Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Tarımı 'batman' kurtaracak

 
 
 

ESKİŞEHİR - Emekli olduktan sonra gübreler üzerine araştırmalar yaptığı sırada yarasa gübresinin faydalarını ve etkinliğini gören Cengiz Yurtay, bu alanda yatırım yapmaya karar verdi.

Kurduğu Turkuvaz Gübre'nin Alya İletişim ve Pifaş Tekstil ile yaptığı ortaklıkla Bursa Hasanağa Organize Sanayi Bölgesi'nde yatırım yapan Yurtay, Türkiye'nin mağaralarında bulunan yarasa atığı rezervlerini ekonomiye kazandıracak.


800 bin TL'lik yatırımla kurulan tesis, üç ay içinde üretime başlayacak.


Emekli olduktan sonra gübreler üzerine araştırma yapmaya başladığını ve bu süreçte yarasa gübresinin dikkatini çektiğini kaydeden Turkuvaz Gübre Genel Müdürü Cengiz Yurtay, "Yarasa gübresinin ülkemizde ne kadarlık kapasiteye sahip olabileciğini araştırdım. Türkiye'de yaklaşık 40 bin mağara var. Bu mağaralarda ciddi oranda yarasa gübresi ham maddesinin olduğunu, çoğu mağarayı gezerek yerinde gördüm. Bu gübrenin artık Türkiye'de özellikle organik tarımda kullanılması gerektiğini düşündüm. Böylece Türkiye'de yarasa gübresi yatırımına start vermek için şirket olarak çalışmalara başladık" şeklinde konuştu. Mayıs ayında Eskişehir'de faaliyete başlayan Turkuvaz Gübre olarak Alya İletişim ve Pifaş Tekstil ile ortaklık kurduklarını ve yarasa gübresi yatırımını bu üç ortaklı proje ile hayata geçireceklerini ifade eden Yurtay, "Türkiye'nin en büyük yarasa gübresi işleme tesisini kuruyoruz. Bursa Hasanağa Organize Sanayi Bölgesi'nde 11 bin metrekare açık alan üzerinde bin metrekarelik bir kapalı alana sahip tesisimizde üç ay içerisinde üretime geçeceğiz. 800 bin TL'ye mal olacak bu yatırımımızla başlangıçta aylık yaklaşık bin ton kapasiteyle üretim yapacağız" dedi.


Yurtay, "Bildiğimiz kadarı ile diğer ülkelerde de bu kapasitede bir tesis mevcut değil.  Bu ülkemizin yarasa gübresinde ham rezervi ile ilgili bir konu. Bu konuda ülke olarak şanslıyız, pek çok mağaramızda bu ham rezerve ulaşmak mümkün. Bu projede Turkuvaz Gübre olarak ortaklığın yanı sıra yarasa gübresinin hammaddesini temin edecek ve satışını yapacağız. Bursa'da kurulacak olan tesiste tüm bitkilerde kullanılabilecek 11 çeşit sıvı yarasa gübresi üretilecek. Ayrıca toz, palet ve granür çeşitlerinde katı yarasa gübresi üretimi de yapılacak. Bu ürünler tamamen organik olacak. Hiçbir katkı maddesi bulunmayacak ve organik sertifikaları alınacak. Üretim yapılacak yer ve üretim yapacak makine hazır durumda. Gerçekleştirdiğimiz ortaklık kapsamında yarasa gübresi yanında diğer hayvansal gübreleri de işleyerek tarıma kazandıracağız" şeklinde konuştu.


Yarasa gübresi üretimi ile ilgili olarak üniversitelerle işbirliği yaptıklarını dile getiren Cengiz Yurtay, "Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Erzurum Atatürk Üniversitesi'nin değerli akademisyenleriyle birlikte hareket ediyor, onlardan danışmanlık ve bilgi desteği alıyoruz. Atılım Üniversitesi ise 'Yarasa Gübresi ile Organik Tarım Projesi' başlattı. Şirket olarak bu projeye de destek veriyoruz" diye konuştu.


Yarasa gübresini kullananların çok memnun kaldığına dikkat çeken Yurtay, "Bu gübre tek başına kullanılması halinde diğer gübrelerden daha iyi bir etki gösteriyor ancak diğer gübrelerle karıştırılarak kullanıldığında yüzde 40 ila yüzde 100 arasında verim alınıyor. Özellikle İsrail, Hollanda, Malezya gibi ülkelerde yarasa gübresi yoğun olarak verim artırıcı ve toprak düzenleyici olarak kullanılıyor. Organik tarımda verimi yüzde 88'e kadar çıkartan yarasa gübresi, Amerika Birleşik Devletleri'nde 1800'lü yıllardan beri kullanılıyor" dedi. Yurtay, açıklamasını şöyle sürdürdü:


"Yarasa gübresi dünyada bilinen en iyi, en içerikli ve en doğal gübre. Firma olarak amacımız bu değerli gübrenin faydalarını ülkemiz üreticisine anlatmak ve üreticimizi bilinçlendirmek. Türkiye'de ciddi bir yarasa gübresipotansiyeli var. Bu potansiyeli doğru ve etkin değerlendirmek gerekiyor. Bizim projelerimiz, mevcut yarasa gübrelerinin doğru ve yasal şekilde toplanması ve değerlendirilmesi ile bu kaynağın başta Türk çiftçisi olmak üzere organik gübre kullanmak isteyenlerin uygun fiyatla ürünü temin etmesi üzerine planlandı. Tüketiciye en uygun fiyatla ürünü sunabilmek üzere hammadde temini, üretim ve pazarlama süreçlerini iyileştirmek için sektörde uzman akademisyenlerle konuyu sürekli istişare ederek projelerimizi geliştiriyoruz. Bu üretimle atıkların değerlendirilmesi konusunda da çevreci bir adım atmış olacağız. Mağaraların ve içerisinde bulunan odacıkların yüzlerce yıldır gübre ile dolması nedeniyle yarasaların geçiş alanlarının tıkandığını, bu yüzden yarasaların çoğunun mağarayı terk ettiğini gözlemledim. Gübrelerin üretim için boşaltılması, yarasalar için yaşam alanlarının genişletilmesi anlamına da geliyor."


Eskişehir Teksan Sanayi Sitesi'ndeki tesislerinden de bahseden Cengiz Yurtay, "Eskişehir'in ilk organik gübre üreticisi olma iddiasındayız. Bu tesiste, içerisinde sıvı yarasa gübresinin de yer aldığı 32 çeşit sıvı ve katı gübre üretimi söz konusu. Yarasa gübresi başta olmak üzere, tüm organik gübreler konusunda Türkiye'nin ihtiyacını karşılamak istiyoruz" dedi.

 
 
 
 

Ekleme Tarihi
07.11.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Tarımı 'batman' kurtaracak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız