Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 01 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Prof.Dr.Osman Torun 

ÇÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.dr. Torun Açıklaması

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Hayvan Yetiştirme ve Islahı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr.Osman Torun, kurbanın kanından derisine, kemiğinden iliğine kadar bütün organlarının değerli olduğunu söyledi.


Ali Kan - Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Hayvan Yetiştirme ve Islahı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Osman Torun, kurbanın kanından derisine, kemiğinden iliğine kadar bütün organlarının değerli olduğunu söyledi.

Torun, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı vesilesiyle Türkiye'de her yıl yaklaşık 4 milyon adet küçük ve büyük baş hayvanın kesildiğini, kesilen hayvanların organlarının bilinçli şekilde değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Yeterli düzeyde işleme sanayisi olmaması nedeniyle, değerlendirilebilecek kurban organlarının çoğunun çöpe gittiğini ifade eden torun, "Koyunun kanı kozmetik sanayisine, özellikle oje ve ruj üretimine büyük katkı sağlamakta..." dedi.

Kesilen hayvanların organlarının ilaç endüstrisinde kullanılabileceğini vurgulayan Torun, şöyle devam etti:

"Bu ilaç hammadelerinin en önemsi, kalp takviyesi, astım, gül nezlesi, alerji ve şok tedavisinde, iltihaplı göz hastalıkları, alerji ve ateşli romatizmada kullanılan 'adrenalin hormonu'dur. Adrenalin hormonu her hayvanda bulunmakta. Hormon hayvanın böbrek üstü bezlerinden alınır. Safra keselerinden elde edilen safra tuzları ise safra kesesi hastalıklarında ve yağ hazmıyla ile ilgili anormalliklerde kullanılır. İleri derece kansızlıkta ise karaciğer ekstraktı kullanılır. Kanın pırtılaşması ve yapışmasını önler. Ayrıca ameliyatlarda kullanılan 'heparim' maddesi de karaciğerden elde edilir.

Hipofiz bezinden elde edilen hormonlar, ateşli romatizma, akut göz ve deri iltihapları, ileri derecede astım ve diğer alerjik hastalıklarda kullanılır. Kanamayı kontrol altında tutan madde, bütün hayvanların beyninden elde edilir. Bu nedenle hayvanlar önemli. İlaç endüstrisinde ham madde kaynağı olan hayvanlar sayesinde, kıymetli ilaçlar yapılmakta. Bugün bile bu ilaçların yeri, sentetik olarak doldurulamamakta..."

-tavuk yemi-


Hayvan kemiklerinin ezilerek, 15-20 gün kurutulmasının ardından yem olarak kullanılabileceğini belirten Torun, kemiklerden yapılan yemlerin ise diğerlerine oranla daha besleyici olduğunu söyledi.

Hayvan kemiklerinden üretilen yemlerin kilosunun 4 liraya satıldığını vurgulayan Yağmur, "Bir koyunun kemiğinden yaklaşık 4 kilo yem elde edilebilir. Bayramlarda heba olan kemikler göz önüne alındığında, milli ekonomimizin çok büyük bir kazançtan mahrum kaldığı ortaya çıkıyor" dedi.

Koyunun işkembe ve bağırsaklardan, davul, trompet ve çalgı aletlerinde kullanılan tellerinde yapıldığını bildiren Torun, şöyle devam etti:

"Kurban Bayramı nedeniyle kesilen yaklaşık 4 milyon hayvanın kemiklerinden, kemik unu, fincan ve tabak, boynuzlarından bıçak sapı, deri ve postlarından deri eşya, bağırsağından ise ameliyathanelerde kullanılan ip yapılabilir. Oto lastiğinin imalatında bazı serinletici kimyevi maddeler hayvanlarda bulunuyor. Hayvansal yağlardan sabun, yün elbise, sığır ve deve kıllarından fırçalar, heybe, çuval, urgan, koltuk ve yatak gibi ürünler yapılır."(AA)

Ekleme Tarihi
10.11.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: ÇÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.dr. Torun Açıklaması




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız