Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Çeltik Müdahale Alım Fiyatları Açıklandı 

ÇELTİK MÜDAHALE ALIM FİYATLARI AÇIKLANDI
        
         2011/2012 dönemi çeltik hasadı 13 Eylül tarihinde başlamış olup, piyasa fiyatlarının 1.050 - 1.100 TL/Ton aralığında seyretmesi nedeniyle bu güne kadar çeltik müdahale alım fiyatları açıklama gereği duyulmamış, ancak 28 Eylül 2011 tarihinde piyasanın depolama ihtiyacının karşılanması,  talep eden üreticilere avans ödenmesi ve tüm kesimlere makbuz senedi karşılığı kredi kullanma imkanı sağlanması amacıyla geçen yıl emanet alımlarda uygulanan  müdahale alım fiyatları esas alınarak emanet alım işlemlerine başlanmış olup bu güne kadar 2.915 ton emanet alım yapılmıştır.
 
            Cari tarih itibariyle çeltik hasadı tamamlanmak üzere olmasına rağmen son günlerde piyasa fiyatları düşüş eğilimine girmiş olup bu gün itibariyle Osmancık çeşidi % 60 randımanlı çeltik, piyasada 1.000-1.040 TL/Ton aralığında işlem görmektedir.
 
            Bu nedenle çeltik üretiminde gelinen seviyenin korunması ve üretici mağduriyeti oluşmaması bakımından Osmancık çeşidi % 60 randımanlı çeltik TMO müdahale alım fiyatı 1.060 TL/Ton olarak belirlenmiştir. Bu fiyattan kanuni kesintiler ve diğer masraflar düşüldükten sonra üretici eline net 1.024 TL/Ton geçecektir.
 
Ayrıca Bakanlığımızca 100 TL/Ton prim yanında; gübre, sertifikalı tohumluk, toprak analizi ve mazot desteğiyle (22 TL/Ton) birlikte toplam 122 TL/Ton ilave destek ödemesi yapılacaktır.
 
Bu desteklerle birlikte üretici eline geçecek tutar % 60 randımanlı Osmancık çeşidi çeltik için net 1.146 TL/Ton'a ulaşmaktadır.
2011 yılı çeltik üretim maliyeti 826 TL/Ton olup üreticilerimiz maliyete göre % 39 oranında kar sağlamış olmaktadırlar.
 
Buğdayda olduğu gibi çeltikte de kaliteli üretim teşvik edilmekte olup desteklerle birlikte üretici eline geçen net tutar % 61 randıman için 1.154 TL/Ton'a, % 62 randıman için 1.162 TL/Ton'a, % 63 ve üzeri randımanlar için 1.170 TL/Ton'a ulaşmaktadır.
 
             Çeltik alımlarına 10 Kasım 2011 tarihi itibariyle tüm TMO işyerlerinde başlanacak olup üreticiler Çiftçi Kayıt Sisteminde (ÇKS)  kayıtlı üretim miktarı kadarını satabileceklerdir.
 
Ürün bedelleri 1 ay içerisinde banka hesaplarına aktarılacaktır. Ancak ürününü anlaşmalı bankalardan alınacak ürün kartı ile teslim eden üreticilere bir ay yerine 15 gün içerisinde ödeme yapılacaktır.
 
         Diğer taraftan 28 Eylül 2011 tarihinde başlanan emanet alımlara devam edilmekte olup ürününü emanete bırakan tüm kesimler açıklanan fiyat üzerinden de makbuz senedi karşılığı kredi veya talep eden üreticiler % 30 avans kullanabileceklerdir. Ürünü emanete bırakan üreticilerden, ürününü TMO'dan geri çekmeleri halinde depo kira ücreti alınmayacaktır.
 
            TMO kendisine arz edilecek çeltiğin tamamını alacak şekilde tüm hazırlıklarını tamamlamış olup bu aşamada ürününü satmak istemeyen üreticilerimizin, ürünlerini TMO'ya emanete bırakmaları veya bekleterek gelişen piyasa şartlarına göre değerlendirmelerinin menfaatlerine olacağı düşünülmektedir.
 
 
         Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
 
          TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ
                  GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
 

Ekleme Tarihi
04.11.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Çeltik Müdahale Alım Fiyatları Açıklandı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız