Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 23 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 

EKİNEZYA BİTKİSİNDE HASAT SEVİNCİ

 
 


ERZİNCAN (İHA) - Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan Erzincan İl Özel İdaresi destekli Alternatif Ürün Yetiştiriciliği kapsamında deneme ekimleri yapılan ekinezya bitkisinde hasat sevinci yaşanıyor.

Erzincan’da ilk kez yetiştiriciliği denenen ekinezya bitkisi başarıyla yetiştirildi. Merkeze bağlı Yaylabaşı beldesinde Ermina turşu fabrikasına ait arazide Tarım Danışmanı Neslihan Atabeyli gözetiminde yürütülen projede aromatik ve tıbbi bitkiler sınıfında yer alan ekinezya bitkisi 4 dekarlık bir alanda yetiştirildi.Erzincan İl Özel İdaresinden sağlanan kaynakla Konya Selçuk Üniversitesinden tedarik edilen 14 bin adet ekinezya fidesinin Temmuz ayında dikimi gerçekleştirilmişti.

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi programı kapsamında Yaylabaşı beldesinde kurulan Ermina Turşu ve Salamura Fabrikasına ait arazide gerçekleştirilen proje kapsamında yetiştirilen ekinezyaların bir kısmı turşu üretiminde kullanılırken bir kısmı ise pazara sürüldü. Proje öncesi yapılan fizibilite çalışmalarında ekinezya bitkisi yetiştiriciliği için bölgenin uygun olduğu yapılan tahlil ve araştırmalarda saptanmıştı. Üretim sezonu içerisinde ekinezya için gerekli olan gübreleme programı ve takibi Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildi. Fidelerin dikim ve bakım işleri ise Ermina Turşu Fabrikası sorumlu Ziraat Mühendisi Mehmet Ali Aydoğdu tarafından gerçekleştirildi.
 
Temmuz ayının başında gerçekleştirilen dikim ilk yıl olmasına rağmen Ekim ayında yapılan hasat yüzleri güldürdü. Fabrika ortaklarından Mahir Okumuş yürütülen ekinezya projesinden dolayı mutlu olduklarını, önümüzdeki yıllarda ekim sahalarını genişleteceklerini belirtti. Ekinezya bitkisinin birçok kullanım alanının bulunduğunu belirten Okumuş, bitkinin anavatanının Amerika olduğunu söyledi.
 
Mahir Okumuş ekinezya bitkisinin faydalarını şöyle sıraladı: “İnterferon üretimini destekleyerek vücudun savunma sistemini güçlendirir. Özellikle enfeksiyon, grip, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarda kullanımıyla tanınmaktadır. Grip ve soğuk algınlığını önleyici etkisi nedeniyle hastalık öncesinde kullanılabileceği gibi hastalığın ilk belirtilerinin ortaya çıkması durumunda da kullanılabilir. Yapılan araştırmalarda ekinezyanın akyuvar sayısında artışa neden olduğu tespit edilmiştir. Patojenik organizmalarla sağlıklı dokular arasındaki doğal savunma hattını yıkan bir enziminin oluşumunu önleyici etkisi olduğu saptanmıştır. Ekinezya ile ilgili araştırmalara göre bitkinin influenza virüsü, sinsityal virüsü ve uçuk virüsü gibi virüsler üzerinde öldürücü etkisi bulunmakta ve de ayrıca boğaz ve akciğerlerdeki iltihabın yol açacağı hasarı engellemektedir. Egzama, sedef, sivilce gibi deri rahatsızlıklarında faydalıdır. Yaraların iyileşme sürecini azaltır”.

 

Ekleme Tarihi
06.11.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Güncel Ekonomi Siyaset Spor Dünya Sağlık Teknoloji Eğitim Kültür-Sanat




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız