Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Et tüketimimiz çok düşük
      
      Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’de kırmızı et tüketiminin gelişmiş ülkelere göre çok düşük kaldığını, bu farkın giderilmesi için öncelikle alternatif kaynaklar olan koyun ve keçi eti üretiminin artırılması gerektiğini belirtti.
 
    Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, bundan 20 yıl önce 250 milyon doları küçükbaş canlı hayvan, 30 milyon doları da küçükbaş et olmak üzere toplam 280 milyon dolar civarında canlı hayvan ve et ihracatı yapılırken, bugün gelinen noktada düşük bir ihracatın bile iç piyasada ciddi bir sıkıntıya yolaçtığına dikkati çekti.
 
    Bayraktar, özellikle son iki yılda sadece Lübnan’a yapılan koyun ihracatının bile zaten ciddi sıkıntı yaşanan küçükbaş hayvancılıkta arz sıkıntısına, dolayısıyla fiyatların yükselmesine neden olduğunu kaydetti.
 
    Türkiye’nin, küçükbaş canlı hayvan ve ette ihracata dayalı bir üretim politikasıyla desteklenmesi durumunda, 900 milyon dolarlık canlı hayvan ve 500 milyon dolarlık et olmak üzere, toplamda yaklaşık 1,5 milyar dolarlık Ortadoğu küçükbaş ithal pazarının en önemli ihracatçı aktörlerinden biri olabileceğini vurgulayan Bayraktar, “Ancak bunun için ihracat hedefli yatırımların yapılması, bunu destekleyici politikaların hayata geçirilmesi gerekir. Sadece iç pazarı düşünen üretim anlayışının, küçükbaş hayvancılığı şimdiki konumundan çok daha yukarılara getirmesi beklenmemelidir.” dedi.
 
    Türkiye’de et tüketiminin, gelişmiş ülkelere göre çok düşük olduğunu da belirten Bayraktar, toplam olarak yıllık kırmızı ve tavuk eti dahil 18,6 kg et tüketilirken, bazı ülkelerde bu rakamın 6 katına kadar yükseldiğine işaret etti. Bayraktar, şunları kaydetti:
    “Bu ülkelerin, domuz etini dikkate almazsak bile gerek sığır eti gerekse tavuk eti tüketimlerinin, ülkemizin çok üzerinde olduğu görülmektedir. Örneğin, Arjantin yaklaşık 66 kg yıllık kişi başı kırmızı et tüketimi ile 10 kg civarında tüketime sahip ülkemizin 6 katı, Avustralya 37 kg ile yaklaşık 4 katı, ABD ise 42 kg ile 4 katı daha fazla et tüketmektedir.
 
Türkiye’de gelişmiş ülkelerle arasındaki kırmızı et tüketim farkının giderilmesi için öncelikle alternatif kaynaklar olan koyun ve keçi eti üretiminin artırılması gerekmektedir. Bu türlerin gerek hayvan sayısında gerekse et üretim miktarlarında yaşanan hızlı düşüşler dikkate alındığında, özellikle bu üretim dallarına yönelik acil uygulanabilir destekleme politikalarının hayata geçirilmesinin ne derece önemli olduğu daha net görülecektir.”

Ekleme Tarihi
08.11.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Et tüketimimiz çok düşük




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız