Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 01 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

KURBANLIKLARI BOYAMAK YILDA 20 MİLYON LİRA ZARARA YOL AÇIYOR -TÜRKİYE DERİ VAKFI BAŞKANI ÇANDAR: -''KURBANLIK HAYVANLARA SÜRÜLEN BOYALAR, KURBAN DERİLERİNDEN ELDE EDİLEN 68 MİLYON LİRALIK GELİRİN YÜZDE 30'UNUN ÇÖPE ATILMASINA NEDEN OLUYOR. KURBAN BOYASI 20 MİLYON LİRAYI ÇÖPE ATTIRIYOR''


İSTANBUL (A.A) - Türkiye Deri Vakfı (TÜRDEV) Başkanı Volkan Çandar, kurbanlık hayvanlara sürülen boyanın kurban derilerinden elde edilen 68 milyon liralık gelirin yüzde 30'unun çöpe atılmasına neden olduğunu belirterek, ''Kurban boyası 20 milyon lirayı çöpe attırıyor'' dedi.
 
     Çandar, yaptığı yazılı açıklamada, kurbanlık hayvanlara sürülen boyaların derinin kalitesini düşürdüğünü, hatta kullanılamaz hale getirdiğini ifade etti.

     Sektörün hammadde açısından yüz 80 yurt dışına bağlı olduğuna dikkati çeken Çandar, şunları kaydetti:
 
     ''Her yıl kurban bayramında yaklaşık 600 bin büyükbaş, 2 milyona yakın da küçükbaş hayvan kesiliyor. Kurban derilerinden her yıl yaklaşık 68 milyon lira gelir elde ediliyor. Ancak kurbanlık hayvanlara sürülen kimyasal boyalar nedeniyle bu deriler kullanılamaz hale geliyor ve deriden elde edilen gelirin yüzde 30'luk kısmı bu sayede çöpe gidiyor. Derilere en büyük zararı, kurbanlıklara sürülen kimyasal boyalar veriyor. Bu boyayı çıkarmak için kullanılan işlemler ya deriyi kullanılmaz hale getiriyor ya da kalitesine büyük zarar veriyor.''
 
     Yılın 10 aylık verilerine baktıklarında, Çin'e yaptıkları ihracatın yüzde 101, İtalya'ya ise yüzde 45 büyüdüğünü gördüklerini,Çin'de Türkiye'de üretilen deri ürünlerinin yüksek talep gördüğünü ifade eden Çandar, Türk deri sektörünün en büyük pazarı olan Rusya'nın ise kuzu derisi ürünlerinde Türkiye'ye uyguladığı gümrük vergisinin, Rusya'ya yapılan ihracata darbe vurduğunu, yılın on aylık döneminde verilerinin, geçtiğimiz yıla oranla yüzde 5 azaldığını vurguladı.

     Çandar, ''Bu yıl ilk on ayda Rusya'ya yapılan ihracatın 257 milyon lira olduğunu göz önüne alırsak, yaşanan kaybın hayli yüksek olduğunu söyleyebiliriz'' dedi.

Ekleme Tarihi
05.11.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Kurbanlıkları Boyamak Yılda 20 Milyon Lira Zarara Yol Açıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız