Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Bunlar altın ben şu anda altın topluyorum

Bir ilçeye ismini veren ve Dünya’nın en pahalı baharat bitkileri arasında yer alan safran bitkisi için Safranbolu İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından hasat etkinliği düzenlendi. Yazıköy'de 6 yıldır safran ekim işi yapan İrfan Parmaksız'ın tarlasında yapılan etkinliğe Karabük Valisi İzzettin Küçük, Safranbolu Kaymakamı Gökhan Azcan, Safranbolu Belediye başkanı Necdet Aksoy ve bazı daire müdürleri katıldı. 
 
Safranbolu İlçe Tarım Müdürü Çetin Ayvalık 11 köyde 35 çiftçinin 36 dekarlık alanda safran ekimi yaptığını belirterek, ”1999 yılına kadar sadece 1 üretici tarafından dikimi yapılan safran, bugün yapılan çalışmalar sonunda 36 dekarlık alanda 35 çiftçimiz safran dikimi yapıyor. Bu yıl havaların soğuk ve elverişsiz gitmesi sonucu üretimde de azalma olacağını tahmin ediyoruz. 10-12 kg safran bekliyoruz. Kilosu 15 ila 20 bin TL arasında satılıyor. Bu yıl artık safranlarımızı tescilledik.” dedi.
 
Vali İzzettin Küçük ise safranın Safranbolu için çok önemli olduğunu belirterek, ”Köylümüze safran dikmeyi tavsiye ediyorum” dedi. Vali Küçük daha sonra safran tarlasından safran topladı. Topladığı safranları basın mensuplarına gösteren Vali Küçük, "Bunlar birer altın. Ben burada altın topluyorum. Çok kıymetli bir bitki. Elimdeki safran çiçekleri 50 TL eder." dedi.
 
6 yıldır sadece safran ekimi yaparak geçimini sağladığını belirten tarla sahibi İrfan Parmak da “Bu yıl 800 kilo civarında safran bekliyorum. Oda 12 bin TL eder. Dünyanın en kaliteli safranı bizim bölgede üretilen safrandır. Bizim safranlarda etkin madde yüzde 263 iken İran safranında ise bu rakam sadece 63'tür. İran safranı daha kırmızı dır bizimki biraz daha açıktır. Onların safranlarını makine topladığı için kırmızı saç teli gibi olan kısımları kısa boylu, biz elde topladığımız için boyları daha uzundur. Benden safranı daha çok şifa amaçlı istiyorlar. Safran bazı kanser türlerine iyi geliyormuş, tabi bunun yanında yemeklere katmak için de isteyen oluyor. Geçen sene Antalya iline bir kanser hastası için 250 gr gönderdim” dedi.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
05.11.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Bunlar altın ben şu anda altın topluyorum




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız