bunun ekonomik maliyeti oldukça yüksek. Dişi ve gebe büyükbaş hayvanların kurbanlık olarak kesilmesinin önüne geçilmesi lazım." dedi. 
 
    KURBAN FİYATLARI AYNI
 
    Kurbanlık büyükbaş ve küçükbaş hayvan fiyatlarının da geçen yılla aynı olduğunu belirten Nazmi Ilıcalı, bununda besicilerin aleyhine olduğunu kaydetti. Çiftçi ve besinin beslediği kurbanlıkları değerinin altında sattığını ileri süren Ilıcalı,"Çiftçi ve besici ahırında beslediği hayvanın gerçek değeri üzerinden satamıyor. Saman,yem fiyatları yüksek. Hayvanını pazarda istediği fiyata satamayan çiftçi de hayvan beslemekten vazgeçiyor bu da ülkede hayvancılığa büyük darbe vuruyor." şeklinde konuştu.(CİHAN) 

Ekleme Tarihi
04.11.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Gebe hayvan kesimi, ekonomiye ciddi darbe vuruyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız