Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 06 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Kurbanı elinde kalan satıcının kombina isyanı

BURSA (CİHAN)- Kurban Bayramı'nın son gününe girilirken, elinde kurbanlık hayvanı kalan satıcılar ne yapacağını bilemiyor. Büyük sıkıntı yaşayan kurbanlık satıcıları, kombinaların açılarak hayvanlarının kesilmemesinden yakınıyor.
 
 
 
 
        Doğu illerinden İstanbul, Ankara ve Bursa gibi büyük kentlere kurbanlık hayvan getiren satıcılar, bu yıl ummadıkları bir manzara ile karşılaştıklarını belirtiyor. Özellikle ithal edilen Limuzinlerin büyük firmalar tarafından tercih edilmesi sonrasında hayvanlarını satamadıklarını savunan besiciler, büyük sıkıntı yaşadıklarını dile getiriyor. Kurbanın son gününde dahi ellerinde onlarca hayvan kaldığını anlatan kurban satıcıları, et balık ve kombinaların kapalı olmasından yakınıyor. Hayvanları yarı fiyatına dahi satamadıklarını ifade eden yetiştiriciler, geri götürme konusunda ise yüksek nakliye parası ile karşılaştıklarını belirtiyor. Bursa’da getirdikleri hayvanları bitiremeyen bazı satıcıların yarı fiyatına adakçılara sattıkları öğrenildi.
 
        Bursa Yıldırım ilçesi İsabey kurbanlık satış yerinde elinde kurbanlık hayvanı kalan üreticiler büyük sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Başta pazarda yayılan şap hastalığı söylentisi olmak üzere çeşitli nedenlerle hayvanların yarı yarıya ellerinde kaldığını anlatan satıcılar, büyük hayal kırıklığı yaşadıklarını kaydetti.
 
 
 
 
 
        Ardahan’dan gelen Alemdar Kaya, Tarım Bakanı'nı eleştirerek, “Elimizde kalan hayvanları bedava versek bile almıyorlar. Sayın Tarım Bakanımız Türkiye’deki hayvan yetmiyor diyor, ama bu kadar mal elimizde kaldı. Çok perişan olduk.” dedi. Ardahan’da tekini 800 liraya aldıkları koçları Bursa’da 600’e verdiklerinden yakınan Alemdar Kaya, “Ancak yine de satamadık. Et Balık’ı dahi açmadılar ki mallarımızı oraya satalım. Çok perişan olduk, şimdi geri götüreceğiz. Geri götürsek hayvanlar şap hastalığına yakalandığı için hastalık oralara da yayılacak. En azından kombinalar açılarak bu malların alınmasını istiyoruz.” diye konuştu.
 
        Erzurum’dan gelen Murat Yalçın, daha önce pazara sokulan Angus hayvanlarından kendi hayvanlarının şap hastalığı kaptığını vurgulayarak, “Biz de bundan dolayı satamadık. 11 tane hayvanım elimde kaldı. Geri götüreceğiz ama nakliye çok pahalı. Kamyonlar 5 buçuk bin lira istiyor.” şeklinde dert yandı.
 
        Diyarbakır’dan gelen Ramazan Taştepe, 150 küçükbaş hayvan getirmesine rağmen ancak yarısını satabildiğini belirterek, “Diyarbakır’da çiftini bin TL’ye aldığım hayvanı, parasını 2 ay sonra almak üzere çiftini 800’e adakçılara verdim. Oradan eğer paramızı alabilirsek ne ala. Kurbanda ise tekini 600’e veriyorduk ama satamadık.” şeklinde konuştu.
 
Tarım Bakanı'nın “İthal hayvanlar pazara girmeyecek” sözüne güvenerek kurban getirdiklerini anlatan Taştepe, “Tarım Bakanımız geçen sene televizyonda herkese kurban var dedi, milleti perişan etti. Bu sene de hayvan sahiplerini perişan etti.” eleştirisinde bulundu.
        Bitlis’ten gelen Mehmet Subaşı da, hayvanını satamadığını anlatarak, şunları söyledi: “250 tane küçükbaş hayvan getirmiştim ancak 80 tanesini satabildim. Kalanı ise geri götüreceğiz. 80 milyar zarar ettim. Biz hayvanın çiftini bin 300’e aldık, burada 300 veriyorlar. Mecburen geri götürüp yeniden besi yapacağız.” Subaşı bu yıl ithal edilen limuzinlerin kendilerine vurduğundan yakınarak, “Bu pazarda hemen hemen herkesin elinde hayvan kaldı. Normalde tekini 650 liraya satıyorduk, şimdi 300 veriyorlar.” diye sözlerini tamamladı.
 
        Muşlu Ekrem Belet, pazarda daha önce kesilen ithal hayvanlardan dolayı kendi hayvanlarının şap hastalığı kaptığını vurgulayarak şunları söyledi: “Daha önce burada yabancı hayvan kesmişler. Burayı iyi temizleyip dezenfekte etmedikleri için bizim hayvanlar hastalık kaptı. Bu söylentiden sonra vatandaş hayvanımızı almadı. Ben 34 tane getirmiştim. 23 tanesi kaldı. Şimdi Muş’a 5 bin 500 lira kamyon parası isteniyor. İki tanesini de kamyona vereceğiz. Kökten zarar.”
CİHAN

Ekleme Tarihi
09.11.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Kurbanı elinde kalan satıcının kombina isyanı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız